GŁÓD JAKO WSPÓŁCZESNY PROBLEM GLOBALNY
ANNA SAKSON-BOULET
Wydawnictwo: ADAM MARSZAŁEK
Cena: 44.90 zł
40.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8019-299-7
286 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2015
Od Światowego Szczytu Żywnościowego z 1996 roku, upłynęło niemal 20 lat. Podczas jego trwania przedstawiciele państw za cel przyjęli zmniejszenie o połowę liczby osób niedożywionych, w stosunku do lat 1990-1992, nie później niż do 2015 roku.Autorka analizuje dlaczego wyzwanie to pozostaje nadal aktualne oraz wyjaśnia konsekwencje jakie niesie ze sobą ten globalny problem dla poszczególnych jednostek, dla funkcjonowania struktur państw oraz stanu środowiska naturalnego. W książce znajdziemy próbę odpowiedzi na pytanie w jaki sposób ograniczyć liczbę osób cierpiących z głodu i niedożywienia, którą Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oceniła w 2015 roku na 795 milionów.
SPIS TREŚCI
WstępRozdział IKwestia głodu na tle innych zagrożeń cywilizacyjnych1. Aspekty terminologiczne2. Zarys historyczny problemu3. Współczesny charakter i zakres zagadnieniaRozdział IINajważniejsze przyczyny głodu i niedożywienia w wybranychczęściach świata2. Uwarunkowania geograficzne oraz klimatyczneA. Ukształtowanie terenu i warunki gleboweB. Klimat i następstwa jego zmianC. Deficyt wody i jego skutki2. Źródła ekonomiczno-społeczne głoduA. Przyrost demograficzny na świecieB. Ubóstwo i niski poziom rozwoju ekonomicznegoC. Nierównomierna produkcja i dystrybucja żywnościD. Niski poziom kultury rolnej3. Inne determinanty zjawiskaA. Wojny i konflikty zbrojneB. Słabość systemu politycznegoC. Produkcja biopaliw4 Spis treściRozdział III"Geografia głodu" we współczesnym świecie - analiza wybranychprzykładów1. Sytuacja w Azji2. Charakterystyka zagrożenia w Afryce Subsaharyjskiej3. Skala zjawiska w regionie Ameryki Łacińskiej i KaraibówRozdział IVSkutki głodu i niedożywienia1. Konsekwencje jednostkoweA. Wzrost śmiertelnościB. Problem choróbC. Koszty ekonomiczno-społeczne2. Następstwa zbiorowe głoduA. Zamieszki i niepokoje społeczneB. Osłabienie państwa i procesy dezintegracjiC. Wojny i konflikty3. Skutki środowiskoweA. Wycinka obszarów leśnychB. Degradacja glebC. Zanieczyszczenie i nadmierna eksploatacja wódRozdział VInicjatywy i działania na rzecz rozwiązania problemu głodu1. Przeciwdziałanie zjawisku przez poszczególne państwaA. Polityka Wietnamu wobec problemu niedożywieniaB. Działania Ghany na rzecz ograniczenia niedożywieniaC. Program zwalczania niedożywienia w BrazyliiD. Pomoc państw rozwiniętych na rzecz ograniczanianiedożywienia2. Działania w ramach systemu Narodów ZjednoczonychA. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywieniai RolnictwaB. Światowy Program ŻywnościowyC. Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa3. Inicjatywy organizacji pozarządowych na rzecz zmniejszenia głodui niedożywieniaA. Działania Action Against Hunger InternationalB. Polska Akcja Humanitarna i jej inicjatywy na kontynencieafrykańskimC. Projekty Federacji Polskich Banków Żywności4. Ocena efektywności działań podejmowanych na rzecz ograniczeniagłodu i niedożywieniaZakończenieBibliografiaSpis map, rysunków, tabel i wykresów
Kod wydawnictwa: 978-83-8019-299-7
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.