WODA W ŻYWIENIU I JEJ ŹRÓDŁA
red.ANNA BRZOZOWSKA, red.JAN GAWĘCKI
Wydawnictwo: UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W POZNANIU
Cena: 42.90 zł
38.61 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7160-774-5
148 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2015
Woda jest drugim co do ważności determinantem życia. Bez niej człowiek może przeżyć najwyżej kilka dni, natomiast bez pokarmu - nawet kilka tygodni. Mimo to w rzadko którym podręczniku żywieniowym poświęcono wodzie więcej miejsca. Jeżeli już się o niej wspomina, to najczęściej w ograniczonym zakresie, przy okazji omawiania składników mineralnych pełniących funkcję elektrolitów.
Jakkolwiek wszystkie rodzaje żywności zawierają mniejsze lub większe ilości wody, w książce zostały przedstawione jedynie woda pitna i płyny, które są w żywieniu jej głównymi źródłami i wpływają pozytywnie na bilans wody w organizmie. Oprócz wody pitnej są to: wody stołowe, źródlane i mineralne, soki owocowe i warzywne, mleko i napoje mleczne, bezalkoholowe napoje orzeźwiające, kawa i herbata spożywane w postaci naparów oraz produkowane przemysłowo zupy. Świadomie pominięto napoje alkoholowe, gdyż mino znaczącej zawartości wody wywierają one z reguły ujemny wpływ na bilans wodny w organizmie. Przy omawianiu poszczególnych źródeł wody oprócz podstawowych informacji towaroznawczych i technologicznych została także scharakteryzowana ich wartość odżywcza i prozdrowotna.
SPIS TREŚCI
Anna Brzozowska, Jan Gawęcki
Od Redakcji
Rozdział 1
Jan Gawęcki, Piotr Krajewski
Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
Rozdział 2
Anna Brzozowska
Woda w organizmie człowieka
Rozdział 3
Barbara Pietruszka
Woda w termoregulacji
Rozdział 4
Małgorzata Woźniewicz
Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania
Rozdział 5
Joanna Kałuża, Piotr Krajewski
Źródła wody pitnej i jej jakość
Rozdział 6
Danuta Smigiel-Papińska
Wody mineralne - klasyfikacja i działanie prozdrowotne
Rozdział 7
Joanna Frąckiewicz, Barbara Pietruszka
Soki owocowe i warzywne - otrzymywanie i wartość odżywcza
Rozdział 8
Elżbieta Wierzbicka
Napoje bezalkoholowe produkowane przemysłowo
Rozdział 9
Magdalena Każmierczak
Napoje bezalkoholowe sporządzane w zakładach gastronomicznych.
Rozdział 10
Anna Kollajtis-Dołowy
Mleko i napoje mleczne w żywieniu człowieka
Rozdział 11
Barbara Pietruszka
Kawa i herbata - napoje o szerokim działaniu fizjologicznym
Rozdział 12
Iwonna Niegowska
Zupy i ich znaczenie w żywieniu
Rozdział 13
Jan Gawęcki
Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
Literatura
Kod wydawnictwa: 978-83-7160-774-5
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.