Dodano produkt do koszyka

Promocja

ZASTOSOWANIE OPAKOWAŃ AKTYWNYCH I INTELIGENTNYCH ORAZ POWŁOK I FOLII JADALNYCH W PRZEMYŚLE ŻYWNOŚCIOWYM

ZASTOSOWANIE OPAKOWAŃ AKTYWNYCH I INTELIGENTNYCH ORAZ POWŁOK I FOLII JADALNYCH W PRZEMYŚLE ŻYWNOŚCIOWYM

red.nauk.TOMASZ LESIÓW

Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY WE WROCŁAWIU

Cena: 39.90 zł 35.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-7695-848-4

130 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020

W monografii opisano stan wiedzy i stopień zaawansowania badań nad innowacyjnymi technologiami stosowanymi w przemyśle żywnościowym - opakowaniami aktywnymi i inteligentnymi, RFID oraz powłokami i foliami jadalnymi. Międzynarodowa wymiana produktów żywnościowych skłania do tego, by wydłużać trwałość produktów żywnościowych, często przemieszczanych z jednego kontynentu na drugi. Dąży się do tego, aby dzięki technologiom pakowania zapewnić jakość i bezpieczeństwo tych produktów, a poprzez technologię RFID mieć pełną informację o produkcie żywnościowym w łańcuchu logistycznym. Książka jest kierowana do środowisk naukowych i studentów studiujących problemy technologii i żywienia, opakowalnictwa, jakości i bezpieczeństwa żywności, przedstawicieli praktyki przemysłowej i konsumentów oraz osób zainteresowanych szczegółami zastosowania innowacyjnych opakowań.

SPIS TREŚCI

Wprowadzenie

1. Zastosowanie opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym / Application of active packaging in food industry
1.1. Wstęp
1.2. Definicja, podział oraz charakterystyka opakowań aktywnych
1.2.1. Podział i zastosowanie opakowań aktywnych
1.2.2. Opakowania o właściwościach antybakteryjnych
1.2.3. Opakowania absorbujące tlen
1.2.4. Opakowania o właściwościach antyutleniających
1.2.5. Opakowania absorbujące/wydzielające ditlenek węgla
1.2.6. Opakowania absorbujące wodę
1.2.7. Opakowania absorbujące etylen
1.2.8. Opakowania wydzielające etanol
1.2.9. Opakowania absorbujące/wydzielające zapachy
1.2.10. Opakowania zabezpieczające barwę produktu
1.3. Nanotechnologia w przetwórstwie i pakowaniu mięsa: potencjalne zastosowania
1.4. Podsumowanie

2. Zastosowanie opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym / Application of intelligent packaging in food industry
2.1. Wstęp
2.2. Definicja, podział oraz charakterystyka opakowań inteligentnych
2.2.1. Wskaźniki czasowo-temperaturowe
2.2.2. Wskaźniki nieszczelności - wskaźniki powietrza
2.2.3. Wskaźniki świeżości i wskaźniki mikrobiologicznej jakości
2.2.4. Układy RFID
2.2.5. Biosensory oraz udział nanotechnologii w monitorowaniu bezpieczeństwa żywności
2.3. Podsumowanie

3. Zastosowanie technologii RFID w przemyśle żywnościowym / Application of RFID technology in food industry
3.1. Wstęp
3.2. Definicja i charakterystyka RFID
3.3. Komponenty, budowa oraz działanie systemu identyfikacji radiowej RFID
3.4. Wykorzystanie technologii RFID w ujęciu historycznym
3.5. RFID a kody kreskowe
3.6. Przykłady wykorzystania technologii RFID w przemyśle żywnościowym
3.6.1. Współczesne wykorzystanie technologii RFID w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego
3.6.2. Współczesne wykorzystanie technologii RFID w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego
3.7. Podsumowanie

4. Zastosowanie folii i powłok jadalnych w utrwalaniu żywności / Use of edible films and coatings in food preservation
4.1. Wstęp
4.2. Definicje oraz podział powłok i folii jadalnych
4.3. Charakterystyka powłok i folii jadalnych
4.3.1. Powłoki i folie jadalne na bazie polisacharydów
4.3.2. Powłoki i folie jadalne na bazie lipidów
4.3.3. Powłoki i folie jadalne na bazie białek roślinnych i zwierzęcych
4.3.4. Folie i powłoki jadalne o niejednorodnej strukturze
4.4. Dodatki strukturalne w powłokach i ich zastosowanie
4.5. Techniki wytwarzania powłok i folii jadalnych
4.6. Znaczenie i przykłady zastosowania powłok i folii jadalnych podczas przechowywania owoców i warzyw
4.7. Znaczenie i przykłady zastosowania powłok i folii jadalnych podczas przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego
4.8. Praktyczne zastosowanie powłok i folii jadalnych
4.9. Podsumowanie

Wnioski

Bibliografia

Spis rysunków

Spis tabel

Summary

Kod wydawnictwa: 978-83-7695-848-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl