Dodano produkt do koszyka

Promocja

DETERMINANTY I METODY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ. WYBRANE PROBLEMY

DETERMINANTY I METODY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ. WYBRANE PROBLEMY

red.MAŁGORZATA GÓRKA

Wydawnictwo: INSTYTUT NAUKOWO-WYDAWNICZY SPATIUM

Cena: 54.90 zł 49.41 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-67033-19-0

235 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021

Jakość zajmuje ważne miejsce w nauce i jest przedmiotem szerokiej tematyki dotyczącej ważnych obszarów życia społecznego. Jest kategorią badawczą o interdyscyplinarnym charakterze i z tego względu jest przedmiotem badań w różnych dyscyplinach naukowych. Wyraża się w sposobie kierowania organizacją i jest niezaprzeczalnie istotnym aspektem, który w znacznym stopniu decyduje o porażce, a także sukcesie organizacji. Znaczenie jakości rośnie, a jej pojęcie nieustannie ewoluuje. Obecnie jakość nie odnosi się już do tego, w jakim stopniu dany produkt bądź usługa realizuje wymagania klienta, ale również dotyczy procesów zarządczych.

Zarządzanie jakością jest to celowe wykonywanie funkcji zarządzania w zakresie optymalizacji wykorzystywania zasobów i innych czynników oraz racjonalizacji procesów, skoncentrowane na uzyskiwaniu wyrobów o wysokiej jakości oraz ciągłym ich doskonaleniu. Zatem w zarządzaniu jakością istotny jest cel, który zawsze powinien być ukierunkowany na doskonalenie jakości wyrobów, zmierzający do zaspokojenia oczekiwań i potrzeb oraz usatysfakcjonowania klienta. Zarządzanie jakości jest podejściem, które dąży do doskonalenia efektywności i elastyczności organizacji w celu spełnienia wymagań, potrzeb i oczekiwań klientów.

Współcześnie obserwuje się ogromny wzrost zainteresowania problematyką jakości, co wynika z rozwoju rynku i chęci podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstw. Rozwój naukowo-techniczny, potrzeba nieprzerwanej modyfikacji wyrobów, dążenie do podniesienia efektywności funkcjonowania przedsiębiorstw powodują, że coraz większą uwagę przykładają one do jakości swoich procesów i produktów finalnych. Z kolei dążenie do poprawy jakości produkcji wywiera nacisk na wprowadzanie nowych technologii, co skutkuje wzrostem wydajności pracy, tworzeniem kultury wspierającej innowacje, nowoczesnością produktów, mniejszym zużyciem surowców, zwiększonym efektem proekologicznym, lepszym wykorzystaniem środków produkcji, pełniejszym zaspokajaniem wzrastających potrzeb klientów, wreszcie zwiększeniem tempa rozwoju przedsiębiorstw i całej gospodarki - wzrostem poziomu dobrobytu całego społeczeństwa.

Niniejsza monografia stanowi zbiór zagadnień obejmujących obszary tematyczne związane z jakością, systemowym zarządzaniem jakością, metodami, technikami i narzędziami zarządzania jakością, rolą innowacyjności w kształtowaniu jakości, bezpieczeństwem i kształtowaniem jakości żywności, czy kształtowaniem jakości wyrobów przemysłowych. Autorami rozdziałów są nauczyciele akademiccy Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.

Monografia kierowana jest do kadry naukowej oraz studentów kierunków związanych z nauką o zarządzaniu i jakości towarów.

SPIS TREŚCI

Wstęp

Małgorzata Górka, Anna Rogowska
Ocena wdrożenia oraz wykorzystania metod, narzędzi i technik
zarządzania jakością w przedsiębiorstwach w województwie podkarpackim

Małgorzata Górka, Karolina Drozd
Wykorzystanie narzędzi Lean Management w procesie optymalizacji
działu produkcyjnego przedsiębiorstwa - studium przypadku

Agnieszka Woźniak, Małgorzata Górka, Bogusław Ślusarczyk, Wojciech Radło
Analiza wybranego systemu pomiarowego z zastosowaniem metody
R&R na przykładzie firmy z branży lotniczej

Karol Sołek, Bogusław Ślusarczyk
Zintegrowany system zarządzania w polskiej administracji
samorządowej na tle współczesnych wyzwań gospodarki

Renata Dziubaszewska, Bogusław Ślusarczyk, Dawid Makowicz
Jakość i dostępność do usług zdrowotnych w świetle badań
empirycznych na przykładzie Wojewódzkiego Szpitala
Podkarpackiego im. Jana Pawła II w Krośnie

Damian Dubis, Sandra Cybowicz
Diagram Ishikawy jako narzędzie służące do identyfikacji przyczyn
źródłowych ryzyk zidentyfikowanych po przeprowadzeniu analizy FMEA

Damian Dubis, Olga Longawa-Wojnar
Czynniki wpływające na jakość informacji w metodzie zarządzania
wizualnego

Małgorzata Źródło-Loda, Jolanta Baran, Justyna Wójtowicz
Strategia marketingowa organizacji na przykładzie Glasmark sp. z o.o.

Damian Dubis, Gabriela Penar
Wpływ rodzaju detergentu na trwałość wybarwień materiałów
tekstylnych

Bogusław Ślusarczyk, Małgorzata Górka, Mariusz Wierzbiński
Nowe innowacyjne źródła zielonej energii i ich wpływ na jakość życia
w gospodarstwach domowych

Jolanta Baran, Magdalena Dykiel, Małgorzata Źródło-Loda, Patrycja Posobiec
Zmiany jakości jaj kurzych w czasie przechowywania

Magdalena Dykiel, Jolanta Baran, Barbara Krochmal-Marczak,
Bernadetta Bienia, Ewelina Haręzga-Ciurkot
Ocena cech fizykochemicznych i organoleptycznych napojów
mlecznych dostępnych na rynku

Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Krzysztofik, Bernadetta Bienia,
Magdalena Dykiel, Marta Pisarek, Elżbieta Brągiel
Jakość ziemniaka jadalnego i możliwości jego wykorzystania
w przetwórstwie spożywczym

Bernadetta Bienia, Krzysztof Fal, Magdalena Dykiel
Zmiany zawartości witaminy C w wybranych sokach owocowych
podczas przechowywania

Kod wydawnictwa: 978-83-67033-19-0

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl