DOSKONALENIE ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ PROCESÓW I PRODUKTÓW W ORGANIZACJACH
RENATA BRAJER-MARCZAK
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU
Cena: 34.90 zł
31.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7695-513-1
format: B5 oprawa: miękka Rok wydania: 2015 |
|
W podręczniku ważna jest podstawowa kategoria, mianowicie doskonalenie (...). Autorka zaprezentowała wybrane metody doskonalenia jakości procesów i produktów, tzw. metody ewolucyjne, inkrementalne i metody przełomowe, skokowe. Dokonując przeglądu tzw. siedmiu starych i siedmiu nowych narzędzi zarządzania jakością, słusznie przyjęła, że narzędzia te mają szczegółowy charakter, szczegółowe wytyczne i szczegółowy tok postępowania oraz iteracje, których należy przestrzegać. Podręcznik stanowi udaną próbę prezentacji materiału dydaktycznego pozwalającego zachęcić studenta kierunku zarządzanie do praktycznych aplikacji opisanych metod i narzędzi doskonalenia jakości procesów i produktów.
Prof. zw. dr hab. Krystyna Lisiecka Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. ISTOTA I MODELE DOSKONALENIA JAKOŚCI
PROCESÓW I PRODUKTÓW
1.1. Pojęcie i cele doskonalenia w organizacji
1.2. Model doskonalenia w koncepcji Total Quality Management
1.3. Doskonalenie systemu zarządzania jakością według norm
ISO serii 9000 ‘
1.4. Samoocena w doskonaleniu jakości procesów i produktów
1.4.1. Model samooceny zgodny z normą PN-EN ISO 14001:2005
1.4.2. Model samooceny Europejskiej Fundacji Zarządzania Jakością
Literatura
2. METODY DOSKONALENIA JAKOŚCI PRODUKTÓW I PROCESÓW
2.1. Ewolucyjne metody doskonalenia procesów i produktów
2.2. Skokowe metody doskonalenia procesów i produktów
2.3. Metoda Six Sigma w doskonaleniu jakości procesów
2.3.1. Metodyka DMAIC w doskonaleniu procesów
2.4. Metoda Lean Six Sigma w zwiększaniu jakości procesów
Literatura
3. NARZĘDZIA DOSKONALENIA JAKOŚCI PRODUKTÓW
I PROCESÓW
3.1. Klasyfikacja narzędzi doskonalenia jakości procesów i produktów
3.2. Diagram przyczynowo-skutkowy Ishikawy
3.3. Analiza 5 razy "dlaczego?" w szukaniu przyczyn problemów
3.4. Zasady 5S w poprawie realizacji procesów
3.5. Zastosowanie diagramu Pareto
3.6. Histogramy, arkusze kontrolne, wykres korelacji
3.7. Karty kontrolne Shewharta
3.8. Dom Jakości (QFD) w planowaniu jakości wyrobów
3.9. Analiza przyczyn i skutków wad (FMEA)
3.10. Kwestionariusz Kano w doskonaleniu jakości wyrobów
Literatura
4. PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA NARZĘDZI
DOSKONALENIA ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
4.1. Zastosowanie modelu doskonałości EFQM w organizacji
publicznej
4.2. Kompleksowe zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie
produkcyjnym
4.3. Zastosowanie Domu Jakości w doskonaleniu jakości piwa
Literatura
5. PROPOZYCJE DOBORU MODELI, METOD
I NARZĘDZI DOSKONALENIA JAKOŚCI PROCESÓW
I PRODUKTÓW. PODSUMOWANIE
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
Kod wydawnictwa: 978-83-7695-513-1
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.