Dodano produkt do koszyka

Promocja

KONKURENCYJNOŚĆ POLSKICH GOSPODARSTW ROLNICZYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ŚRODOWISKA PRZYRODNICZEGO I KLIMATU (I)

KONKURENCYJNOŚĆ POLSKICH GOSPODARSTW ROLNICZYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ŚRODOWISKA PRZYRODNICZEGO I KLIMATU (I)

red.nauk.MAREK ZIELIŃSKI

Wydawnictwo: IERiGŻ-PIB

Cena: 82.90 zł 74.61 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu
ISBN: 978-83-7658-889-6
 
129 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2022
 

Postępujące niekorzystne zmiany w środowisku naturalnym oraz zmiany klimatu wywołane działalnością antropogeniczną, w tym wzrostem ekspansji i intensywności rolnictwa należą obecnie do jednych z największych zagrożeń dla ludzkości, ze względu na prawdopodobieństwo ich dalszego nasilenia, jak i skalę oddziaływania, a także duże ryzyko niepowodzeń dotychczasowych działań na rzecz ich ochrony. Stąd też jednym z najważniejszych wyzwań, przed którymi stoi obecnie rolnictwo jest dążenie do poprawy konkurencyjności z korzyścią dla ochrony środowiska przyrodniczego i klimatu. Pożądane jest zatem, podjęcie analiz służących odpowiedzi na pytanie o rodzaj i wielkość wpływu, jaki wywiera wzrost konkurencyjności gospodarstw rolniczych różniących się strukturą i poziomem specjalizacji produkcji na ich stan.

Przedkładana monografia jest pierwszą próbą wskazania związków zachodzących między konkurencyjnością gospodarstw rolniczych a kierunkiem i siłą ich oddziaływania na stan środowiska przyrodniczego i klimatu.

SPIS TREŚCI

1. Wstęp
Wojciech Józwiak, Marek Zieliński, Wojciech Ziętara

2. Cele, hipotezy, metody badawcze, źródła materiałów i zakres pracy
Wojciech Józwiak, Wojciech Ziętara

3. Konkurencyjność gospodarstw rolniczych a obciążenie środowiska przyrodniczego i klimatu w literaturze przedmiotu
Wojciech Józwiak, Wojciech Ziętara
3.1. Konkurencyjność gospodarstw rolniczych
3.2. Wpływ gospodarstw rolniczych na środowisko
przyrodnicze i klimat

4. Gospodarstwa rolnicze wybranych typów produkcji i różniące się stopniem konkurencyjności a ich oddziaływanie na środowisko przyrodnicze i klimat
Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Jolanta Sobierajewska, Wojciech Ziętara
4.1. Gospodarstwa rolnicze wyspecjalizowane w uprawach polowych
4.1.1. Liczba i udział gospodarstw w krajowej ich liczbie i powierzchni
4.1.2. Konkurencyjność gospodarstw z uprawami polowymi
4.1.3. Podsumowanie
4.2. Konkurencyjność gospodarstw wyspecjalizowanych w chowie krów mlecznych
4.2.1. Liczba i udział gospodarstw w krajowej ich liczbie
4.2.2. Konkurencyjność gospodarstw wyspecjalizowanych w chowie krów mlecznych
4.2.3. Podsumowanie
4.3. Gospodarstwa z produkcją niewyspecjalizowaną (typ rolniczy "mieszane")
4.3.1. Liczba i udział gospodarstw w krajowej ich liczbie
4.3.2. Konkurencyjność gospodarstw w typie "mieszane"
4.3.3. Podsumowanie

5. Gospodarstwa wybranych typów rolniczych różniących się jakością gleb a ich konkurencyjność oraz oddziaływanie na środowisko przyrodnicze
i klimat
Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Jolanta Sobierajewska, Wojciech Ziętara
5.1. Gospodarstwa wyspecjalizowane w uprawach polowych
5.1.1. Gospodarstwa na glebach słabszych
5.1.2. Gospodarstwa na glebach lepszych
5.1.3. Podsumowanie
5.2. Gospodarstwa wyspecjalizowane w chowie krów mlecznych
5.2.1. Gospodarstwa na glebach słabszych
5.2.2. Gospodarstwa na glebach lepszych
5.2.3. Podsumowanie
5.3. Gospodarstwa reprezentujące typ rolniczy "mieszany"
5.3.1. Gospodarstwa na glebach słabszych
5.3.2. Gospodarstwa na glebach lepszych
5.3.3. Podsumowanie

6. Rolnictwo krajowe z obszarów o zróżnicowanym wpływie na stan środowiska przyrodniczego i klimat
Marek Zieliński, Marcin Adamski
6.1. Wprowadzenie
6.2. Metoda badań
6.3. Potencjał produkcyjny bydła i trzody chlewnej
6.4. Cechy potencjału produkcyjnego i organizacji rolnictwa z gmin
o szczególnie trudnych przyrodniczych warunkach gospodarowania
6.5. Cechy potencjału produkcyjnego i organizacji rolnictwa z gmin
o szczególnie dużym udziale użytków rolnych zagrożonych erozją wietrzną
i wodną
6.6. Cechy potencjału produkcyjnego i organizacji rolnictwa z gmin
o szczególnie dużym udziale UR z produkcją ekologiczną
6.7. Podsumowanie

7. Podsumowanie i wnioski
Wojciech Józwiak, Marek Zieliński, Wojciech Ziętara

Aneks
Zofia Mirkowska, Jolanta Sobierajewska

Kod wydawnictwa: 978-83-7658-889-6

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl