Dodano produkt do koszyka

Promocja

ZARYS NANOTECHNOLOGII ŻYWNOŚCI I KOSMETYKÓW

ZARYS NANOTECHNOLOGII ŻYWNOŚCI I KOSMETYKÓW

PIOTR TOMASIK

Wydawnictwo: WYDAWNICTWO NAUKOWE SOPHIA

Cena: 49.90 zł 44.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-65929-70-9

162 stron
format: B5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2019

Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym.nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektroniczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej, produkcja narzędzi, opieka zdrowotna i prace nad samorozwojem.Zatem nanotechnologia jest uważana za siłę napędową światowej ekonomii.Na rozwiązaniach nanotechnologicznych może skorzystać też technologia żywności i kosmetyków.Niniejsza książka przedstawia już znane jak również możliwe zastosowania nanotechnologii produkcji żywności począwszy od rolnictwa i chowu zwierząt po gotowe produkty spożywcze oraz omawia kosmetyki kolejnej generacji wykorzystujące zdobycze nanotechnologii.Książka ta skierowana jest do czytelników o średnim zaawansowaniu wiedzy z dziedziny nauk ścisłych i technologii. Może więc ona uzupełniać inne, istniejące już na rynku monografie na bardziej zaawansowanym poziomie.Autor monografii prof. dr hab. Piotr Tomasik

SPIS TREŚCI

Przedmowa 1. O nanorozmiarach 2. Czym jest nanotechnologia? 3. Specyficzne właściwości nanocząstek 3.1. Uwagi ogólne3.2. Klasyfikacja nanocząstek 3.2.1. Klasyfikacja ze względu na wymiary 3.2.2. Klasyfikacja ze względu na powinowactwo do ośrodka3.3. Mechanika klasyczna (newtonowska) 3.4. Mechanika kwantowa 4. Nanocząstki 4.1. Wstęp 4.2. Grafen 4.3. Fosforen 4.4. Fule reny 4.5. Nanocebulki 4.6. Nanorurki węglowe 4.7. Nanorurki nieorganiczne 4.8. Nanorurki proteinowe 4.9. Nanorurki polisacharydowe 4.10. Nanolipidy i nanobiałka 4.11. Nanokapsułki 4.12. Nanowłókna i nanolaminaty 4.13. Kropki kwantowe 4.14. Nanoproszki metaliczne 4.15. Nanotlenki metali 4.16. Inne nanoproszki nieorganiczne 4.17. Nanoskrobia i inne nanopolisacharydy 4.18. Nanowoda 5. Nanomaszyny6. Nanotechnologia żywności 6.1. Nanotechnologia w produkcji rolniczej 6.2. Nanotechnologia w produkcji żywności 6.2.1. Inżynieria procesowa 6.2.1.1. Wymiana ciepła i masy 6.2.1.2. Inżynieria produkcji nanoobiektów 6.2.2. Synteza molekularna 6.2.3. Nanobiotechno logia 6.3. Nanosurowce 6.3.1. Naturalne nanocząstki w surowcach 6.3.2. Nanocząstki dodawane do żywności 6.3.3. Nanocząstki generowane w artykułach spożywczych 6.4. Produkty z nanoczastkami 6.4.1. Produkty spożywcze 6.4.2. Żywienie i terapia 6.4.3. Nanobiotechno logia w produkcji żywności 6.5. Błony osłonowe i opakowania 6.5.1. Uwagi ogólne 6.5.2. Opakowaniowe arkusze, folie i inne materiały opakowaniowe6.6. Przechowalnictwo 7. Monitoring 7.1. Wstęp 7.2. Markery 7.3. Nanosensory 7.4. Biosensory 7.4.1. Biosensory enzymatyczne 7.4.2. Immunosensory 7.4.3. Biosensory komórkowe 7.4.4. Biosensory tkankowe i bakteryjne 7.4.5. Klasyfikacja biosensorów ze względu na stosowany przetwornik.7.4.6. Nanobiosensory 8. Nanocząstki w kosmetykach 8.1. Uwagi ogólne 8.2. Nośniki 8.3. Nanocząstki najczęściej stosowane w kosmetykach 8.3.1. Liposomy 8.3.2. Nanokapsułki 8.3.3. Nanoemulsje 8.3.4. Nanocząstki w stanie stałym 8.3.4.1 Nanocząstki nieorganiczne (mineralne) 8.3.4.2 Nanocząstki organiczne 8.3.4.3 Nanowoda 9. Toksyczność nanocząstek 9.1. Wstęp 9.2. Fulereny i nanorurki węglowe 9.3. Nanometale 9.4. Nanotlenki metali 9.5. Klasyfikacja artykułów spożywczych pod względem ich bezpieczeństwa 10. Regulacje prawne Załącznik 1. Aromatyczność w chemii Załącznik 2. Suplementy diety Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-65929-70-9

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl