HOTELARSTWO TOM III PODRĘCZNIK CZĘŚĆ 2 DZIAŁALNOŚĆ RECEPCJI
BARABARA CYMAŃSKA-GRABOWSKA, DANUTA WITRYKUS, JADWIGA PIETRAS, GRZEGORZ WOLAK
Wydawnictwo: WSIP
Cena: 47.90 zł
43.11 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-02-14738-8
279 stron
oprawa: miękka
Rok wydania: 2014
Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług w recepcji). Omawia zagadnienia dotyczące:
- struktury organizacyjnej recepcji,
- rezerwacji, procedur przyjęcia gości do hotelu,
- obsługi gości w trakcie pobytu oraz
- procedury wykwaterowania gości z hotelu (check-out).
Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ilustracjami.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1. Struktura organizacyjna recepcji
1.1. Stanowiska pracy i zakresy czynności pracowników recepcji
1.2. Wyposażenie recepcji w środki techniczne
1.3. Zasady współpracy recepcji ze służbami hotelowymi w zakresie obsługi gości
Rozdział 2. Rezerwacja
2.1. Cykl obsługi gości
2.2. Standardy obsługi
2.3. Rodzaje rezerwacji
2.4. Zasady rezerwacji pokoi
2.5. Formy gwarancji rezerwacji
2.6. Nadrezerwacja w rezerwacji usług
2.7. Nazwy handlowe pokoi
2.8. Dokumentacja związana z rezerwacją usług hotelarskich
Rozdział 3. Procedury przyjęcia gości do hotelu
3.1. Procedura przyjęcia gości do hotelu (check-in)
3.2. Zakwaterowanie gości w obiekcie hotelarskim
3.3. Zasady rejestracji gości
3.4. Ochrona danych osobowych
3.5. Doba hotelowa
3.6. Przydział pokoi
3.7. Klucze hotelowe
Rozdział 4. Obsługa gości w trakcie pobytu
4.1. Usługa budzenia
4.2. Przyjmowanie depozytu
4.3. Udzielanie informacji
4.4. Korespondencja gości hotelowych
4.5. Obsługa gości przez telefon
4.6. Obsługa gości VIP
4.7. Obsługa gości niepełnosprawnych
4.8. Skargi gości
4.9. Wypadki nadzwyczajne
Rozdział 5. Procedura wykwaterowania gości z hotelu (check-out)
5.1. Wyjazd gościa z hotelu
5.2. Ceny usług hotelarskich
5.2.1. Rodzaje cen
5.2.2. Rabaty stosowane w działalności hotelarskiej
5.3. Formy płatności w sprzedaży usług hotelarskich
5.3.1. Karty płatnicze
5.3.2. Gotówka
5.3.3. Przelew
5.3.4. Voucher
5.3.5. Czeki podróżne
5.4. Procedury przyjmowania płatności
5.4.1. Płatność kartą płatniczą
5.4.2. Płatność gotówką
5.4.3. Płatność czekami podróżnymi
5.5. Zasady prowadzenia rachunku hotelowego gości
5.5.1. Zasady prowadzenia wewnętrznego kredytu hotelowego
5.5.2. Zasady rozliczania dziennych wpływów
5.5.3. Zasady bezpieczeństwa obrotu finansowego w hotelu
5.5.4. Opłata klimatyczna
5.6. Rodzaje i zasady sporządzania dokumentów potwierdzających
zapłatę za usługi
5.6.1. Paragon fiskalny
5.6.2. Rachunek
5.6.3. Faktura VAT
5.6.4. Faktura uproszczona
Bibliografia
Słowniczek
Kodeks postępowania praktycznego
Kod wydawnictwa: 978-83-02-14738-8
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.