ZARZĄDZANIE STATKIEM I ZAŁOGĄ NA TOWAROWYCH STATKACH HANDLOWYCH POLSKIEJ ŻEGLUGI MORSKIEJ WE WSPOMNIENIACH EUGENIUSZA BORAWSKIEGO
PAULINA DĄBROSZ-DREWNOWSKA, MARIUSZ BORAWSKI
Producent: UNIWERSYTET SZCZECIŃSKI
Cena: 74.90 zł
67.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 13.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 11.50 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 15.50 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.00 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.00 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7972-637-0
format: B5 oprawa: twarda Rok wydania: 2023 |
|
![]() |
[...] Praca na morzu była i jest zajęciem ciekawym, ale niełatwym - chociażby ze względu na rozłąkę z rodziną. W tamtych czasach kontakt z najbliższymi był szczególnie utrudniony, rozmowy prowadziło się przez radio pokładowe, a nie wszystkie rodziny miały wówczas w domu aparaty telefoniczne. Na szczęście były także jasne strony takiej sytuacji - marynarze byli pracownikami etatowymi, którym przysługiwał normalny urlop oraz dzień wolny za każdą niedzielę spędzoną na statku za granicą lub na morzu. Sprawiało to, że czas spędzony z rodziną w roku mógł trwać nawet kilka miesięcy, co trochę łagodziło rozłąkę.
Mam nadzieję, że książka ta przybliży Czytelnikom realia związane z organizacją pracy i czasu wolnego na polskich statkach w okresie PRL (lata 1962-1979). Opracowanie to jest szczególnie cenne, gdyż spoglądamy na tę część historii oczami jednego z jej uczestników. Wspomnienia członka załogi, uczestnika codziennego życia na jednostkach pływających, są świadectwem tamtych, niełatwych czasów i uzupełnieniem naszej wiedzy o historii polskiej floty handlowej.
Mariusz Borawski
SPIS TRESCI
Przedmowa
Wstęp
1. O Autorze wspomnień
2. Statki i rejsy
3. Transport i rodzaje ładunków
4. Dowodzenie załogą pokładową i maszynową
5. Zarządzanie działem hotelowym na statku
6. Organizacja posiłków
7. Dostawy jedzenia w portach
8. Zarządzanie bezpieczeństwem statku
9. W marynarskiej kajucie
10. Zabieranie gości na statek
11. Organizacja czasu wolnego
12. Kontakty z miejscową ludnością
13. Podstawowa organizacja partyjna na statku
14. Handel i przemyt
Aneks
Wybrane trasy statków
Praca
Chrzest morski
Warunki bytowe
Czas wolny
Święta i uroczystości
t/t Rysy II - załadunek zboża
Kapitan Danuta Kobylińska-Walas
Dziennik
Kod producenta: 978-83-7972-637-0
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.