Dodano produkt do koszyka

Promocja

PRZYGOTOWANIE IMPREZ I USŁUG TURYSTYCZNYCH CZĘŚĆ 1 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

PRZYGOTOWANIE IMPREZ I USŁUG TURYSTYCZNYCH CZĘŚĆ 1 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

MARIA NAPIÓRKOWSKA-GZULA, BARBARA STEBLIK

Wydawnictwo: WSIP

Cena: 84.90 zł 76.41 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-02-19621-8

368 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021

Podręcznik podaje podstawowe wiadomości z zakresu turystyki, takie jak: czynniki rozwoju turystyki, motywy podróżowania, kategorie, rodzaje i formy turystyki. Omawia także usługi najczęściej świadczone w turystyce i wyjaśnia, jak kreują one potrzeby klienta oraz jak je zaspokajają. Publikacja przedstawia definicję produktu turystycznego i zasady jego przygotowania, najważniejsze dla turystyki akty prawne, a także omawia rynek turystyczny jako taki.

Podręcznik przedstawia w skrócie zagadnienia dotyczące geografii turystycznej Polski, aby zachęcić uczniów do samodzielnego poznawania rodzimych walorów przyrodniczych i kulturalnych. Ta ostatnia część obfituje w bogactwo starannie dobranych ilustracji, które mają nie tylko zaprezentować omawiane atrakcje turystyczne, ale także obudzić chęć ich zwiedzenia oraz poznania związanej z nimi historii.

Podręcznik z jednej strony podaje bardzo dużo istotnych informacji, z drugiej zaś uczy samodzielnego, krytycznego zdobywania wiedzy i doskonali umiejętności korzystania z różnych jej źródeł: map, danych statystycznych, aktów prawnych, literatury fachowej i stron internetowych - zarówno przygotowanych i przeznaczonych specjalnie dla zawodowców, jak i amatorskich.

SPIS TREŚCI

WPROWADZENIE

1. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
1.1. Wstępne wiadomości z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy
1.1.1. Podstawowe definicje z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy
1.1.2. Przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy
1.1.3. Uprawnienia i zadania instytucji działających w zakresie bezpieczeństwa
i higieny pracy
1.2. Wybrane przepisy prawa pracy
1.2.1. Podstawowe pojęcia z zakresu prawa pracy
1.2.2. Zatrudnienie pracownicze i niepracownicze
1.2.3. Prawa i obowiązki pracodawcy oraz pracownika w zakresie bezpieczeństwa
i higieny pracy
1.2.4. Nadzór i kontrola w zakresie przestrzegania przepisów bezpieczeństwa
i higieny pracy
1.2.5. Konsekwencje nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
1.3. Ergonomia w pracy biurowej
1.3.1. Organizacja stanowiska pracy biurowej z wykorzystaniem komputera
1.3.2. Czynniki uciążliwe w pracy biurowej
1.4. Ochrona środowiska
1.4.1. Terminologia podstawowa z zakresu ochrony środowiska
1.4.2. Przepisy prawa dotyczące ochrony w środowisku
1.4.3. Nadzór i kontrola w zakresie ochrony środowiska
1.4.4. Działania zapobiegające wyrządzaniu szkód w środowisku
1.4.5. Przykłady pozytywnego i negatywnego wpływu turystyki na środowisko
1.5. Pierwsza pomoc w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
1.5.1. Zasady resuscytacji krążeniowo-oddechowej
1.5.2. Udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia
zdrowotnego
1.5.3. Udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia
zdrowotnego

2. Zagrożenia występujące w turystyce
2.1. Zagrożenia w środowisku pracy
2.2. Zagrożenia zdrowotne w podróży
2.3. Zagrożenia związane z kąpielą i przebywaniem nad wodą
2.4. Zagrożenia występujące w górach
2.4.1. Zagrożenia występujące w górach latem
2.4.2. Zagrożenia występujące w górach zimą
2.5. Podróże do krajów tropikalnych

