Dodano produkt do koszyka

Promocja

MARKETING

MARKETING

JACEK MUSIAŁKIEWICZ

Wydawnictwo: EKONOMIK

Cena: 32.90 zł 29.61 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-7735-037-9

156 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2014

W podręczniku w bardzo przystępny sposób wyjaśnione są podstawowe pojęcia z zakresu marketingu. Dużą zaletą podręcznika jest wzbogacenie treści teoretycznych licznymi przykładami, które przybliżają uczniom omawiane zagadnienia.Podręcznik jest przeznaczony do kształcenia w zawodach technik ekonomista, technik handlowiec i technik rachunkowości, ale może być wykorzystywany również w szkołach kształcących w innych zawodach, w których uczniowie powinni poznać podstawowe zagadnienia z zakresu marketingu.

SPIS TREŚCI

1. ISTOTA MARKETINGU
1.1. OTOCZENIE RYNKOWE PRZEDSIĘBIORSTWA
1.1.1. Rynek
1.1.2. Instytucje rynkowe i pozarynkowe w otoczeniu przedsiębiorstwa
1.2. POJĘCIE MARKETINGU
1.3. PORÓWNANIE ORIENTACJI MARKETINGOWEJ Z PRZEDMARKETINGOWYMI KONCEPCJAMI KIEROWANIA FIRMĄ
1.4. NARZĘDZIA MARKETINGU: PRODUKT, DYSTRYBUCJA, CENA, PROMOCJA
1.5. SEGMENTACJA RYNKU
1.6. STRATEGIE MARKETINGOWE
1.7. ANALIZA POTRZEB I ZACHOWAŃ NABYWCÓW - WEWNĘTRZNE UWARUNKOWANIA PROCESU ZAKUPU
1.8. WPŁYW CZYNNIKÓW SOCJOLOGICZNYCH I KULTUROWYCH NA DECYZJE KONSUMENTA
2. BADANIA MARKETINGOWE
2.1. ZAKRES BADAŃ MARKETINGOWYCH
2.1.1. System informacji marketingowej przedsiębiorstwa
2.1.2. Istota badań marketingowych - pojęcie i przedmiot badań
2.1.3. Badania rynku a badania marketingowe
2.1.4. Źródła informacji wykorzystywane w badaniach marketingowych
2.2. TYPY BADAŃ MARKETINGOWYCH
2.3. PROGRAM BADAŃ MARKETINGOWYCH
2.4. DOBÓR JEDNOSTEK DO BADAŃ
2.5. METODY I TECHNIKI BADAŃ MARKETINGOWYCH
2.5.1. Wywiad
2.5.2. Badania ankietowe
2.5.3. Obserwacja
2.5.4. Badania panelowe
2.5.5. Badania eksperymentalne
2.5.6. Testy
2.6. POMIAR I SKALOWANIE
2.7. REDUKCJA I PRZETWARZANIE INFORMACJI
2.7.1. Techniki analizy danych
2.7.2. Wykorzystanie metod statystycznych do analizy danych
2.7.3. Formy prezentowania informacji
2.8. WYKORZYSTANIE BADAŃ MARKETINGOWYCH DLA TWORZENIA PROGNOZ RYNKOWYCH
3. STRATEGIA PRODUKTU
3.1. DEFINICJA PRODUKTU w UJĘCIU MARKETINGOWYM
3.2. FUNKCJE PRODUKTU W UJĘCIU MARKETINGOWYM
3.3. KLASYFIKACJA PRODUKTÓW
3.4. WYPOSAŻENIE PRODUKTU
3.4.1. Jakość
3.4.2. Marka
3.4.3. Opakowanie
3.4.4. Oznakowanie
3.4.5. Gwarancja
3.4.6. Usługa posprzedaźowa
3.5. CYKL ŻYCIA PRODUKTU
3.6. KSZTAŁTOWANIE STRUKTURY PRODUKTÓW
3.7. KSZTAŁTOWANIE STRATEGII PRODUKTU
3.8. WPROWADZANIE NOWEGO PRODUKTU NA RYNEK
3.9. DZIAŁANIA MARKETINGOWE ZWIĄZANE z PRODUKTEM
3.9.1. Produkt jako element marketingu-mix
