PRZEMIANY W STRUKTURZE KONSUMPCJI W PAŃSTWACH EUROPEJSKICH W ŚWIETLE KONCEPCJI ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU
MATEUSZ JANKIEWICZ
Wydawnictwo: UMK
Cena: 79.90 zł
71.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-231-4942-2
203 stron
format: A4
oprawa: miękka
Rok wydania: 2022
Przemiany w strukturze konsumpcji w państwach europejskich w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju to studium o charakterze teoretyczno-empirycznym. W publikacji podjęto tematykę ważnych i aktualnych problemów ekonomicznych, jakimi są konsumpcja i zrównoważony rozwój, koncentrując się na relacji między przemianami zachodzącymi w strukturze wydatków konsumpcyjnych gospodarstw domowych i zmianami w zakresie zrównoważonego rozwoju wybranych państw w Europie. Ważnym elementem książki jest wskazanie na istotność interakcji pomiędzy sąsiadującymi ze sobą państwami (na płaszczyźnie geograficznej oraz ekonomicznej) w badaniu wspomnianej relacji, a także na konieczność włączenia powiązań przestrzennych do analizy zmian w strukturze konsumpcji i ich wpływu na zrównoważony rozwój, co jest możliwe dzięki wykorzystaniu narzędzi współczesnej statystyki i ekonometrii przestrzennej.
Publikacja może zainteresować pracowników naukowych, analityków zajmujących się badaniem zależności pomiędzy procesami gospodarczymi oraz ich prognozowaniem, a także studentów kierunków ekonomicznych i geograficznych (przede wszystkim specjalności geografia społeczno-ekonomiczna).
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. Konsumpcja jako akt zaspokajania potrzeb
1.1. Konsumpcja - definicje i określenia
1.2. Klasyfikacja konsumpcji i jej determinanty
1.3. Zależność pomiędzy wielkością dochodów a poziomem i strukturą konsumpcji - przegląd koncepcji ekonomicznych
1.4. Modelowanie krzywych Engla - przegląd podejść
1.5. Wykorzystanie krzywych Engla w badaniach popytu konsumpcyjnego
1.6. Kierunki zmian w strukturze konsumpcji - dotychczasowe ustalenia badaczy
1.7. Zależności przestrzenne w analizie popytu konsumpcyjnego
2. Zrównoważona konsumpcja jako jeden z kluczowych obszarów zrównoważonego rozwoju - rozważania teoretyczne i odniesienia empiryczne
2.1. Zrównoważony rozwój - wyzwanie współczesnych gospodarek
2.2. Pojęcie zrównoważonej konsumpcji
2.3. Pomiar w zakresie osiągania celów zrównoważonego rozwoju i zrównoważonej konsumpcji - przegląd metod
2.4. Analiza zmian w zakresie zrównoważonego rozwoju w Europie
3. Wybrane metody analizy zmian w strukturze konsumpcji oraz ich wpływu na rozwój zrównoważony
3.1. Konsumpcja jako przestrzenno-czasowy proces stochastyczny - wprowadzenie teoretyczne
3.2. Asymptotyczne modele konsumpcji jako narzędzie służące do ustalenia wzorca struktury spożycia
3.3. Klasyczne oraz przestrzenne modele á-konwergencji dla danych panelowych
3.3.1. Modele á-konwergencji dla całego obszaru
3.3.2. Przełącznikowe modele regresji - á-konwergencja klubowa
3.4. Przestrzenno-czasowe modele wrażliwości zrównoważonego rozwoju na zmiany w strukturze konsumpcji
4. Empiryczna analiza homogenizacji w strukturze konsumpcji - wydatki na żywność oraz usługi
4.1. Ustalenie przestrzenno-czasowych zależności w zakresie struktury konsumpcji w Europie
4.2. Wstępna analiza empiryczna w zakresie konwergencji - ustalenie wzorca w strukturze konsumpcji
4.3. Ujednolicanie struktury konsumpcji w zakresie żywności i usług - analiza według podejścia opartego na modelach á-konwergencji
4.3.1. Analiza konwergencji absolutnej w zakresie ujednolicania struktury konsumpcji - wydatki na żywność i usługi
4.3.2. Analiza konwergencji warunkowej w zakresie ujednolicania struktury konsumpcji - wydatki na żywność i usługi
4.3.3. Przestrzenne modele á-konwergencji w analizie ujednolicania struktury konsumpcji - wydatki na żywność oraz usługi
4.4. Ujednolicanie struktury konsumpcji w zakresie żywności i usług - konwergencja odległości od wzorca w ujęciu ?-konwergencji
5. Serwicyzacja konsumpcji a zrównoważony rozwój gospodarek - analiza empiryczna
5.1. Ustalenie przestrzenno-czasowych zależności w zakresie zrównoważonego rozwoju w Europie
5.2. Empiryczna analiza wpływu procesu serwicyzacji konsumpcji na poziom zrównoważonego rozwoju - podejście przestrzenno-czasowe
5.2.1. Empiryczna analiza zmian poziomu rozwoju środowiskowego w zależności od zmian w strukturze konsumpcji
5.2.2. Empiryczna analiza zmian poziomu rozwoju gospodarczego w zależności od zmian w strukturze konsumpcji
5.2.3. Empiryczna analiza zmian poziomu rozwoju społecznego w zależności od zmian w strukturze konsumpcji
5.2.4. Empiryczna analiza zmian poziomu zrównoważonego rozwoju w zależności od zmian w strukturze konsumpcji
Zakończenie i wnioski
Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-231-4942-2
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.