MARKETING W ZARYSIE
red.nauk.WŁODZIMIERZ DELUGA
Wydawnictwo: POLITECHNIKA KOSZALIŃSKA
Cena: 39.80 zł
35.82 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 83-7365-067-9
293 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2004
Celem niniejszego podręcznika akademickiego jest dostarczenie podstawowej wiedzy dotyczącej marketingu. W jedenastu rozdziałach omówiono kolejno: istotę, podstawowe pojęcia marketingu, zasady segmentacji i wyboru rynku docelowego, politykę oddziaływania na rynek za pomocą instrumentów marketing-mix, czynności składające się na zarządzanie marketingiem. Oprócz dostarczenia podstaw teoretycznych, praca ma ułatwić prowadzenie zajęć ćwiczeniowych i seminaryjnych z przedmiotu Podstawy marketingu, w związku z tym zamieszczono w niej wiele materiałów ilustracyjnych i poglądowych ułatwiających percepcję, oraz studiów przypadków, stanowiących praktyczne przykłady działań marketingowych. Pomocne w dydaktyce powinny być też, zamieszczone na zakończenie większości rozdziałów, zadania, pytania i problemy do dyskusji.Praca została opracowana przez grupę pracowników naukowo-dydaktycznych Katedry Marketingu i Badań Rynkowych Wydziału Ekonomii i Zarządzania Politechniki Koszalińskiej, głównie dla studentów studiów dziennych i zaocznych różnych kierunków, ale może być także przydatna menedżerom oraz praktykom życia gospodarczego i społecznego. Autorzy będą wdzięczni za przekazywanie pod swoim adresem uwag dotyczących zarówno treści, jak i formy przedstawienia poszczególnych zagadnień, które pozwolą doskonalić kolejne wydania podręcznika.
SPIS TREŚCI
WPROWADZENIE
JACEK CHOTKOWSKI
I. ISTOTA MARKETINGU
1. DEFINICJE MARKETINGU
2. PODSTAWOWE POJĘCIA MARKETINGU
3. ORIENTACJE MARKETINGOWE
4. SPECYFIKA PODSTAWOWYCH SEKTORÓW MARKETINGU
BARBARA BARCIKOWSKA-KOTŁOWSKA
II. NABYWCY I ICH POSTĘPOWANIE NA RYNKU. SEGMENTACJA I WYBÓR
RYNKU DOCELOWEGO
1. CHARAKTERYSTYKA KONSUMENTÓW ORAZ ICH ZACHOWAŃ NA
RYNKU
2. PROCES PODEJMOWANIA DECYZJI ZAKUPU NA RYNKU
KONSUMPCYJNYM UEGO OCENA
3. CHARAKTERYSTYKA ODBIORCÓW PRZEMYSŁOWYCH
4. SPOSÓB PODEJMOWANIA DECYZJI ZAKUPU PRZEZ NABYWCÓW NA
RYNKU PRZEDSIĘBIORSTW
5. POJĘCIE I PROCEDURA SEGMENTACJI RYNKU
WŁODZIMIERZ DELUGA
III. BADANIA MARKETINGOWE I MARKETINGOWY SYSTEM INFORMACJI
1. POJĘCIE INFORMACJI
2. SYSTEM INFORMACJI MARKETINGOWEJ (SIM)
3. ISTOTA, RODZAJE I ZAKRES BADAŃ
4. PODSTAWOWE MIERNIKI STATYSTYCZNE I DOBÓR PRÓBY
BADAWCZEJ
5. PREZENTACJA WYNIKÓW BADAŃ
ALINA OCZACHOWSKA
IV. POLITYKA PRODUKTU
1. POJĘCIE PRODUKTU
2. DOBRA PRZEMYSŁOWE, KONSUMPCYJNE I USŁUGI
3. POZIOMY I HIERARCHIA PRODUKTU
4. ASORTYMENT I LINIA PRODUKTÓW
5. MARKA I SPOSOBY MARKOWANIA
6. OPAKOWANIE I POZOSTAŁE ELEMENTY PRODUKTU MIX
7. CYKL ŻYCIA PRODUKTU
8. ZARZĄDZANIE NOWYM PRODUKTEM NA RYNKU
9. REAKCJA NABYWCÓW NA PRODUKT
DARIUSZ OCZACHOWSKI
V. POLITYKA CEN
1. ROLA CENY
2. CENOWE I NIECENOWE METODY KONKURENCJI
3. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA DECYZJE CENOWE
4. USTALANIE CENY
5. DOSTOSOWANIE CENY DO WARUNKÓW RYNKOWYCH.
JOANNA DYCZKOWSKA
VI. POLITYKA DYSTRYBUCJI
1. SYSTEM DYSTRYBUCJI W SFERZE OBSŁUGI RYNKU
2. POJĘCIE I ROLA KANAŁÓW DYSTRYBUCJI
3. FUNKCJE DYSTRYBUCJI PRODUKTÓW
4. STRATEGIE DYSTRYBUCJI
5. HURTOWNICY
6. WYBÓR KANAŁU DYSTRYBUCJI
7. WSPÓŁPRACA I KONFLIKT W KANAŁACH DYSTRYBUCJI.
8. DYSTRYBUCJA A LOGISTYKA
BARBARA WOŹNIAK
VII. POLITYKA PROMOCJI
1. PROCES KOMUNIKACJI
2. ETAPY TWORZENIA STRATEGII KOMUNIKACJI
3. PROMOCJA-Mix
4. REKLAMA
5. PROMOCJA SPRZEDAŻY
6. SPRZEDAŻ OSOBISTA
7. PROPAGANDA MARKETINGOWA (PUBLIC RELATIONS I PUBLICITY).
8. MARKETING BEZPOŚREDNI
ZOFIA SZWICHTENBERG
VIII. STRATEGIE MARKETINGOWE
1. NORMATYWNE STRATEGIE ROZWOJU PRZEDSIĘBIORSTWA
2. STRATEGIE KSZTAŁTOWANIA POLA RYNKOWEGO (STRATEGIE
PRODUKT-RYNEK)
3. STRATEGIE KONKURENCYJNE
4. STRATEGIE ZE WZGLĘDU NA UDZIAŁ PRZEDSIĘBIORSTWA W RYNKU
(KONKURENTÓW RYNKOWYCH)
ZDZISŁAW JORDANEK
IX. PLANOWANIE STRATEGICZNE
1. ISTOTA PLANOWANIA STRATEGICZNEGO
2. ELEMENTY STRATEGICZNEGO ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO
3. WYODRĘBNIENIE STRATEGICZNYCH JEDNOSTEK BIZNESU I ICH
OCENA
4. ANALIZA SYTUACJI (MAKROOTOCZENIA) PODSTAWĄ FORMUŁOWANIA
STRATEGII
5. ANALIZA POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW OTOCZENIA
JERZY CZERWIŃSKI
X. PODSTAWOWE ELEMENTY PLANU MARKETINGOWEGO
1. POJĘCIE PLANU MARKETINGOWEGO
2. ELEMENTY PLANU MARKETINGOWEGO
3. PRZYKŁAD DO SAMODZIELNEJ REALIZACJI
4. PRAKTYCZNE RADY DOTYCZĄCE TECHNIK ULEPSZANIA PLANU
EWA DŁUBAKOWSKA
XI. ZARZĄDZANIE MARKETINGIEM W PRZEDSIĘBIORSTWIE
1. MIEJSCE MARKETINGU W PRZEDSIĘBIORSTWIE
2. ZARZĄDZANIE MARKETINGIEM I JEGO ZAKRES
3. ORGANIZACJA DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ W PRZEDSIĘBIORSTWIE
I JEJ ZAKRES
4. ORGANIZACJA I ROLA SŁUŻB MARKETINGOWYCH
W PRZEDSIĘBIORSTWIE
WŁODZIMIERZ DELUGA
XII. LEKSYKON WYBRANYCH TRADYCYJNYCH I WSPÓŁCZESNYCH POJĘĆ
MARKETINGU
LITERATURA.
Kod wydawnictwa: 83-7365-067-9
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.