Dodano produkt do koszyka

Promocja

ŻYWIENIE I USŁUGI GASTRONOMICZNE CZĘŚĆ V DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII

ŻYWIENIE I USŁUGI GASTRONOMICZNE CZĘŚĆ V DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII

MONIKA ŚWIĄTKOWSKA, KAROL KRAJEWSKI, AGNIESZKA TUL-KRZYSZCZUK, ANNA SAWICKA-MUCHEWICZ, ZYGMUNT MIETLEWSKI, ROMUALD ZABROCKI

Wydawnictwo: FORMAT AB

Cena: 39.90 zł 35.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-89184-76-4

322 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2016

Żywienie i usługi gastronomiczne. Cz. V. Działalność gospodarcza w gastronomii jest podręcznikiem przeznaczonym dla uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Publikacja została przygotowana zgodnie z obecnie obowiązującą podstawą programową kształcenia w tym zawodzie, opracowaną na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 7 lutego 2012 r. w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach, oraz uwzględnia stan prawny z lutego 2016 r.Niniejszy podręcznik ma na celu przekazanie wiedzy, tak by uczeń zdobył umiejętności niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej w gastronomii. Treść merytoryczną podręcznika wzbogacają zdjęcia, rysunki i tabele, co pozwala na szybkie i efektywne przyswajanie materiału. Wiedza teoretyczna została wsparta licznymi przykładami wskazującymi na różnorodne sposoby jej praktycznego zastosowania. Polecamy tę publikację nie tylko uczniom techników żywienia i usług gastronomicznych, lecz także osobom pracującym w gastronomii

SPIS TREŚCI

Wstęp

  1. Zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej w obszarze gastronomii i jej elementy1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu funkcjonowania gospodarki rynkowej1.1.1. Rynek i warunki konkurencji1.1.2. Mechanizm rynkowy1.2. Zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej w gastronomii i jej uwarunkowania1.2.1 Podaż i jej kształtowanie w gastronomii1.2.2. Ceny i równowaga rynkowa1.3. Popyt i czynniki kształtujące popyt na usługi gastronomiczne1.3.1. Popyt na usługi gastronomiczne i jego uwarunkowania1.3.2.Elastyczność cenowa popytu na usługi gastronomiczne1.3.3. Czynniki kształtujące popyt na usługi gastronomiczne2. Przedsiębiorstwa, instytucje w branży gastronomicznej oraz ich otoczenie rynkowe2.1. Przedsiębiorca i przedsiębiorstwo2.1.1. Definicja i rodzaje przedsiębiorców2.1.2. Definicja i funkcje przedsiębiorstwa2.2. Rodzaje przedsiębiorstw w branży gastronomicznej2.2.1. Klasyfikacje przedsiębiorstw gastronomicznych2.2.2. Główne rodzaje placówek gastronomicznych2.3. Instytucje w branży gastronomicznej2.4. Powiązania przedsiębiorstwa gastronomicznego z otoczeniem2.4.1. Konkurencja jako przykład powiązania przedsiębiorstwa gastronomicznegoz otoczeniem2.4.2. Współpraca jako przykład powiązania przedsiębiorstwa gastronomicznegoz otoczeniem2.5. Zaopatrzenie zakładu gastronomicznego2.5.1. Zakup towarów2.5.2. Sposoby zaopatrzenia zakładów gastronomicznych2.5.3. Proces zamówienia towaru w zakładzie gastronomicznym2.5.4. Fizyczna dostawa towarów2.5.5. Przyjęcie towaru2.5.6. Rozliczenie dostawy2.5.7. Przechowywanie towarów3. Podstawy prawne działalności gospodarczej3.1. Akty prawne regulujące prowadzenie działalności gospodarczej3.2. Podstawowe pojęcia z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej3.3. Ograniczenia w swobodzie wykonywania działalności gospodarczej3.4. Zasady podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej3.5. Polska Klasyfikacja Działalności Gospodarczej3.6. Konsekwencje wynikające z nieprzestrzegania przepisów z zakresu prowadzeniadziałalności gospodarczej4. Prawo pracy4.1. Podstawowe definicje i zasady prawa pracy4.2. Dokumentacja związana z zatrudnieniem4.3. Umowa o pracę4.4. Wynagrodzenie za pracę4.5. System czasu pracy i czas pracy4.6. Urlopy4.7. Umowy cywilnoprawne4.8. Praca osób młodocianych4.9. Obciążenia pracodawcy związane z zatrudnianiem pracowników4.10. Tajemnica przedsiębiorstwa5. Ochrona danych osobowych i prawo autorskie5.1. Przepisy dotyczące ochrony danych osobowych5.2. Prawo autorskie w gastronomii6. Prawo podatkowe6.1. Podstawowe definicje i przepisy prawa podatkowego6.2. Klasyfikacja podatków w Polsce6.3. Podstawowe proste formy opodatkowania działalności gospodarczej(księgowość uproszczona)6.4. Opodatkowanie działalności gospodarczej - pełna księgowość7. Finanse w działalności gospodarczej7.1. Przychody i koszty7.2. Wynik finansowy - rachunek zysków i strat7.3. Próg rentowności8. Uruchomienie działalności gospodarczej w branży gastronomicznej8.1. Procedura rejestracji przedsiębiorstwa8.2. Formy organizacyjno-prawne8.2.1. Indywidualna działalność gospodarcza8.2.2. Spółka cywilna8.2.3. Osobowe spółki handlowe8.2.4. Spółki kapitałowe - osoby prawne8.2.5. Inne formy organizacyjno-prawne8.3. Biznesplan przedsiębiorstwa gastronomicznego8.3.1. Pojęcie i funkcje biznesplanu8.3.2. Struktura biznesplanu9. Urządzenia biurowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczejw gastronomii 9.1. Praca biurowa w gastronomii9.2. Wybrane urządzenia biurowe w przedsiębiorstwie gastronomicznym9.3. Programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej9.3.1. Internet w działalności gastronomicznej9.3.2. Rodzaje oprogramowania10. Korespondencja w działalności gospodarczej10.1. Korespondencja i rodzaje pism10.2. Zasady formułowania pism10.3. Zasady formatowania pism.10.4. Obieg korespondemcji11. Marketing w działalności gastronomicznej11.1. Działania marketingowe w działalności gospodarczej.11.2. Badania marketingowe w gastronomii11.2.1. Podstawowe pojęcia w badaniach marketingowych11.2.2. Etapy badań marketingowych11.2.3. Źródła informacji marketingowych11.2.4. Wybrane metody i narzędzia w badaniach marketingowych12. Zespół pracowniczy w przedsiębiorstwie gastronomicznym12.1. Tworzenie małego zespołu pracowniczego12.2. Organizacja pracy w małym zespole pracowniczym12.3. Struktura organizacyjna w przedsiębiorstwie gastronomicznym12.4. Kierowanie małym zespołem i odpowiedzialność w zespole pracowniczym12.5. Komunikacja w zespole pracowniczym12.6. Negocjacje12.6.1. Pojęcie i etapy negocjacji12.6.2. Style negocjowania i techniki negocjacyjne12.7. Doskonalenie zawodowe pracownikówLiteraturaAneks1. Wzór umowy sprzedaży2. Druk wniosku CEIDG-13. Dokumentacja związana z podejmowaniem i prowadzeniem działalnościgospodarczejSłowniczek specjalistycznych terminów

Kod wydawnictwa: 978-83-89184-76-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl