Dodano produkt do koszyka

Promocja

FUNKCJONOWANIE PRZEDSIĘBIORSTW CZĘŚĆ 2 PODSTAWY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK EKONOMISTA

FUNKCJONOWANIE PRZEDSIĘBIORSTW CZĘŚĆ 2 PODSTAWY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK EKONOMISTA

DAMIAN DĘBSKI, PAWEŁ DĘBSKI

Wydawnictwo: WSIP

Cena: 79.90 zł 71.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-02-13596-5

455 stron
oprawa: miękka
Rok wydania: 2013

Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista realizujący treści z zakresu 1 części kwalifikacji A.35 (Organizacja działalności gospodarczej i obliczanie podatków). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności planowania działalności gospodarczej, określania zadań przedsiębiorców, instytucji administracji publicznej, rozróżniania form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw, opracowywania działań marketingowych, prowadzenia obrotu materiałami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi, jak również kalkulowania cen i rozliczania podatku VAT. Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi na sposoby jej praktycznego zastosowania.

SPIS TREŚCI

1. Zadania przedsiębiorców, instytucji finansowych, organów administracji rządowej i samorządowej
1.1. Charakterystyka działalności gospodarczej
1.2. Przedsiębiorca i jego cechy
1.3. Przedsiębiorstwo i jego otoczenie
1.4. Rola państwa w rozwoju przedsiębiorczości
1.5. Rola państwa w ochronie własności i umów
1.5.1. Ochrona własności
1.5.2. Ochrona umów
1.5.3. Aparat kontroli państwowej
1.6. System ochrony konkurencji
1.7. Pomoc publiczna
1.8. Rola organów administracji samorządu terytorialnego
1.9. Rola i zadania KRS i rejestru podmiotów gospodarczych
1.10. Instytucje kontroli finansowej
1.10.1. Ministerstwo Finansów
1.10.2. Narodowy Bank Polski
1.10.3. Komisja Nadzoru Finansowego

2. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorców
2.1. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych
2.2. Formy własności przedsiębiorstw
2.2.1. Przedsiębiorstwa prywatne
2.2.2. Przedsiębiorstwa komunalne
2.2.3. Przedsiębiorstwa państwowe
2.3. Spółki
2.3.1. Spółka prawa cywilnego
2.3.2. Spółki handlowe
2.4. Formy współpracy i powiązań przedsiębiorstw
2.5. Znaczenie małych i średnich przedsiębiorstw

3. Marketing i strategie marketingowe
3.1. Istota marketingu
3.1.1. Pojęcie i instrumenty marketingu
3.1.2. Postępowanie konsumentów na rynku
3.1.3. Segmentacja rynku
3.1.4. Badania marketingowe
3.1.5. Organizacja marketingu w podmiocie gospodarczym
3.1.6. Marketing mix
3.2. Działania związane z produktem
3.2.1. Produkt
3.2.2. Znak firmowy
3.3. Działania związane z dystrybucją
3.3.1. Pojęcie dystrybucji
3.3.2. Wybór kanałów dystrybucji
3.3.3. Przebiegi towarów
3.4. Działania związane z ceną
3.4.1. Cena i jej kształtowanie
3.4.2. Opusty
3.5. Komunikowanie się przedsiębiorstwa z nabywcami
3.5.1. Sprzedaż osobista
3.5.2. Promocja sprzedaży
3.5.3. Public relations
3.5.4. Marketing bezpośredni
3.6. Reklama
3.6.1. Cele i zadania reklamy
3.6.2. Środki i formy reklamy
3.6.3. Kampania reklamowa
3.6.4. Dobór środków reklamy
3.6.5. Badanie wpływu reklamy
3.6.6. Organizacja komórki reklamy w przedsiębiorstwie

