RYNKI ROLNE I ŻYWNOŚCIOWE W DOBIE INNOWACJI CYFROWYCH
SZCZEPAN FIGIEL
Wydawnictwo: IERiGŻ-PIB
Cena: 37.90 zł
34.11 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7658-801-8
format: B5 oprawa: miękka Rok wydania: 2019 |
Monografia stanowi syntezę wyników różnych prac badawczych. Ogniskują się w niej zwłaszcza przemyślenia i wnioski, zarówno o charakterze dedukcyjnym, jak i indukcyjnym, wypływające z wyników tych prac. Dotyczą one przede wszystkim wpływu innowacji cyfrowych, których głównym przejawem są technologie internetowe, na funkcjonowanie rynków rolnych i żywnościowych. W monografii w pierwszym rzędzie została ukazana cyfrowa natura współczesnych innowacji i będący ich wynikiem rozwój różnych modeli handlu elektronicznego oraz lawinowy wzrost zasobów informacji. Następnie przeanalizowano potencjalny wpływ Internetu, będącego głównym nośnikiem innowacji cyfrowych, na funkcjonowanie rynków rolnych i żywnościowych. Na tej podstawie określono skutki tych innowacji dla efektywności funkcjonowania towarowych rynków rolnych oraz rynków produktów żywnościowych.
SPIS TREŚCI
Wstęp 1. Mechanizmy powstawania innowacji i ich współczesny charakter 1.1. Innowacje w ujęciu definicyjnym i klasyfikacyjnym 1.2. Rozwój innowacji w świetle teorii konkurencji rynkowej 1.3. Determinanty aktywności innowacyjnej podmiotów rynkowych 1.4. Cyfrowy charakter współczesnych innowacji 2. Internet i prawo jednej ceny na rynkach rolnych i żywnościowych2.1. Rozwój handlu elektronicznego 2.2. Wzrost zasobów i dostępności informacji rynkowej w Internecie 2.3. Prawo jednej ceny na rynkach rolnych i żywnościowych 2.4. Potencjalny wpływ Internetu na funkcjonowanie rynków rolnychi żywnościowych w świetle prawa jednej ceny 3. Wpływ innowacji cyfrowych na funkcjonowanie towarowych rynkówrolnych 3.1. Przekształcenia strukturalne i elektronizacja handlu na giełdach3.2. Ewolucja handlu towarami rolnymi na wybranych giełdach 3.3. Finansyzacja giełd towarowych 3.4. Implikacje dla cenowej efektywności towarowych rynków rolnych4. Wpływ innowacji cyfrowych na funkcjonowanie rynków produktówżywnościowych 4.1. Rozwój elektronicznych platform handlu żywnością 4.2. Dyfuzja i adopcja innowacji cyfrowych na rynkach produktówżywnościowych 4.3. Implikacje dla efektywności rynków produktów żywnościowych Podsumowanie Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-7658-801-8
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.