ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA A POLITYKA ŻYWNOŚCIOWA WYBRANE INSTRUMENTY EKONOMICZNE I REGULACYJNE
ANNA WIELICKA-REGULSKA, PAULINA SOŁTYSIAK
Wydawnictwo: CEDEWU
Cena: 50.00 zł
39.50 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8102-481-5
136 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając - obok aspektów ekonomicznych - także przesłanki środowiskowe i społeczne.
Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, oraz implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. W części empirycznej omówiona została również akceptacja społeczna dla tych interwencji. Z publikacji można dowiedzieć się:
czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1
Zrównoważona konsumpcja - założenia koncepcji
1.1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji
1.2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji
1.3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji
1.4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji
Rozdział 2
Instrumenty polityki publicznej wspierające zrównoważoną konsumpcję żywności
2.1. Tradycyjny podział instrumentów zrównoważonej konsumpcji
2.1.1. Instrumenty ekonomiczne i rynkowe
2.1.2. Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne)
2.1.3. Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne)
2.2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE
2.3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję żywności wg ekonomii behawioralnej
Rozdział 3
Efekty zewnętrzne i charakterystyka wybranych narzędzi polityki publicznej
3.1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii
3.2. Dobór narzędzi polityki publicznej
3.3. Grzeszne podatki (sin taxes)
3.4. Subsydia do owoców i warzyw
3.5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP)
3.6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym
3.7. System kaucyjny dla opakowań po napojach
Rozdział 4
Akceptacja wybranych narzędzi polityki publicznej w badanej populacji
4.1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej
4.2. Analiza wyników
4.3. Dyskusja i wnioski
Podsumowanie
Bibliografia
Spis tabel
Spis wykresów
Spis rysunków
Summary
Streszczenie
Kod wydawnictwa: 978-83-8102-481-5
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.