4. Charakterystyka działalności produkcyjnej, handlowej, budowlanej i usługowej
4.1. Charakterystyka działalności produkcyjnej
4.1.1. Produkcja i jej rodzaje
4.1.2. Proces produkcji i jego struktura
4.1.3. Cykl produkcyjny w przedsiębiorstwach przemysłowych
4.1.4. Typy produkcji
4.1.5. Potokowy system produkcji
4.1.6. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji
4.1.7. Jakość produkcji
4.1.8. Gospodarka narzędziowa
4.1.9. Gospodarka transportowa
4.1.10. Gospodarka energetyczna i wodna
4.2. Charakterystyka działalności handlowej
4.2.1. Handel i jego formy
4.2.2. Punkty sprzedaży detalicznej
4.2.3. Sprzedaż towarów
4.2.4. Formy rynków zorganizowanych
4.2.5. Obrót towarowy z zagranicą
4.3. Działalność usługowa
4.3.1. Cechy działalności usługowej
4.3.2. Transport i spedycja
4.3.3. Outsourcing
4.3.4. E-biznes
4.4. Działalność budowlana
4.4.1. Cechy działalności budowlanej
4.4.2. Specyfika i rodzaje produkcji budowlano-montażowej

5. Obrót środkami pieniężnymi
5.1. Obrót pieniężny
5.2. Papiery wartościowe
5.2.1. Rodzaje papierów wartościowych
5.2.2. Akcje
5.2.3. Obligacje
5.2.4. Weksle
5.2.5. Czeki
5.3. Rozliczenia międzynarodowe
5.3.1. Kursy walutowe i transakcje walutowe
5.3.2. Barter
5.3.3. Rozliczenia clearingowe
5.3.4. Formy płatności w rozliczeniach międzynarodowych
5.4. Kredyty
5.4.1. Pojęcie i funkcje kredytu
5.4.2. Klasyfikacja kredytów
5.4.3. Ustalenie potrzeb kredytowych
5 4.4. Oprocentowanie kredytów elementem rachunku ekonomicznego
5.4.5. Współpraca jednostki organizacyjnej z bankiem
5.4.6. Rachunki bankowe
5.4.7. Kredytowanie działalności jednostki organizacyjnej
5.5. Fundusze strukturalne Unii Europejskiej
5.5.1. Rodzaje funduszy
5.5.2. Finansowanie działalności gospodarczej z funduszy strukturalnych

6. Podatki
6.1. Podatek dochodowy
6.2. Podatek od towarów i usług
6.3. Podatek akcyzowy
6.4. Pozostałe podatki

7. Gospodarowanie zapasami
7.1. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowa
7.1.1. Funkcje i rodzaje zapasów
7.1.2. Surowce i materiały oraz ich klasyfikacja
7.1.3. Zadania gospodarki materiałowej
7.1.4. Zadania i organizacja służb zaopatrzenia
7.1.5. Dobór i normowanie zużycia materiałów
7.1.6. Zapasy materiałowe
7.1.7. Umowa o dostawę materiałów i jej realizacja
7.1.8. Racjonalna gospodarka materiałami
7.1.9. Normowanie czynników produkcji
7.1.10. Rytmiczność produkcji
7.2. Zbyt w przedsiębiorstwie
7.2.1. Rola zbytu w przedsiębiorstwie
7.2.2. Umowa o dostawę
7.2.3. Zapasy wyrobów gotowych
7.2.4. Dokumenty związane ze zbytem
7.2.5. Organizacja zbytu w przedsiębiorstwie
7.3. Gospodarka zapasami w punkcie sprzedaży detalicznej
7.3.1. Rodzaje zapasów
7.3.2. Szybkość obiegu towarów
7.3.3. Rozliczanie punktów sprzedaży detalicznej
7.3.4. Asortyment towarowy
7.3.5. Zamawianie, przyjmowanie i przechowywanie towarów
7.4. Zarządzanie zapasami
7.4.1. Logistyka
7.4.2. Rodzaje i zadania magazynów
7.4.3. Zarządzanie magazynem
7.4.4. Metody wyceny zapasów

8. Rola programów komputerowych wspomagających prowadzenie działalności gospodarczej
8.1. Rodzaje programów komputerowych
8.2. Programy komputerowe w gospodarce materiałowej
8.3. Zastosowanie programów komputerowych w zbycie

Wykaz pojęć i terminów

Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim

Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-02-13596-5

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl