Dodano produkt do koszyka

Promocja

PRODUKCJA ROLNICZA A TURYSTYKA

PRODUKCJA ROLNICZA A TURYSTYKA

WITOLD CHABUZ, EWA KWIECIŃSKA-POPPE, MAŁGORZATA HALINIARZ, WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ, ELŻBIETA HARASIM, CEZARY KWIATKOWSKI

Wydawnictwo: INSTYTUT NAUKOWO-WYDAWNICZY SPATIUM

Cena: 39.90 zł 35.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Dostępność:

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-62805-30-3

198 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2017

Niniejsza monografia ma charakter przeglądowy (dogłębna analiza dostępnej literatury tematu), z elementami badań własnych (studium przypadku, biznesplan opłacalności działalności agroturystycznej, analiza SWOT, badania ankietowe, analiza dokumentów źródłowych). Celem opracowania jest synteza uwarunkowań dotyczących pozarolniczego wykorzystania wiejskiej przestrzeni produkcyjnej oraz perspektyw współistnienia sektora turystycznego z działalnością rolniczą, z poszanowaniem zasad ochrony środowiska przyrodniczego i architektury krajobrazu wsi.

SPIS TREŚCI

Wstęp Rozdział 1: Dzieje rolnictwa na ziemiach polskich od neolitu do późnego średniowiecza

Rozdział 2: Zrównoważony i wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskichi rolnictwa a turystyka i rekreacja2.1. Strategia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich 2.2. Uwarunkowania rozwoju obszarów wiejskich Rozdział 3: Modernizacja, zaplecze i zasoby gospodarstwa rolnego a turystyka i rekreacja3.1. Kierunki modernizacji gospodarstw rolnych 3.2. Lubelszczyzna jako specyficzna przestrzeń wymagająca restrukturyzacji gospodarki wiejskiej 3.3. Cele i zadania gospodarstwa rolnego 3.4. Oddziaływanie gospodarstwa rolnego na środowisko przyrodnicze

3.5. Walory gospodarstwa rolnego a agroturystyka - studium przypadku3.5.1. Działania w zakresie organizacji gospodarstwa wielofunkcyjnego 3.5.2. Analiza możliwości wprowadzenia rozwiązań 3.5.3. Biznesplan gospodarstwa agroturystycznego Rozdział 4: Warunki przyrodnicze rolniczej przestrzeni produkcyjneja turystyka i rekreacja4.1. Charakterystyka rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce 4.2. Wybrane komponenty środowiska przyrodniczego 4.3. Obszary prawnie chronione w rolniczej przestrzeni produkcyjnej4.4. Woda w rolniczej przestrzeni produkcyjnej 4.5. Ukształtowanie terenu 4.6. Klimat w Polsce Rozdział 5: Perspektywy rozwoju enoturystyki w Polsce i na świecie 5.1. Ogólne zagadnienia związane z enoturystyką 5.2. Charakterystyka wybranych winnic Lubelszczyzny - badania własne 5.2.1. Winnica Dom Bliskowice5.2.2. Winnica Rzeczyca 5.2.3. Winnica Winnica Solaris 5.2.4. Winnica Małe Dobre 5.3. Perspektywy rozwoju enoturystyki na LubelszczyźnieRozdział 6: Pozytywna rola roślin dziko rosnących oraz pozarolniczewykorzystanie niektórych gatunków uprawnych 6.1. Znaczenie roślin dziko rosnących 6.2. Pozarolnicze wykorzystanie wybranych gatunków roślin uprawnych 6.3. Rośliny zielarskie jako atrakcja gospodarstw rolnych Rozdział 7: Produkcja zwierzęca a turystyka 7.1. Znaczenie i wykorzystanie zwierząt w turystyce na obszarach wiejskich 7.2. Kryteria decydujące o przydatności zwierząt do turystyki na obszarachwiejskich i sposoby ich wykorzystania 7.2.1. Atrakcyjny wygląd7.2.2. Dostępność danego gatunku - rasy 7.3. Atrakcyjne formy użytkowania (utrzymania zwierząt) 7.4. Atrakcyjny produkt 7.5. Specjalne wykorzystanie zwierząt 7.5.1. Aktywna forma wypoczynku7.5.2. Wykorzystanie zwierząt do celów leczniczych - zooterapia(animaloterapia) 7.6. Hipoterapia jako atrakcja turystyczna gospodarstw rolnychw świetle badań własnych Rozdział 8: Wykorzystanie produktów pochodzenia zwierzęcegow agroturystyce8.1. Mleko i produkty mleczne 8.2. Mięso i przetwory mięsne 8.3. Produkty rybołówstwa 8.4. Jaja8.5. Produkty pszczele8.6. Wełna i skóry Rozdział 9: Wpływ turystyki wiejskiej i rekreacji na zmiany w architekturzekrajobrazu wsi Zakończenie Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-62805-30-3

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl