WARTOŚĆ DLA KLIENTA W PROCESIE KSZTAŁTOWANIA KONKURENCYJNOŚCI OBSZARU RECEPCJI TURYSTYCZNEJ
MICHAŁ ŻEMŁA
Wydawnictwo: GÓRNOŚLĄSKA WYŻSZA SZKOŁA HANDLOWA
Cena: 159.90 zł
143.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-60953-29-7
431 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2010
W pracy uwaga zostanie skoncentrowana na podejściach prezentowanych przez nauki ekonomiczne. Specyfika współczesnych zmian w sferze gospodarczej i polityczno-prawnej sprawia, że tradycyjne spojrzenie na ort. jako obszar koncentracji ruchu turystycznego oraz określonych zjawisk i procesów o charakterze ekonomicznym nie jest wystarczające. Konieczne jest ujęcie, które pozwoli na definiowanie ort. w kategoriach podmiotu aktywnie działającego na rynku turystycznym, w którym istota funkcjonowania oraz programowanie rozwoju byłyby określane w sposób podobny, jak ma to miejsce w organizacjach formalnych. Ujęcie ort. przyjęte w niniejszej pracy będzie zatem próbą twórczego zespolenia nowoczesnego spojrzenia przez pryzmat perspektywy podażowej, odwołującego się do procesów zarządczych i kooperacyjnych występujących w miejscach docelowych oraz perspektywy popytowej, co pozwoli na ocenę efektów tych procesów z punktu widzenia nabywców na rynku turystycznym, a więc odwiedzających. Ort. taktowany jest zatem jako specyficzna marka na rynku turystycznym, marka, która jest, z jednej strony, przedmiotem wyborów dokonywanych przez odwiedzających, z drugiej - specyficznym parasolem dla marek poszczególnych dostawców usług dla turystów oferowanych w miejscu docelowym i jako taka powinna być przedmiotem szczególnej troski oraz przedmiotem celowego zarządzania.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział I
Obszar recepcji turystycznej i problematyka kształtowania jego produktu
1.1. Przegląd definicji i ujęć obszaru recepcji turystycznej
1.2. Podstawy kooperacyjnego tworzenia produktu obszaru recepcji turystycznej
1.2.1. Pojęcie produktu obszaru recepcji turystycznej
1.2.2. Interesariusze i ich rola w kształtowaniu produktu obszaru recepcji turystycznej
1.2.3. Problematyka przywództwa w obszarach recepcji turystycznej
Rozdział II
Wartość dla nabywcy jako element ewaluacji oferty na rynku turystycznym
2.1. Konsumenci na rynku turystycznym i ich decyzje nabywcze
2.1.1. Schemat procesu podejmowania decyzji nabywczych na rynku turystycznym
2.1.2. Proces wyboru obszaru recepcji turystycznej
2.2. Pojęcie wartości dla nabywcy
2.3. Wartość dla nabywcy a jakość produktu, satysfakcja i lojalność nabywców na rynku turystycznym
2.3.1. Jakość jako podstawowy element oceny produktu turystycznego
2.3.2. Znaczenie satysfakcji nabywców na rynku usług
2.3.3. Przejawy i znaczenie lojalności nabywców na rynku turystycznym
2.3.4. Model relacji pomiędzy jakością, wartością dla nabywcy, satysfakcją i lojalnością nabywcy na rynku turystycznym
2.4. Rola wartości dla klienta i wyborów turysty w tworzeniu konkurencyjności obszarów recepcji turystycznej
Rozdział III
Konkurencja na rynku turystycznym a konkurencyjność i rozwój obszarów recepcji turystycznej
3.1. Paradygmat rozwoju zrównoważonego obszarów recepcji turystycznej
3.1.1. Rola turystyki w rozwoju lokalnym i regionalnym
3.1.2. Koncepcja rozwoju zrównoważonego obszarów recepcji turystycznej
3.2. Pojęcie konkurencyjności w naukach ekonomicznych
3.3. Specyfika konkurencji na rynku turystycznym
3.4. Zastosowanie pojęcia konkurencyjności w zarządzaniu obszarami recepcji turystycznej
3.5. Najważniejsze ujęcia i modele konkurencyjności obszarów recepcji turystycznej
Rozdział IV
Kreowanie wartości dla klienta w świetle koncepcji przewagi konkurencyjnej
opartej na związkach miedzyorganizacyjnych
4.1. Najważniejsze kierunki krytyki koncepcji bazowego łańcucha wartości
4.1.1. Koncepcja przewagi konkurencyjnej opartej na związkach międzyorganizacyjnych
4.1.2. Koncepcja współtworzenia wartości
4.2. Wybrane koncepcje teoretyczne opisujące niekonkurencyjne relacje podmiotów rynkowych i możliwości ich zastosowania w zarządzaniu obszarami recepcji turystycznej
4.3. Modele kreowania wartości dla nabywcy oparte na teorii związków międzyorganizacyjnych i ich zastosowanie do opisu obszarów recepcji turystycznej
4.3.1. Ogólne modele wartości dla nabywcy oparte na teorii związków międzyorganizacyjnych
4.3.2. Modele kształtowania wartości dla nabywcy w obszarach recepcji turystycznej
4.4. Marka i strona internetowa jako czynniki integrujące współpracę w obszarach recepcji turystycznej
4.4.1. Rola licencjonowania marki obszaru recepcji turystycznej w rozwoju partnerstwa na rzecz budowy konkurencyjności obszaru
4.4.2. Witryna internetowa a współpraca interesariuszy w obszarach recepcji turystycznej
Rozdział V
Wizerunek obszaru recepcji turystycznej jako podstawa wartości oczekiwanej na
rynku turystycznym
5.1. Definicja i wymiary wizerunku obszaru recepcji turystycznej
5.2. Czynniki zależne i niezależne w procesie formowania wizerunku obszaru recepcji turystycznej
5.3. Rola pozycjonowania w zarządzaniu wizerunkiem i budowie pozycji konkurencyjnej obszaru recepcji turystycznej
Rozdział VI
Model konkurencyjności obszarów recepcji turystycznej oparty na kreowaniu
wartości dla nabywcy
6.1. Proponowany model konkurencyjności obszarów recepcji turystycznej i jego
składowe
6.1.1. Geneza modelu
6.1.2. Model budowy konkurencyjności obszaru recepcji turystycznej i jego składowe
6.1.3. Propozycje mierników konkurencyjności ort. w oparciu o zaproponowany model
6.2. Współpraca pomiędzy sąsiednimi obszarami recepcji turystycznej i zlokalizowanymi w nich podmiotami jako kierunek przyszłych badań nad konkurencyjnością w turystyce
Zakończenie
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Aneks (Przegląd najpopularniejszych definicji obszaru recepcji turystycznej)
Kod wydawnictwa: 978-83-60953-29-7
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.