3. Podstawowe wiadomości z zakresu turystyki
3.1. Terminologia podstawowa
3.2. Motywy podróży turystycznych
3.3. Czynniki rozwoju turystyki
3.4. Funkcje i dysfunkcje turystyki

4. Formy, kategorie i rodzaje turystyki
4.1. Formy i kategorie turystyki
4.2. Kryteria podziału turystyki
4.3. Charakterystyka wybranych rodzajów turystyki
4.3.1. Turystyka krajoznawcza
4.3.2. Turystyka kwalifikowana
4.3.3. Turystyka biznesowa
4.3.4. Turystyka na obszarach wiejskich
4.3.5. Turystyka zdrowotna
4.3.6. Turystyka kulturowa
4.3.7. Turystyka miejska

5. Usługi turystyczne
5.1. Cechy usług turystycznych
5.2. Rodzaje usług turystycznych
5.3. Charakterystyka wybranych usług turystycznych
5.3.1. Usługa transportowa
5.3.2. Usługa noclegowa
5.3.3. Usługa gastronomiczna
5.3.4. Usługa organizacji i pośrednictwa turystycznego
5.3.5. Usługa pilotażu i przewodnictwa turystycznego
5.3.6. Usługa informacji turystycznej

6. Produkt turystyczny
6.1. Produkt turystyczny i jego rodzaje
6.2. Charakterystyka wybranych rodzajów produktu turystycznego
6.3. Struktura produktu turystycznego
6.4. Żywienie jako produkt turystyczny
6.4.1. Zasady żywienia
6.4.2. Zasady planowania jadłospisów
6.5. Dobieranie produktu turystycznego do potrzeb podróżnych
6.5.1. Potrzeby podróżnych a usługi turystyczne
6.5.2. Znaczenie usługi żywieniowej w zaspokojeniu potrzeb podróżnych

7. Rynek turystyczny w statystyce
7.1. Dane statystyczne rynku turystycznego
7.2. Trendy zachodzące w turystyce

8. Wybrane przepisy prawa w działalności turystycznej
8.1. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
8.1.1. Przewodnictwo turystyczne i pilotaż wycieczek
8.1.2. Usługi hotelarskie
8.2. Ustawa z dnia 24 listopada 2017 r. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach zdrowotnego
8.2.1. Podstawowe terminologia wynikająca z ustawy
8.2.2. Obowiązki przedsiębiorców turystycznych wynikające z przepisów prawa

9. Geografia turystyczna Polski w projektowaniu imprez turystycznych
9.1. Podstawowe pojęcia z zakresu geografii turystycznej
9.2. Wybrane źródła informacji turystycznej
9.2.1. Źródła kartograficzne
9.2.2. Inne źródła informacji turystycznej
9.2.3. Oznakowania stosowane w turystyce
9.3. Walory turystyczne regionów Polski
9.3.1. Walory środowiska przyrodniczego
9.3.2. Walory antropogeniczne
9.3.3. Regiony turystyczne
9.3.4. Ośrodki turystyczne
9.4. Zagospodarowanie turystyczne Polski
9.4.1. Elementy zagospodarowania turystycznego
9.4.2. Szlaki turystyczne
9.5. Dostępność komunikacyjna

10. Normy i procedury oceny zgodności
10.1. Norma i normalizacja
10.2. Rodzaje i oznaczenia norm
10.3. Polska Norma
10.4. Normy ISO
10.5. Charakterystyka wybranych norm
10.6. Akredytacja i certyfikacja
10.7. Systemy certyfikacji jakości stosowane w turystyce

Załącznik 1. Ochrona przeciwpożarowa

Załącznik 2. Środki ochrony zbiorowej i indywidualnej

Załącznik 3. Akty prawne

Załącznik 4. Normy

Załącznik 5.

Wykaz terminów w językach polskim, angielskim i niemieckim

Wykaz pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim

Źródło informacji

Kod wydawnictwa: 978-83-02-19621-8

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl