ROZWÓJ PODAŻY NA RYNKU ROLNICZYCH PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH W POLSCE. ASPEKTY EKONOMICZNE
ANDRZEJ GRACZYK, KAROL KOCISZEWSKI
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU
Cena: 32.90 zł
29.61 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7695-923-8
144 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Autorzy monografii przyjęli za cel przedstawienie uwarunkowań funkcjonowania i perspektyw rozwoju rynku żywnościowych produktów ekologicznych. Przyjmują oni stanowisko obiektywne, starając się wyjaśnić, czy rzeczywiście rolnictwo ekologiczne ma realne szanse rozwoju w warunkach konkurowania z żywnością konwencjonalną, która jest tańsza, łatwiej dostępna, ma dłuższe terminy ważności i często jest bardziej atrakcyjnie opakowana niż ekologiczna. Autorzy z jednej strony zawarli potężny ładunek wiedzy o badanym problemie w syntetycznej pracy, diagnozując stan tej podaży oraz uwarunkowania rozwoju rolniczych produktów ekologicznych, nie pomijając właściwie żadnego istotnego aspektu, z drugiej zaś wykazali się bardzo dobrym warsztatem naukowym i wzorowo różnorodnym materiałem badawczym, który został wykorzystany łącznie z badaniami ankietowymi przeprowadzonymi na potrzeby tej publikacji. W ten sposób czytelnik otrzymuje kompletne opracowanie o wysokich walorach merytorycznych.
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. Teoretyczne aspekty związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej
1.1 Czynniki popytowe
1.2. Czynniki podażowe
1.3. Uwarunkowania regulacyjne
2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w skali międzynarodowej
2.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej na świecie
2.2. Tendencje związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej
3. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce
3.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej
3.2. Tendencje związane z rozwojem rynku
4. Polityka wsparcia rozwoju rolnictwa ekologicznego
4.1. Działania Unii Europejskiej
4.2. System regulacji funkcjonujący w Polsce
5. Integracja pionowa polskiego rynku produkcji ekologicznej
5.1. Łańcuchy dostaw na polskim rynku żywności ekologicznej
5.2. Dystrybucja produktów ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych
5.3. Perspektywy rozwoju łańcucha dostaw produktów ekologicznych w świetle rozwiązań proponowanych w Polsce i w UE
6. Integracja pozioma polskiego rynku produkcji ekologicznej
6.1. Ewolucja grup producenckich w polskim rolnictwie ekologicznym
6.2. Perspektywy rozwoju grup producenckich w świetle wyników badań ankietowych
7. Funkcjonowanie polskich gospodarstw ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych
7.1. Charakterystyka próby badawczej
7.2. Ekonomiczne czynniki wpływające na funkcjonowanie gospodarstw
7.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego
8. Perspektywy rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego w świetle badań wśród rolników konwencjonalnych
8.1. Charakterystyka próby badawczej
8.2. Czynniki motywujące podjęcie produkcji ekologicznej
8.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego według opinii rolników konwencjonalnych
Zakończenie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
Summary
Kod wydawnictwa: 978-83-7695-923-8
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.