3.9.2. Dostosowanie narzędzi marketingu do fazy życia produktu na rynku
3.9.3. Badanie zachowania produktu na rynku
4. STRATEGIA CENY
4.1. CENA I JEJ FUNKCJE W MARKETINGU
4.2. METODY USTALANIA CEN
4.3. STRATEGIE USTALANIA CEN w MARKETINGU
4.3.1. Cele strategii cen
4.3.2. Rodzaje strategii cen
4.3.3. Strategie cenowe stosowane przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek
4.3.4. Narzędzia wykorzystywane w kształtowaniu strategii cenowych
4.4. ZMIANY CEN
4.5. NEGOCJOWANIE CENY
5. DYSTRYBUCJA TOWARÓW W MARKETINGU
5.1. ISTOTA DYSTRYBUCJI I JEJ FUNKCJE
5.2. RODZAJE DYSTRYBUCJI
5.3. INSTRUMENTY i DZIAŁANIA ZWIĄZANE z DYSTRYBUCJĄ
5.3.1. Kanały dystrybucji
5.3.2. Organizacja fizycznego przebiegu towarów
5.3.3. Współpraca i konflikty w procesie dystrybucji
5.4. DYSTRYBUCJA TOWARÓW A INNE INSTRUMENTY MARKETINGU
5.5. BADANIE SKUTECZNOŚCI DYSTRYBUCJI
6. PROMOCJA JAKO NARZĘDZIE MARKETINGU
6.1. ROLA PROMOCJI W MARKETINGU
6.2. WARIANTY STRATEGII PROMOCJI
6.3. NARZĘDZIA PROMOCJI
6.3.1. Reklama
6.3.2. Sprzedaż osobista
6.3.3. Promocja sprzedaży
6.3.4. Public relations
6.4. BADANIE SKUTECZNOŚCI NARZĘDZI PROMOCJI
7. PLANOWANIE DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ ORAZ KONTROLA PLANU DZIAŁAŃ
7.1. ZASADY ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO
7.2. ORGANIZACJA MARKETINGU W FIRMIE
7.3. PLANOWANIE w MARKETINGU
7.3.1. Planowanie strategiczne i operacyjne w marketingu
7.3.2. Plan marketingowy
7.3.2.1. Cele przedsiębiorstwa
7.3.2.2. Podstawowe strategie rozwoju przedsiębiorstwa
7.3.2.3. Analiza sytuacji i rynków docelowych
7.3.2.4. Szansę i zagrożenia oraz słabe i mocne strony przedsiębiorstwa
7.3.2.5. Ograniczenie swobody przedsiębiorstw w kształtowaniu planu marketingowego
7.3.2.6. Techniki mierzenia efektywności działań marketingowych
8. PRZEPISY PRAWNE REGULUJĄCE DZIAŁALNOŚĆ MARKETINGOWĄ
8.1. PRZEPISY PRAWNE REGULUJĄCE DZIAŁALNOŚĆ MARKETINGOWĄ NA ŚWIECIE
8.2. PRZEPISY PRAWNE REGULUJĄCE DZIAŁALNOŚĆ MARKETINGOWĄ W POLSCE
8.2.1. Ochrona danych osobowych
8.2.2. Ochrona własności przemysłowej
8.2.3. Nieuczciwa konkurencja
8.2.4. Przeciwdziałanie praktykom ograniczającym konkurencję
8.2.5. Bezpieczeństwo i jakość produktów
8.2.6. Reklama
8.2.6.1. Reklama telewizyjna i radiowa oraz sponsorowanie audycji radiowych i telewizyjnych
8.2.6.2. Reklama prasowa
8.2.6.3. Ograniczenia w zakresie reklamy niektórych rodzajów działalności gospodarczej
8.2.6.4. Ograniczenia w zakresie reklamy niektórych produktów
8.2.6.5. Przepisy podatkowe i celne a reklama

Kod wydawnictwa: 978-83-7735-037-9

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl