Dodano produkt do koszyka

Promocja

MARKETING PODRĘCZNIK WYD.2

MARKETING PODRĘCZNIK WYD.2

HALINA SZULCE, MAGDALENA FLOREK, TOMASZ ŻYMINKOWSKI

Wydawnictwo: WSIP

Cena: 50.90 zł 45.81 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Dostępność:

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-02-11906-4

252 stron
oprawa: miękka
Rok wydania: 2011

W wydaniu zmienionym dostosowano treści do programu nr 341[03]/MEN/2009.02.03 i omówiono zagadnienia, takie jak: rynek i otoczenie przedsiębiorstwa, ewolucja i istota marketingu, zachowania nabywców, segmentacja rynku, proces badan marketingowych, metody badań marketingowych, analiza i interpretacja wyników badań marketingowych, struktura produktu, kształtowanie asortymentu i nowego produktu, rodzaje i funkcje marki, metody ustalania cen, ustalanie cen w cyklu życia produktu, tworzenie kanałów dystrybucji, kanały dystrybucji, pośrednicy w kanałach dystrybucji, handel elektroniczny (e-commerce), istota i znaczenie promocji, reklama jako instrument promocji, promocja sprzedaży, public relation, sprzedaż osobista, znaczenie i instrumenty komunikacji interpersonalnej, planowanie i organizacja marketingu w firmie, kontrola marketingowa.

SPIS TREŚCI

Wstęp
Część I. Istota i podstawy marketingu
1. Rynek i otoczenie przedsiębiorstwa
1.1. Istota rynku
1.2. Elementy rynku
1.3. Konkurencja
1.4. Makrootoczenie i mikrootoczenie przedsiębiorstwa
2. Ewolucja i istota marketingu
2.1. Orientacje rynkowe
2.2. Pojęcie i istota marketingu
2.3. Podstawowe działania marketingowe - koncepcja marketingu-mix
2.4. Korzyści i wady marketingu wyznaczające zakres jego stosowania .
2.5. Koncepcje kierowania przedsiębiorstwem handlowym
3. Zachowania nabywców
3.1. Rodzaje potrzeb człowieka
3.2. Czynniki kształtujące postępowanie konsumenta na rynku
3.3. Proces podejmowania decyzji o zakupie
3.4. Rodzaje decyzji nabywczych
3.5. Lojalnościowe zachowania klientów
4. Segmentacja rynku
4.1. Istota segmentacji rynku
4.2. Przyczyny i cele segmentacji
4.3. Kryteria segmentacji
4.4. Wybór segmentów docelowych
Część II. Badania marketingowe
5. Proces badań marketingowych
5.1. Istota i znaczenie badań marketingowych
5.2. Badania ilościowe i jakościowe
5.3. Źródła i rodzaje informacji marketingowych
5.4. Program badań marketingowych
5.5. Procedury doboru próby badawczej
6. Metody badań marketingowych
6.1. Rodzaje i techniki badań
6.2. Sposoby budowy kwestionariusza
6.3. Rodzaje skalowania stosowane w kwestionariuszach
7. Analiza i interpretacja wyników badań marketingowych
7.1. Analiza wyników badań
7.2. Raport z badań
7.3. Prognoza rozwoju rynku na podstawie wyników badań
Część III. Kształtowanie produktu
8. Struktura produktu
8.1. Istota produktu w ujęciu marketingowym
8.2. Klasyfikacja produktów
8.3. Znaczenie opakowania jako elementu produktu
8.4. Cykl życia produktu
9. Kształtowanie asortymentu i nowego produktu
9.1. Cechy i znaczenie asortymentu w strategii produktu
9.2. Metoda BCG w komponowaniu asortymentu
9.3. Znaczenie innowacyjności w strategii produktu
10. Rodzaje i funkcje marki
10.1. Istota marki
10.2. Znaczenie marki dla producenta i konsumenta
10.3. Rodzaje i strategie marek
10.4. Wartość marki
Część FV. Ustalanie cen
11. Metody ustalania cen
11.1. Istota i funkcje ceny
11.2. Metody ustalania cen
11.3 Techniki i style negocjacji cenowych
11.4. Dyskryminacja cenowa i rabaty cenowe
12. Ustalanie cen w cyklu życia produktu
12.1. Nowy produkt a strategia cen
12.2. Uwarunkowania wyboru strategii cenowej nowego produktu
12.3. Strategia ceny a fazy cyklu życia produktu
12.4. Inicjowanie zmian cen
Część V. Tworzenie kanałów dystrybucji
13. Kanary dystrybucji
13.1. Istota i funkcje dystrybucji
13.2. Rodzaje kanałów dystrybucji
13.3. Współpraca w kanałach dystrybucji oparta na franchisingu .
13.4. Intensywność dystrybucji
13.5. Logistyka kanałów dystrybucji
14. Pośrednicy w kanałach dystrybucji
14.1. Funkcje i działalność handlu hurtowego
14.2. Istota i funkcje handlu detalicznego
14.3. Rodzaje jednostek detalicznych
15. Handel elektroniczny (e-commerce)
15.1. Pojęcie i cechy internetowego handlu elektronicznego
15.2. Rodzaje sklepów internetowych i ich funkcjonowanie
15.3. Logistyka sklepu internetowego
15.4. Aukcje internetowe
Część VI. Promocja
16. Istota i znaczenie promocji (komunikacji marketingowej)
16.1. Definicja, funkcje i determinanty promocji
16.2. Instrumenty komunikacji marketingowej (promotion-mix)
16.3. Proces tworzenia strategii promocji (etapy)
17. Reklama jako instrument promocji
17.1. Istota i psychologia reklamy
17.2. Etapy kampanii reklamowej i znaczenie przekazu reklamowego ...
17.3. Formy reklamy
17.4. Cechy mediów reklamy
17.5. Kryteria doboru mediów reklamy i znaczenie agencji reklamowych
17.6. Planowanie budżetu i badanie skuteczności reklamy
18. Promocja sprzedaży (dodatkowa)
18.1. Istota, cele i rodzaje promocji sprzedaży
18.2. Instrumenty promocji sprzedaży skierowane do konsumentów
18.3. Główne instrumenty promocji handlowej
19. Public relations (PR)
19.1. Pojęcie i adresaci działań public relations
19.2. Narzędzia public relations
19.3. Sponsoring jako instrument promocji
19.4. Narzędzia komunikowania się i współpraca przedsiębiorstw
z mediami
20. Sprzedaż osobista (akwizycja)
20.1. Pojęcie sprzedaży osobistej
20.2. Formy sprzedaży osobistej
20.3. Proces sprzedaży osobistej
20.4. Cechy dobrego sprzedawcy
21. Znaczenie i instrumenty komunikacji interpersonalnej
21.1. Zasady i proces komunikacji interpersonalnej
21.2. Sztuka dyskutowania i kultura języka
21.3. Znaczenie asertywności w komunikacji interpersonalnej
21.4. Zasady pracy w grupie
21.5. Etyka w przedsiębiorstwie handlowym
21.6. Savoir-vivre i etykieta w biznesie (zasady przyjmowania delegacji)
Część VII. Planowanie i organizacja marketingu
22. Plan marketingowy
22.1. Rodzaje planów marketingowych
22.2. Elementy planu marketingowego
22.3. Znaczenie analizy otoczenia i siły przedsiębiorstwa w planowaniu
marketingowym
22.4. Cele marketingowe
22.5. Strategia marketingowa
22.6. Program działań
22.7. Procedury kontroli i weryfikacji planu
23. Organizacja marketingu w firmie
23.1. Budowa struktury organizacyjnej
23.2. Struktura funkcjonalna
23.3 Struktura produktowa
23.4. Struktura według kryterium geograficznego
23.5. Struktura organizacyjna według segmentów nabywców
23.6. Struktura macierzowa
24. Kontrola marketingowa
24.1. Proces kontroli i pomiar efektywności działań marketingowych
24.2. Analiza sprzedaży i udziałów w rynku
24.3. Audyt marketingowy
Część VIII. Prawne aspekty marketingu
25. Prawa konsumenta w Polsce
25.1. Sprzedaż konsumencka
25.2. Obowiązki sprzedawcy
25.3. Ochrona konsumentów
26. Prawo reklamowe w Polsce
26.1. Prawo reklamowe
26.2. Reklama sprzeczna z prawem
26.3. Podstawowe akty prawne regulujące działalność reklamową
oraz prawa konsumenta
Słowniczek pojęć marketingowych
Literatura
Spis fotografii

Kod wydawnictwa: 978-83-02-11906-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl