AGROBIZNES 2014 ROZWÓJ AGROBIZNESU W OKRESIE 10 LAT PRZYNALEŻNOŚCI POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ
red.nauk.ANNA OLSZAŃSKA, red.nauk.JOANNA SZYMAŃSKA
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU
Cena: 39.90 zł
35.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7695-462-2
299 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2014
Zakres tematyczny opublikowanych w książce artykułów jest szeroki. Poruszono w niej problematykę stanu polskiego rolnictwa po dziesięciu latach przynależności do Unii Europejskiej w ujęciu zarówno ogólnym, jak i szczegółowym - regionalnym. Część autorów koncentruje uwagę na analizie wykorzystania czynników produkcji rolnej: ziemi, pracy, kapitału. Ocenia i porównuje konkurencyjność produkcji rolnej w zróżnicowanych przekrojach czasowo-przestrzennych. Podkreśla rolę wiedzy i informacji rolnej w przebiegu procesów produkcyjnych i akcentuje znaczenie funduszy unijnych dla rozwoju polskiego rolnictwa.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Halina Bartkiewicz
Czynniki wpływające na decyzje o obrocie ziemią rolniczą na przykładzie województwa lubuskiegoKatarzyna BoratyńskaMechanizm bankructwa wybranego przedsiębiorstwa spożywczegoKatarzyna Domańska, Anna NowakKonkurencyjność polskiego rolnictwa na rynku Unii EuropejskiejLudosław Drelichowski, Grzegorz OszuścikNiektóre uwarunkowania rozwoju agrobiznesu w okresie po akcesji Polski do Unii EuropejskiejMaciej DzikućZnaczenie wykorzystania współspalania biomasy w produkcji energii elektrycznej w PolsceMaria GolinowskaTendencje do zmian w nakładach na chemiczną ochronę rolnictwa w Polsce po roku 2004Michał JasiulewiczPotencjał agrobiomasy lokalnej podstawą rozwoju biogazowni na przykładzie województwa zachodniopomorskiegoElżbieta KacperskaKonkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku Unii Europejskiej w latach 2004-2012Halina Kałuża, Agnieszka GinterInnowacje w gospodarstwach rolniczych młodych rolnikówAgnieszka KomorZmiany w rozmieszczeniu i specjalizacji regionalnej przemysłu spożywczego w układzie wojewódzkimJolanta Kondratowicz-PozorskaWsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004-2013 i w perspektywie 2014-2020Jerzy KopińskiTrendy zmian głównych kierunków produkcji zwierzęcej w Polsce w okresie członkostwa w UEJakub KraciukZnaczenie produktów rolno-spożywczych w polsko-niemieckiej wymianie handlowejBarbara KutkowskaRolnictwo dolnośląskie 10 lat po akcesji do Unii EuropejskiejRobert Mroczek, Mirosława TereszczukZmiany w polskim przemyśle mięsnym po przystąpieniu do Unii EuropejskiejWiesław Musiał, Tomasz WojewodzicInnowacyjność w zakresie gospodarowania ziemią rolniczą w regionach rozdrobnionych agrarnieGrażyna NiewęgłowskaGospodarstwa ekologiczne - szansą czy zagrożeniem dla polskiego rolnictwa?Mirosława Marzena NowakSpółdzielczość mleczarska w okresie przynależnościPolski do UEŁukasz PopławskiKierunki wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskichw opinii mieszkańców gminy Słupia JędrzejowskaHenryk RunowskiKształtowanie się dochodów gospodarstw rolnych w UniiEuropejskiejMałgorzata Rutkowska-PodołowskaZielone światło dla zysku - inwestycje ekologiczneAdam SadowskiZmiany agrarne w polskim rolnictwie jako efekt przekształceńsystemowychGrzegorz Ślusarz, Marek Cierpiał-WolanPrzeobrażenia strukturalne w rolnictwie Podkarpacia w dekadzie pełnego członkostwa Polski w UEIwona SzczepaniakStrategie konkurencji stosowane przez polskich producentówżywności na rynku Unii EuropejskiejElżbieta Jadwiga SzymańskaZmiany strukturalne na rynku wieprzowinyw Polsce po integracji z Unią EuropejskąIzabela WielewskaZainteresowanie upowszechnieniem inwestycji z zakresuodnawialnych źródeł energii w agrobiznesieAldona ZawojskaZjawisko zagrabiania ziemi w kontekście praw własnościDariusz ŻmijaInnowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczegow PolsceMaria Zuba-Ciszewska, Jan ZubaWpływ struktury i cen sprzedanych produktów mleczarskich na efektywność sprzedaży wybranej spółdzielni mleczarskiej w różnych okresach
Kod wydawnictwa: 978-83-7695-462-2
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.