WSPARCIE INWESTYCJI W GOSPODARSTWACH ROLNYCH I PRZETWÓRSTWIE SPOŻYWCZYM - WYBRA E ZAGADNIENIA
red.nauk.MAREK ZIELIŃSKI, red.nauk.ROBERT MROCZEK
Wydawnictwo: IERiGŻ-PIB
Cena: 74.90 zł
67.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7658-874-2
98 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Niniejsza publikacja powstała w oparciu o dwa zadania badawcze zrealizowane w 2020 roku dla MRiRW, tj. 1) Realizacja inwestycji środowiskowo-klimatycznych w gospodarstwach a ich konkurencyjność oraz poprawa efektywności oraz 2) Wariantowa analiza wsparcia inwestycji w przetwórstwie służących poprawie konkurencyjności, jakości i zrównoważonemu rozwojowi. Cechą wspólną obu zadań była analiza pomocy publicznej, która polegała na dofinansowaniu kosztów kwalifikowanych inwestycji, realizowanych przez gospodarstwa rolne oraz firmy przemysłu spożywczego. Szczegółowe cele inwestycyjne, potencjalni beneficjenci pomocy środkami publicznymi i ich wysokość zapisane były w programach pomocowych (np. PROW 2007-2013, PROW 2014-2020) realizowanych w ramach wspólnej polityki rolnej. Trzeba podkreślić, że bez takiej pomocy mikro i małym firmom przetwórczym czy słabszym ekonomicznie gospodarstwom rolnym trudno byłoby przeprowadzić niektóre inwestycje, bez których dalszy rozwój firm i gospodarstw byłby utrudniony.
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. Realizacja inwestycji środowiskowo-klimatycznych w gospodarstwach rolnych
a ich efektywność
dr int Marek Zieliński, mgr int Marcin Adamski
1.1. Technologia oraz postęp technologiczny i ich rola w rolnictwie
1.2. Inwestycje podejmowane przez gospodarstwa rolne w ramach WPR 2014-2020
1.3. Metoda badań
1.4. Ocena funkcjonowania gospodarstw realizujących inwestycje w agregat
do uprawy uproszczonej, w tym siewu bezpośredniego
1.5. Ocena funkcjonowania gospodarstw realizujących inwestycje w rozsiewacze nawozów mineralnych z rozsiewem granicznym i komputerowym sterowaniem dawką nawozów
1.6. Ocena funkcjonowania gospodarstw realizujących inwestycje w opryskiwacze wyposażone w komputerowy system sterowania dawką środków ochrony roślin
1.7. Ocena funkcjonowania gospodarstw realizujących inwestycje w zbiorniki i urządzenia do przechowywania nawozów naturalnych płynnych
oraz maszyny do ich zagospodarowania
1.8. Ocena funkcjonowania gospodarstw realizujących inwestycje w maszyny
i urządzenia do zagospodarowania obornika
1.9. Podsumowanie i wnioski
2. Analiza wsparcia inwestycji w przetwórstwie spożywczym służących poprawie
konkurencyjności, jakości i zrównoważonemu rozwojowi sektora
dr int Robert Mroczek, mgr Jadwiga Droidi
2.1. Wprowadzenie
2.2. Inwestycje w przemyśle spożywczym
2.2.1. Metodologia
2.2.2. Pojęcie inwestycji
2.2.3. Nakłady inwestycyjne w przemyśle spożywczym, wartość brutto środków trwałych oraz stopień ich zużycia
2.2.4. Kierunki rozdysponowania nakładów inwestycyjnych
2.2.5. Nakłady na działalność innowacyjną w przemyśle spożywczym
2.2.6. Międzybranżowe zróżnicowanie aktywności inwestycyjnej producentów żywności
2.3. Ocena wsparcia środkami publicznymi inwestycji przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w latach 2002-2020
2.3.1. Charakterystyka programów wsparcia sektora spożywczego w Polsce funkcjonujących w latach 2002-2020
2.3.2. Ocena całościowa programów pomocowych kierowanych do firm przemysłu spożywczego w Polsce realizowanych w latach 2002-2020
2.4. Zmiany struktur podmiotowych w przemyśle spożywczym
2.5. Podsumowanie i wnioski
Zakończenie
Literatura
Kod wydawnictwa: 978-83-7658-874-2
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.