Dodano produkt do koszyka

Promocja

SYSTEMY INFORMACYJNE W ROLNICTWIE NA POTRZEBY WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ

SYSTEMY INFORMACYJNE W ROLNICTWIE NA POTRZEBY WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ

BOLESŁAW BORKOWSKI

Wydawnictwo: SGGW

Cena: 29.30 zł 26.37 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 83-7244-442-0

201 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2003

Opracowanie składa się z czterech głównych części. W pierwszej części zdefiniowano podstawowe pojęcia związane z systemem informacyjnym, omówiono jego znaczenie i etapy budowy. W następnej kolejności przedstawiono systemy informacji rolniczej w wybranych krajach Unii Europejskiej. W krajach Unii Europejskiej funkcjonują różne systemy informacji rolniczej, od scentralizowanych, opartych głównie na centralnych urzędach statystycznych (Włochy, Portugalia), do zdecentralizowanych, gdzie w systemie informacji rolniczej uczestniczy wiele organizacji i instytucji (Dania, Holandia, Niemcy). Wspólną cechą systemów informacji rolniczej na potrzeby wspólnej polityki rolnej jest ich centralne zarządzanie przez Ministerstwo Rolnictwa. W krajach Unii jest ono odpowiedzialne za zakres, częstotliwość, metodologię i jakość danych dotyczących poszczególnych rynków rolnych. W UE prowadzonych jest wiele projektów, mających na celu rozwój i poprawę europejskich systemów informacyjnych w rolnictwie. W następnej części przedstawiono badania nad zakresem, częstotliwością i jakością danych empirycznych o rolnictwie gromadzonych przez instytucje i organizacje w Polsce.W drugiej części opracowania przeprowadzono analizę wymagań Unii Europejskiej co do zakresu, częstotliwości i jakości danych empirycznych z poszczególnych rynków rolnych. Zanalizowano najważniejsze rynki rolne:Zbóż, skrobi ziemniaczanej, owoców i warzyw, cukru, mięsa wołowego i cielęcego, żywca wieprzowego, drobiowego i baraniego. Dla każdego rynku metodologia badań była podobna. W pierwszej kolejności przeprowadzono badania wielkości produkcji poszczególnych rynków w Unii z udziałem w nich Polski. Następnie zanalizowano akty prawne, a także wymagania metodologiczne zawarte w prawodawstwie UE, dotyczące poszczególnych rynków rolnych. Analiza funkcjonujących obecnie w Polsce systemów informacyjnych w rolnictwiena tle wymagań UE - wykazała znaczne rozbieżności między poszczególnymi rynkami rolnymi. Znaczna część informacji w ogóle nie jest zbierana, duża ich liczba nie spełnia wymagań co do zakresu częstotliwości i jakości informacji.W części trzeciej omówiono reprezentacyjne metody badań rynkowych. Badania wykazały, że duża część informacji bieżących (dziennych, tygodniowych) może być zbierana z wykorzystaniem badań reprezentacyjnych. Jednostka odpowiedzialną za ten typ badań powinno być Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Natomiast za metodologię badań (dobór próby, eliminację elementów odstających od normy, badania wiarygodności wyników) odpowiadałby GUS.W ostatniej części opracowania przedstawiono koncepcję zintegrowanego systemu informacyjnego w rolnictwie dla WPR. W systemie tym byłyby wykorzystane - po odpowiednim dostosowaniu - podsystemy istniejące i planowane, nadzorowane przez różne organa administracji państwowej, zajmujące się statutowo monitorowaniem rolnictwa.W koncepcji organizacyjno-instytucjonalnej główną jednostką odpowiedzialną (wiodącą) za zbieranie, opracowywanie i przekazywanie danych statystycznych o polskim rolnictwie do komitetów zarządzających poszczególnymi rynkami branżowymi w UE będzie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadania te MRiRW będzie realizować przy współpracy z agencjami, powołanymi głównie w celu realizacji WPR, oraz GUS, GUC i innych agencji rządowych. Jednostką odpowiedzialną za zakres, częstość, formę oraz sposób przekazywania informacji na potrzeby WPR przez wymienione instytucje byłby Departament Statystyki Rolnej w MRiRW. W koncepcji organizacyjno-instytucjonalnej proponuje się powołanie w MRiRW Departamentu Statystyki Rolnej z co najmniej trzema wydziałami. Centralnym ogniwem systemu informacji rolniczej w MRiRW byłby system informatyczny oparty na narzędziu typu Workflow, wykorzystujący pakiety Lotus Workfiow, CIRCA i współpracujący z innymi aplikacjami informatycznymi, jak również z procedurami nie zinformatyzowanymi. Dane w systemie będą przechowywane w relacyjnej bazie danych, zbudowanej według wielowarstwowej architektury klient/serwer. SPIS TREŚCIWstęp1.Wprowadzenie2.Systemy informacyjne2.1. Pojęcia, struktura i właściwości systemu informacyjnego2.2. Informacja jako główny element systemu informacyjnego2.3. Inżynieria systemów informacyjnych2.4. Moduły systemu informacyjnego w rolnictwie3. Systemy informacji rolniczej w wybranych krajach Unii Europejskiej3.l. System informacji rolniczej w Niemczech3.2. System informacji rolniczej we Włoszech3.3. System informacji rolniczej w Holandii3.4. System informacji rolniczej w Danii4. Systemy informacji rolniczej w Polsce4.1. Instytucje tworzące system informacji rolniczej w Polsce4.1.1. Zakres i metody zbierania informacji rolniczej przez GUS4.1.2. Zakres i metody zbierania informacji rolniczej przez GUC4.1.3. Zakres i metody zbierania informacji rolniczej przez MRiRW4. l .4. Zakres i metody zbierania informacji rolniczejprzez agencje rządowe5. Wymagania WPR w zakresie systemów informacyjnych5.1. Kierunki zmian WPR5.2. Metody monitoringu rynków rolnych6. Metody pozyskiwania informacji o rynku zbóż6.l. Tendencje zmian na rynku zbóż w Polsce i w krajach UE6.1.1. Rynek zbóż w Unii Europejskiej6.1.2. Sytuacja na rynku zbóż w Polsce6.2. Ważniejsze regulacje UE na rynku zbóż6.2.1. Dane statystyczne o obszarze i wielkości produkcji6.2.2. Mechanizmy wsparcia bezpośredniego producentów zbóż6.2.3. Mechanizmy interwencji na rynku zbóż6.2.4. Regulacje w imporcie i eksporcie6.2.5. Informacje dotyczące rejestracji cen6.3. System informacyjny o rynku zbóż w krajach UE i w Polsce7. Metody pozyskiwania informacji o rynku skrobi ziemniaczanej7.1. Wielkość produkcji skrobi ziemniaczanej w UE i w Polsce7.2. Regulacje rynku skrobi ziemniaczanej w krajach UE7.3. System informacyjny o rynku skrobi ziemniaczanejw krajach UE i w Polsce8. Metody pozyskiwania informacji o rynku owoców i warzyw8.1. Wielkość produkcji warzyw i owoców8.2. Regulacje rynku warzyw i owoców w krajach UE8.3. System informacyjny o rynku warzyw i owoców w Polsce i w krajach UE9. Metody pozyskiwania informacji o rynku cukru9.1. Wielkość produkcji cukru9.2. Organizacja rynku cukru w krajach UE9.3. System informacyjny o rynku cukru w Polsce i w krajach UE10. Metody pozyskiwania informacji o rynku mleka10.1. Wielkość produkcji mleka w krajach UE10.2. Sytuacja sektora mleczarskiego w Polsce10.3. Wielkość produkcji mleka w Polsce10.4. Organizacja i regulacje rynku mleka w Unii Europejskiej10.5. System informacyjny o rynku mleka i produktów mlecznych w Polsce i w krajach UE11. Metody pozyskiwania informacji o rynku mięsa wolowego i cielęcego11.1. Wielkość produkcji wołowiny i cielęciny w krajach UE11.2. Wielkość produkcji wołowiny i cielęciny w Polsce11.3. Ważniejsze regulacje rynku wołowiny i cielęciny w krajach UE11.3.1. Płatności bezpośrednie11.3.2. Skup interwencyjny11.3.3. Handel zagraniczny11.4. System informacyjny o rynku wołowiny i cielęciny w Polsce na tle wymagań UE12. Metody pozyskiwania informacji o rynku żywca wieprzowego12.1. Wielkość produkcji żywca wieprzowego w krajach Unii12.2. Wielkość pogłowia trzody chlewnej i produkcji wieprzowiny w Polsce12.3. Regulacje rynku pogłowia trzody chlewnej w UE12.4. System informacyjny o pogłowiu trzody chlewnej w Polsce na tle wymagań UE13. Metody pozyskiwania informacji o rynku baraniny13.1. Wielkość pogłowia owiec i produkcji baraniny w UE13.2. Wielkość pogłowia owiec i produkcji baraniny w Polsce13.3. Regulacje rynku baraniny w krajach UE13.4. System informacyjny o rynku baraniny w Polsce na tle wymagań UE14. Metody pozyskiwania informacji o rynku drobiu14.1. Wielkość produkcji mięsa drobiowego i jaj w krajach Unii14.2. Wielkość produkcji mięsa drobiowego i jaj w Polsce14.3. Regulacje rynku mięsa drobiowego i jaj w krajach UE14.4. System informacyjny o rynku drobiu i jaj w Polsce na tle wymagań UE15. Uregulowania prawne dotyczące systemów informacji rolniczej w Polsce16. Metody analizy danych rynkowych w rolnictwie16.1. Metody doboru próby16.2. Liczebność próby16.3. Błędy w procesie zbierania danych i ich eliminacja16.4. Pomiar zmienności danych17. Koncepcja systemu informacji rolniczej w Polsce17.1. Rola systemu informacji17. 2 Wymagania dotyczące transmisji danych17.3. Standaryzacja komunikacji17.4. Podstawowe założenia systemu informacji rolniczej w Polsce17. 5 Schemat organizacyjny systemu informacji rolniczej w Polsce17.6. Udział poszczególnych instytucji w systemie informacji rolniczej17.7. Badania reprezentacyjne18. Architektura systemu informacji rolniczej18.1. Założenia szczegółowe18.2. Opis systemu na poziomie centralnym18.3. Metody przesyłania danych18.4. Integracja danych - akceptowalne standardy i protokóły18.5. Metody przechowywania i archiwizacji danychBibliografia

Kod wydawnictwa: 83-7244-442-0

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl