WYBRANE RYNKI PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PO WEJŚCIU POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ
red.ANNA OLSZAŃSKA, red.ANNA KOWALSKA
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU
Cena: 29.90 zł
26.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7695-878-1
179 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
W monografii przedstawiono wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na główne rynki rolno-spożywcze. Badania dotyczyły lat 2004-2018. Główne cele autorów stanowiły analiza i ocena zmian zachodzących na poszczególnych rynkach - trendów i zmian strukturalnych - oraz poszukiwanie prawidłowości w zakresie podaży, popytu, cen oraz w handlu wybranymi produktami rolnymi i żywnościowymi. Podstawą analizy były dane publikowane przez GUS oraz opracowania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego. Publikacja jest skierowana do studentów uczelni ekonomicznych, rolniczych i innych, a także do praktyków zajmujących się produkcją rolną, handlem i przetwórstwem produktów rolnych.
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. Rynek zbóż (Joanna Szymańska)
1.1. Podaż zbóż
1.2. Popyt na zboża i ich przetwory
1.3. Ceny skupu zbóż chlebowych i ceny detaliczne wybranych produktów
1.4. Handel zagraniczny zbożami i ich przetworami
2. Rynek owoców (Anna Kowalska)
2.1. Uprawy sadownicze
2.2. Przetwórstwo i ceny owoców
2.3. Spożycie owoców i ich przetworów
2.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami
3. Rynek warzyw (Klaudia Gurkowa)
3.1. Podaż warzyw
3.2. Popyt na warzywa
3.3. Ceny
3.4. Handel zagraniczny warzywami i ich przetworami
3.5. Zmiany i trendy oddziaływujące na rynek warzyw w Polsce
3.6. Prognozy dla rynku warzyw
4. Rynek cukru (Filip Karpiński)
4.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynku cukru
4.2. Limity produkcji cukru w Polsce i UE
4.3. Przemysł cukrowniczy
4.4. Produkcja buraków cukrowych w Polsce
4.5. Handel zagraniczny cukrem
4.6. Spożycie cukru
4.7. Perspektywy cukrownictwa w Polsce
5. Rynek ziemniaków (Arkadiusz Piwowar)
5.1. Podaż ziemniaków
5.2. Popyt na ziemniaki
5.3. Ceny ziemniaków i wybranych przetworów ziemniaczanych
5.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami
5.5. 5.5. Sytuacja na rynku ziemniaków w Unii Europejskiej
6. Rynek mleka (Anna Kowalska, Klaudia Gurkowa)
6.1. Produkcja i podaż mleka
6.2. Produkcja i popyt na mleko
6.3. Ceny mleka i produktów mlecznych
6.4. Handel zagraniczny mlekiem i produktami z mleka
7. Rynek mięsa wieprzowego i wołowego (Anna Olszańska)
7.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynków mięsa czerwonego
7.2. Chów bydła i trzody chlewnej
7.3. Krajowa produkcja mięsa czerwonego
7.4. Popyt i ceny
7.5. Handel zagraniczny mięsem czerwonym i produktami
7.6. Produkcja wołowiny i wieprzowiny w Polsce na tle Unii Europejskiej
8. Rynek drobiu (Anna Olszańska)
8.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynków mięsa drobiowego
8.2. Produkcja drobiu
8.3. Skup drobiu w relacji do skupu pozostałych gatunków mięsa czerwonego
8.4. Popyt na mięso i produkty mięsne
8.5. Ceny skupu żywca drobiowego i ceny zbytu i detaliczne produktów drobiowych
8.6. Handel zagraniczny i pozycja polskich producentów mięsa drobiowego na rynku Unii Europejskiej
9. Rynek ryb (Joanna Szymańska)
9.1. Podaż ryb
9.2. Produkcja sektora przetwórstwa rybnego
9.3. Podaż konsumpcyjnych ryb i owoców morza na rynek krajowy
9.4. Popyt na ryby
9.5. Ceny ryb na różnych poziomach rynku
9.6. Handel zagraniczny
Zakończenie
Spis rysunków
Spis tabel
Summary
Kod wydawnictwa: 978-83-7695-878-1
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.