Dodano produkt do koszyka

Promocja

WYŻYWIENIOWE I ŚRODOWISKOWE FUNKCJE ŚWIATOWEGO ROLNICTWA - ANALIZA OSTATNIEGO PÓŁWIECZA

WYŻYWIENIOWE I ŚRODOWISKOWE FUNKCJE ŚWIATOWEGO ROLNICTWA - ANALIZA OSTATNIEGO PÓŁWIECZA

ARKADIUSZ SADOWSKI

Wydawnictwo: UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W POZNANIU

Cena: 59.90 zł 53.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-7160-885-8

193 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2017

W przedłożonej do recenzji pracy podjęto problem analizy i oceny stanu światowego rolnictwa pod kątem zaspokojenia wzrastających potrzeb wyżywieniowych świata i jego oddziaływanie na stan środowiska. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie, jak na funkcje wyżywieniowe i środowiskowe wpływają czynniki demograficzne, ekonomiczne i polityczne, w wyodrębnionych grupach analitycznych państw w okresie ostatnich 50 lat.Autor zastosował interesujące i odważne podejście metodyczne posiłkujące się zaawansowanym aparatem statystycznym, który pozwolił na pogłębienie i uwiarygodnienie prowadzonych rozważań i wynikających z nich uogólnień. Opracowanie jest cennym wkładem przedstawiciela młodego pokolenia naukowców w rozwoju nauk ekonomicznych, w tym ekonomii rolnej i przykładem na otwieranie się na globalne problemy świata, w tym wyżywienia ludności w interakcji dbałości o ochronę środowiska. W opracowaniu wyraźnie uwidacznia się filozoficzne podejście Autora do analizowanych procesów ekonomicznych, społecznych i ekologicznych oraz nawiązanie do filozofii przyrody i ontologii.

Z recenzji prof. dr. hab. Wiesława Musiała

SPIS TREŚCI

Uwagi wstępne 1. Uwagi metodyczne oraz problemy analityczne i interpretacyjne 1.1. Filozofia badań 1.2. Podstawowe założenia metodyczne 1.3. Problemy analityczne i interpretacyjne 2. Światowy problem żywnościowy a środowisko 2.1. Wyżywienie i środowisko w teorii ekonomiijako nauki o racjonalnym gospodarowaniu 2.2. Relacje między rolnictwem i środowiskiem naturalnym w kontekście światowego problemu żywnościowego 3. Charakterystyka badanego okresu 3.1. Uwagi ogólne 3.2. Sytuacja polityczna 3.3. Rozwój nauki i techniki 3.4. Demografia 3.5. Koniunktura gospodarcza i zróżnicowanie poziomu rozwoju 3.6. Polityka ekologiczna 4. Tendencje ogólnoświatowe realizacji funkcji wyżywieniowej i środowiskowejrolnictwa 4.1. Dynamika podstawowych parametrów 4.2. Relacje między podstawowymi parametrami 4.3. Determinanty realizacji celu wyżywieniowego i środowiskowegoświatowego rolnictwa 5. Typologia krajów według wielkości produkcji rolniczej i wielkości emisjirolniczych gazów cieplarnianych 5.1. Delimitacja typów krajów i ich znaczenie 5.2. Miejsce rolnictwa w emisji gazów cieplarnianych 5.3. Realizacja celu wyżywieniowego i środowiskowego rolnictwa 5.4. Rolnictwo i środowisko a problem niedożywienia i marnotrawstważywności 5.5. Użytkowanie gruntów 5.6. Wybrane aspekty rolnictwa 5.7. Demografia 5.8. Wybrane aspekty jakości życia 6. Bezpieczeństwo żywnościowe - analiza przypadku 6.1. Kryteria doboru krajów oraz charakterystyka 6.2. Podstawowe parametry produkcyjne i środowiskowe 6.3. Dynamika zjawisk Podsumowanie Aneks Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-7160-885-8

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl