NIELEGALNY RYNEK ŻYWNOŚCI SKALA ZJAWISKA I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA
red.WIESŁAW PŁYWACZEWSKI, red.RAFAŁ PŁOCKI

Wydawnictwo: WYŻSZA SZKOŁA POLICJI W SZCZYTNIE
Cena: 59.90 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 11.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 24.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7462-396-4
251 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2013
Publikacja ta jest z wielu powodów opracowaniem pionierskim. Przede wszystkim ukazuje ona skalę patologii w obszarze rynku spożywczego. Należy ponadto zauważyć, że podjęta problematyka, jak do tej pory, nie była przedmiotem szerszych rozważań. Autorzy książki, teoretycy i praktycy, nie tylko dokonali diagnozy problemu, ale także przedstawili szereg cennych propozycji. Zaproponowane rozwiązania mają na celu usprawnienie dotychczasowego systemu kontroli żywności w Polsce. Książkę można polecić nie tylko przedstawicielom szeroko rozumianego wymiaru sprawiedliwości (sędziowie, prokuratorzy, policjanci) oraz poszczególnych inspekcji, ale również producentom żywności, pracownikom nauki i studentom różnych kierunków (prawo, administracja, weterynaria, technologia żywności). Prezentowane opracowanie stanowi zatem niezwykle cenne źródło wiedzy służącej usprawnieniu systemu kontroli żywności i egzekwowaniu prawa wobec tych sprawców przestępstw, którzy przez swoją działalność próbują podważyć wiarygodność polskiego rynku żywności.
Z recenzji prof. zw. dr. hab. Stanisława Pikulskiego
SPIS TREŚCI
Od redaktorów
Wiesław Pływaczewski, Rafał Płocki
ROZDZIAŁ I
Rynek żywności - identyfi kacja zagrożeń oraz propozycje dotyczące
przeciwdziałania patologiom
Bronisław Wesołowski
ROZDZIAŁ II
Anatomia powstawania zła - propozycje rozwiązań prawnych w zakresie
rynku żywnościowego
Jacek Leonkiewicz
ROZDZIAŁ III
Kryzysy przemysłu spożywczego - rola mediów w kształtowaniu opinii
społecznej
Agnieszka Kubandt, Rafał Płocki
ROZDZIAŁ IV
Historia fałszowania żywności
Jerzy Akińcza
ROZDZIAŁ V
Fałszerstwo żywności. Globalność zjawiska
Tadeusz Pasternak
ROZDZIAŁ VI
Dziczyzna na polskim stole - czy wiemy skąd pochodzi?
(rzecz o kłusownictwie)
Maciej Duda, Szymon Buczyński
ROZDZIAŁ VII
Nielegalne połowy ryb na Bałtyku
Aleksandra Nowak
ROZDZIAŁ VIII
Nielegalny rynek suplementów diety
Szymon Buczyński, Maciej Duda
ROZDZIAŁ IX
Przestępczość związana z żywnością z perspektywy white collar crime
Mariusz Róg
ROZDZIAŁ X
Zarys systemu organów kontroli żywności w Polsce
Dariusz Łomowski
ROZDZIAŁ XI
Inspekcja Handlowa jako organ urzędowej kontroli żywności
Krystyna Ziółkowska, Tomasz Ziółkowski
ROZDZIAŁ XII
Prawne i zdrowotne aspekty fałszowania mleka i jego przetworów
Anna Chodorowska, Joanna Magdalena Stopińska
ROZDZIAŁ XIII
Wybrane wykroczenia dotyczące bezpieczeństwa żywności
w świetle przepisów prawa polskiego
Marta Romańczuk-Grącka
ROZDZIAŁ XIV
Zakres prawnokarnej ochrony nazw i oznaczeń produktów regionalnych
i tradycyjnych w świetle ustawy z 17 grudnia 2004 r.
Michał Trempała
ROZDZIAŁ XV
Odpowiedzialność administracyjna sprzedawcy detalicznego
za fałszowanie żywności ekologicznej
Katarzyna Horba
ROZDZIAŁ XVI
Cywilnoprawna ochrona jakości żywności
KOMUNIKATY
Dorota Bocheńska
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Fałszowanie żywności
Grzegorz Kowalski
Zagrożenia związane z przewozem przez granicę żywności
Michał Witkowski
Obszary działania Policji w zakresie zwalczania przestępczości
przeciwko bezpieczeństwu żywności i żywienia
Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-7462-396-4
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.









