Dodano produkt do koszyka

Promocja

GLOBALNE ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI. ASPEKTY PRAWNE

GLOBALNE ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI. ASPEKTY PRAWNE

TOMASZ SROGOSZ

Wydawnictwo: C.H.BECK

Cena: 199.00 zł 167.16 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-8291-327-9

351 stron
format: A5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2022

Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe, w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia.

Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu? Analiza norm prawa narodów i literatury doprowadziła do odpowiedzi pozytywnej oraz wyodrębnienia w ramach powyższego działu grup regulacji dotyczących rolnictwa, żywności i wyżywienia. W ramach tej drugiej grupy przedstawiono ogólny zarys problematyki obejmującej międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności.

W związku z celem monografii, przyświecającym jej treści i zakończeniu, bezzasadna, karkołomna i zniekształcająca wywód byłaby próba kompleksowego przedstawienia i analizy wszystkich norm prawa międzynarodowego (globalnego) dotyczących rolnictwa, żywności i wyżywienia. Zadaniem Autora było zaprezentowanie polskiemu środowisku naukowemu i akademickiemu kolejnego działu prawa międzynarodowego publicznego, będącego owocem fragmentacji tego systemu prawa, który z powodzeniem może być przedmiotem wykładów na wydziałach prawa i administracji, czy też kierunkach rolniczych. Służyła temu zwięzła analiza, skupiona na kwestiach instytucjonalnych, terminologicznych i systemowych. Bardziej obszerne rozważania mogłyby doprowadzić do zniekształcenia głównego wątku monografii.

SPIS TREŚCI

Wykaz skrótów

Bibliografia

Wstęp

Rozdział I. Bezpieczeństwo żywności
1. Antecedencje
2. Prawa człowieka
3. Pojęcie
4. Globalne dobro publiczne

Rozdział II. W stronę globalnego zarządzania bezpieczeństwem
żywności
1. Globalne zarządzanie
2. Międzynarodowa Federacja Mleczarska
3. Międzynarodowe Kongresy Żywnościowe
4. Código Latinoamericano de Alimentos i Normas Sanitarias
de Alimentos
5. Codex Alimentarius Europaeus
6. Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowa
Organizacja Zdrowia
7. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju
8. Europejska Komisja Gospodarcza ONZ
9. Europejska Wspólnota Gospodarcza, Wspólnota Europejska i Unia
Europejska
10. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna i inicjatywy
pozarządowe
11. Światowa Organizacja Handlu

Rozdział III. Komisja Codex Alimentarius
1. Podstawa prawna
2. Cele i kompetencje
3. Członkostwo i status obserwatora
4. Współpraca z innymi organami i organizacjami
międzynarodowymi
5. Struktura organizacyjna
5.1. Komisja jako wspólny organ pomocniczy
5.2. Organy pomocnicze Komisji
5.2.1. Komitet Wykonawczy
5.2.2. Komitety
5.2.2.1. Koordynacyjne komitety regionalne
5.2.2.2. Komitety przedmiotowe
5.2.2.3. Komitety do spraw towarów
5.2.3. Pozostałe
6. Procedura
6.1. Zasady
6.2. Opracowywanie, przyjmowanie i modyfikacja standardów
6.2.1. Plan strategiczny
6.2.2. Krytyczny przegląd
6.2.3. Procedura zwyczajna
6.2.4. Procedura przyspieszona
6.2.5. Głosowanie
6.2.6. Publikacja
6.2.7. Modyfikacja
6.2.8. Analiza ryzyka
6.3. Sesje
6.4. Finansowanie
7. Standardy
7.1. Istota
7.2. Rodzaje
7.3. Format
7.4. Przykłady
7.4.1. Standardy sensu stricto (normy)
7.4.2. Wskazówki (wytyczne) i zasady
7.4.3. Kodeksy praktyki
7.5. Soft law czy hard law?

Rozdział IV. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna i prywatne
globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności
1. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO)
1.1. Geneza i ewolucja
1.2. Podstawa prawna i status
1.3. Cele i kompetencje
1.4. Członkostwo
1.5. Struktura organizacyjna i budżet
1.6. Proces decyzyjny
1.7. Standardy Międzynarodowe
2. Prywatne globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności
2.1. Standardy prywatne
2.2. GlobalG.A.P.
2.3. International Featured Standards
2.4. Global Food Safety Initiative
2.5. Pozostałe

Rozdział V. Znaczenie Światowej Organizacji Handlu
1. Prawo WTO
2. Wybrane orzecznictwo WTO
2.1. Sprawa hormonów
2.2. Sprawa sardynek
2.3. Sprawa tuńczyka
2.4. Sprawa COOL
3. "Utwardzanie" standardów?
3.1. Warunki "utwardzenia"
3.1.1. Uznanie międzynarodowej organizacji standaryzacyjnej
3.1.2. Istnienie standardu
3.1.3. Upublicznienie standardu
3.1.4. Generalność i abstrakcyjność norm
3.1.5. Efektywność i relewantność norm
3.2. Standard jako "podstawa"

Zakończenie

Załączniki
Nr 1. Wykaz Standardów (Norm) Kodeksu Żywnościowego
Nr 2. Wykaz Wytycznych i Zasad Kodeksu Żywnościowego
Nr 3. Wykaz Kodeksów Praktyki
Nr 4. Standard For Gouda
Nr 5. General Standard For Cheese
Nr 6. General Standard For The Labelling Of Prepackaged Foods
Nr 7. General Methods Of Analysis For Food Additives
Nr 8. Principles And Guidelines For The Exchange Of Information In Food
Safety Emergency Situations
Nr 9. Regional Code Of Hygienic Practice For Street-Vended Foods In
Asia
Nr 10. Code Of Practice For Packaging And Transport Of Fresh Fruit And
Vegetables

Kod wydawnictwa: 978-83-8291-327-9

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl