Dodano produkt do koszyka

Promocja

REALIZACJA USŁUG W RECEPCJI CZĘŚĆ 1 KWALIFIKACJA HGT.06

REALIZACJA USŁUG W RECEPCJI CZĘŚĆ 1 KWALIFIKACJA HGT.06

BEATA SAWICKA

Wydawnictwo: FORMAT AB

Cena: 44.90 zł 40.41 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-89184-92-4

176 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020

"Realizacja usług w recepcji" jest wydanym w dwóch częściach podręcznikiem przeznaczonym dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Publikacja została przygotowana zgodnie z aktualną podstawą programową kształcenia w tym zawodzie, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 991) oraz ze stanem prawnym obowiązującym w styczniu 2020 roku.

Podręcznik ma na celu przekazanie wiedzy i zdobycie przez ucznia umiejętności niezbędnych
do obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, w tym szczególnie
w recepcji hotelowej. Treść merytoryczną podręcznika wzbogacają zdjęcia, rysunki i tabele, co pozwala na szybkie i efektywne przyswajanie materiału. Wiedza teoretyczna została wsparta licznymi przykładami wskazując na różnorodne sposoby jej praktycznego zastosowania.

SPIS TREŚCI

Wstęp

1. Bezpieczeństwo i˙higiena pracy (BHP)
1.1. Zagrożenia dla zdrowia lub życia występujące w˙środowisku pracy
1.1.1. Podstawowe pojęcia z˙zakresu bezpieczeństwa i˙higieny pracy
1.1.2. Czynniki szkodliwe, uciążliwe i˙niebezpieczne w˙środowisku pracy.
Sposoby zapobiegania zagrożeniom
1.1.3. Choroby zawodowe w˙hotelarstwie
1.1.4. Wypadki przy pracy. Postępowanie pracownika i˙pracodawcy w˙związku
z˙wypadkiem przy pracy
1.1.5. Świadczenia z˙tytułu wypadku przy pracy i˙choroby zawodowej
1.2. Stosowanie środków ochrony indywidualnej i˙zbiorowej podczas
wykonywania zadań zawodowych
1.3. Organizowanie stanowiska pracy w˙recepcji zgodnie z˙wymogami ergonomii
oraz obowiązującymi przepisami
1.3.1. Recepcja i˙hol recepcyjny
1.3.2. Zasady ergonomii oraz bezpiecznego posługiwania się sprzętem
i˙urządzeniami
1.4. Udzielanie pierwszej pomocy w˙stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
1.4.1. Pojęcie pierwszej pomocy przedlekarskiej
1.4.2. Resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO)
1.4.3. Stany zagrożenia życia związane z˙urazami lub z˙nagłym zachorowaniem

2. Podstawy hotelarstwa
2.1. Podstawowe umiejętności i˙predyspozycje pracowników niezbędne
do wykonywania zawodu
2.1.1. Pojęcie kompetencji zawodowych
2.1.2. Kompetencje niezbędne do pracy w˙hotelu
2.1.3. Dress code
2.2. Podstawowa terminologia z˙zakresu hotelarstwa i˙turystyki
2.2.1. Wybrane pojęcia z˙zakresu turystyki i˙hotelarstwa
2.2.2. Klasyfikacja obiektów świadczących usługi noclegowe
2.2.3. Rodzaje i˙kategorie obiektów hotelarskich w˙Polsce
2.2.4. Zasady kategoryzacji obiektów noclegowych w˙Polsce
2.3. Schematy organizacyjne obiektów świadczących usługi hotelarskie
2.3.1. Struktury i˙schematy organizacyjne
2.3.2. Piony funkcjonalne i˙zakres pracy poszczególnych komórek w˙obiekcie
świadczącym usługi hotelarskie
2.3.3. Rodzaje stanowisk pracy w˙poszczególnych pionach funkcjonalnych
2.4. Renoma w˙usługach hotelarskich
2.4.1. Pojęcie renomy w˙usługach hotelarskich
2.4.2. Definicja i˙rodzaje usług hotelarskich
2.4.3. Ocena jakości usług hotelarskich
2.5. Działalność systemów i˙sieci hotelowych
2.6. Polskie i˙międzynarodowe organizacje działające na rzecz hotelarstwa
2.7. Normalizacja podczas realizacji zadań zawodowych
2.7.1. Definicja i˙cele normalizacji. Cechy, rodzaje i˙oznaczenia norm
2.7.2. Procedura oceny zgodności

3. Rezerwacja usług hotelarskich
3.1. Recepcja hotelowa
3.1.1. Struktura organizacyjna recepcji hotelowej
3.1.2. Zadania pracowników recepcji właściwej
3.1.3. Zadania pracowników służby parterowej
3.1.4. Dodatkowe stanowiska pracy w˙recepcji
3.2. Wyposażenie recepcji hotelowej
3.2.1. Lada recepcyjna
3.2.2. Wyposażenie biurowe recepcji
3.2.3. Wyposażenie techniczne recepcji
3.3. Dobór oferty hotelowej do potrzeb i˙oczekiwań gości
3.3.1. Potrzeby gości
3.3.2. Oczekiwania gości
3.3.3. Sporządzanie oferty usług zgodnie z˙potrzebami i˙oczekiwaniami gości
3.4. Instrumenty promocji usług hotelarskich
3.5. Rezerwacje w˙hotelarstwie
3.5.1. Rodzaje, sposoby rezerwacji, taryfy hotelowe
3.5.2. Przyjęcie bezpośredniej rezerwacji od klienta indywidualnego
3.5.3. Rezerwacje dla grup
3.5.3.1. Rodzaje umów pomiędzy hotelami a˙biurami podróży
3.5.3.2. Kodeks postępowania praktycznego
3.5.4. Internet jako medium służące do rezerwacji usług
3.5.4.1. Znaczenie internetu na rynku usług hotelarskich
3.5.4.2. Witryna internetowa przedsiębiorstwa hotelarskiego
3.5.4.3. Elektroniczne systemy rezerwacyjne usług hotelarskich
3.5.5. Nazwy handlowe pokoi. Zasady ustalania przydziału pokoi
3.5.6. Dokumentacja związana z˙rezerwacją usług hotelarskich
3.5.7. Overbooking

Bibliografia

Aneks

Kod wydawnictwa: 978-83-89184-92-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl