EKOEFEKTYWNOŚĆ PROCESU FORMOWANIA OPAKOWAŃ
PATRYCJA BAŁDOWSKA-WITOS
Wydawnictwo: UNIWERSYTET TECHNOLOGICZNO-PRZYRODNICZY W BYDGOSZCZY
Cena: 39.90 zł brutto
- Paczkomaty InPost 16.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 11.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 24.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-66530-40-9
format: B5 oprawa: miękka Rok wydania: 2020 |
|
![]() |
Książka poświęcona została zagadnieniom analizy ekoefektywności środowiskowej procesów wytwórczych maszyn i urządzeń. Rosnąca świadomość ekologiczna przedsiębiorstw, surowe przepisy ochrony środowiska, stały się postawą do podjęcia rozważań na temat ekoefektywności. W publikacji przedstawiono środowiskowo zorientowaną relację uzyskiwania szerokorozumianych korzyści (ekologicznych i ekonomicznych) do kosztów, które operator musi ponieść dla zapewnienia prawidłowego przebiegu procesu produkcyjno-przetwórczego. Celem nadrzędnym było poznanie i rozwój analizy ekoefektywności dla przyjętej technologii, operacji jednostkowych procesu formowania butelek do napojów oraz próba opisania wpływu tego procesu na stan i przemiany środowiska naturalnego. Dokonano charakterystyki metody badań oceny skuteczności wybranych faz cyklu produkcyjnego formowania butelek do napojów wytworzonych z PET i PLA. Proces technologiczny zdekomponowanego do sześciu operacji technologicznych: poboru, nagrzewania, rozciągania, ciśnieniowego formowania preform oraz do odgazowania i chłodzenia uformowanych butelek. Na podstawie zastosowanej metody oceny cyklu życia tworzyw oraz przeprowadzonej analizy statystycznej i merytorycznej otrzymanych rezultatów, dokonano porównania dwóch procesów formowania butelek w celu wyboru rozwiązania o możliwie najwyższej jakości i jednocześnie o najmniejszym wpływie na środowisko. W tym celu na przykładzie przyjętego procesu produkcyjnego określono modele zapotrzebowania na moc dla produktów użytecznych i nieużytecznych, wydajności masowej produktów użytecznych i nieużytecznych, jednostkowego zużycia energii dla produktów celowych, emisji i szkodliwości, skuteczności materiałowej pozytywnej i negatywnej. Zebrane wyniki danych przemysłowych oraz oszacowane wyniki badań symulacyjnych pozwoliły zidentyfikować operacje technologiczne, stanowiące obciążenia środowiskowe w całym cyklu istnienia rozdmuchiwarki butelek do napojów.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
1. EKOEFEKTYWNOŚĆ PROCESU FORMOWANIA OPAKOWAŃ
1.1. Wprowadzenie
1.2. Cykl życia opakowań
1.3. Funkcje opakowań
1.4. Efektywność przetwórstwa pierwotnego i wtórnego
1.5. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
2. METODYKA BADAWCZA
2.1. Badania przemysłowe
2.2. Badania symulacyjne
2.2.1. Wprowadzenie do oceny cyklu życia (LCA)
2.2.2. Określenie celu badań
2.2.3. Określenie zakresu analizy LCA
2.2.4. Funkcja i jednostka funkcjonalna
2.2.5. Granice systemu
2.2.6. Alokacja danych
2.2.7. Gromadzenie i archiwizacja danych
2.2.8. Ocena wpływu cyklu życia (LCIA)
2.2.9. Metoda ReCiPe 2016
2.2.10. Analiza niepewności według metody Monte Carlo
3. ŚRODOWISKOWO NAKIEROWANA ANALIZA PROCESU FORMOWANIA BUTELEK
3.1. Zapotrzebowanie mocy
3.2. Wydajność procesowa
3.3. Energochłonność procesu
3.4. Skuteczność procesu
3.5. Minimalizacja braków produkcyjnych i poprodukcyjnych
3.6. Skumulowany model braków produkcyjnych i poprodukcyjnych
4. OBIEKT BADAŃ I ANALIZ
5. WYNIKI I DYSKUSJA - STUDIUM PRZYPADKU
5.1. Analiza badań przemysłowych
5.2. Analiza badań symulacyjnych
6. ZALECENIA DOSKONALĄCE W PROCESIE SKUTECZNEGO KSZTAŁTOWANIA BUTELEK DO NAPOJÓW
7. PODSUMOWANIE
LITERATURA
Kod wydawnictwa: 978-83-66530-40-9
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.