Dodano produkt do koszyka

Promocja

SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

KATARZYNA GÓRALCZYK

Wydawnictwo: UKSW

Cena: 52.90 zł 47.61 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu
ISBN: 978-83-8090-818-5
 
270 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020
 

Publikacja powstała z myślą o przybliżeniu czytelnikowi zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. To właśnie od jakości żywności w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a także życie. Dziś, w dobie wzrostu świadomości na temat zagrożeń związanych z występowaniem zanieczyszczeń w środowisku i ich wpływu na żywność, a w konsekwencji i na zdrowie człowieka, wokół żywności narosło wiele mitów. Warto więc pogłębić swoją wiedzę o tym, jak zabezpiecza się żywność przed zanieczyszczeniami, jak unikać zagrożeń i na co zwracać uwagę podczas zakupu produktów spożywczych.

Z publikacji czytelnik dowie się także, w jaki sposób służby państwowe dbają o bezpieczeństwo żywności oraz jak należy się obchodzić z żywnością w domach, aby nie przyczyniać się do pogarszania jej jakości.

SPIS TREŚCI

Od autora

Wstęp

CZĘŚĆ I
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

1. Organizacja badań kontrolnych
1.1. Uregulowania prawne
1.1.1. Przepisy wspólnotowe
1.1.2. Przepisy krajowe
1.2. Jednostki odpowiedzialne
1.3. Zasady badań żywności
1.4. Raporty z badań żywności
1.5. Analiza ryzyka i działania administracyjne
1.6. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy
(RASFF)

2. Zanieczyszczenia żywności
2.1. Zanieczyszczenia chemiczne żywności
2.1.1. Trwałe zanieczyszczenia organiczne
2.1.1.1. Polichlorowane bifenyle
2.1.1.2.Polibromowanedifenyloetery i inne związki bromoorganiczne
2.1.1.3. Perfluorowane związki alifatyczne
2.1.1.4.Polichlorowane dibenzo-p-dioksyny i polichlorowane
dibenzofurany (dioksyny)
2.1.1.5. Ftalany (estry kwasu ftalowego)
2.1.1.6. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
2.1.2. Mniej trwałe zanieczyszczenia organiczne
2.1.2.1. Fenole
2.1.2.2. Bisfenole
2.1.2.3. Parabeny
2.1.2.4. Związki cynoorganiczne
2.1.3. Metale szkodliwe dla zdrowia
2.1.4. Inne zanieczyszczenia chemiczne żywności
2.1.4.1. Związki azotu
2.1.4.2. Zanieczyszczenia wynikające z reakcji Maillarda
2.1.4.3. Inne chemiczne zanieczyszczenia żywności
2.1.5. Podsumowanie zanieczyszczeń chemicznych w żywności
2.2. Zanieczyszczenia biologiczne
2.2.1. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
2.2.2. Zanieczyszczenia mikotoksynami
2.2.2.1. Aflatoksyny
2.2.2.2. Ochratoksyna
2.2.2.3. Patulina
2.2.2.4. Fumonizyny
2.2.2.5. Trichoteceny
2.2.2.6. Inne
2.2.3. Obecność organizmów żywych
2.2.4. Podsumowanie zanieczyszczeń biologicznych żywności
2.3. Zanieczyszczenia fizyczne
2.3.1. Promieniowanie
2.3.1.1. Promieniowanie jonizujące
2.3.1.2. Radionuklidy
2.3.2. Ciała stałe
2.3.3. Mikrocząsteczki tworzyw sztucznych
2.3.4. Podsumowanie zanieczyszczeń fizycznych w żywności

3. Pestycydy
3.1. Źródła zanieczyszczenia żywności
3.2. Właściwości fizyko-chemiczne i toksykologiczne
3.3. Rodzaje pestycydów i ich skutki dla zdrowia konsumentów

4. Materiały i wyroby do kontaktu zżywnością
4.1. Opakowania i materiały do kontaktu z żywnością
4.1.1. Uregulowania prawne
4.1.2. Oznakowanie
4.1.3. Rodzaje materiałów do kontaktu z żywnością
4.1.3.1. Tworzywo sztuczne
4.1.3.2. Papier i tektura
4.1.3.3. Metal
4.1.4. Rodzaje opakowań
4.1.4.1. Opakowania konwencjonalne
4.1.4.2. Opakowania aktywne (inteligentne)
4.2. Przedmioty użytku
4.2.1. Typy wyrobów do kontaktu z żywnością
4.2.2. Oznakowanie
4.2.3. Rodzajemateriałówwykorzystywanychwwyrobachdo kontaktu
z żywnością
4.2.3.1. Wyroby z tworzyw sztucznych
4.2.3.2. Wyroby z papieru i tektury
4.2.3.3. Wyroby metalowe
4.2.3.4. Wyroby ceramiczne
4.3. Produkty dla dzieci
4.3.1. Wyroby do przechowywania i serwowania jedzenia
4.3.2. Zabawki
4.3.3. Inne

5. Żywność o właściwościach szkodliwych itrujących
5.1. Grzyby niejadalne i trujące
5.2. Naturalne substancje toksyczne w żywności
5.2.1. Produkty pochodzenia roślinnego
5.2.2. Produkty pochodzenia zwierzęcego

6. Glosarium

7. Piśmiennictwo
7.1. Organizacja badań kontrolnych
7.2. Zanieczyszczenia żywności
7.2.1. Zanieczyszczenia chemiczne żywności
7.2.2. Zanieczyszczenia biologiczne żywności
7.2.3. Zanieczyszczenia fizyczne żywności
7.3. Pestycydy
7.4. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością
7.4.1. Opakowania i materiały do kontaktu z żywnością
7.4.2. Przedmioty użytku
7.4.3. Produkty dla dzieci
7.5. Żywność o właściwościach szkodliwych i trująca
7.5.1. Grzyby niejadalne i trujące
7.5.2. Naturalne substancje toksyczne w żywności
7.5.2.1. Produkty pochodzenia roślinnego
7.5.2.2. Produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego
7.6. Glosarium

CZĘŚĆ II
JAKOŚĆ BEZPIECZEŃSTWA

1. Definicja żywności
1.1. Żywność konwencjonalna
1.2. Żywność ekologiczna
1.3. Żywność funkcjonalna
1.4. Żywność wzbogacona
1.5 Żywność wygodna
1.6. Żywność czynnościowa (probiotyk)
1.7. Suplementy diety
1.8. Inne rodzaje żywności

2. Przetwarzanie żywności
2.1. Dodatki do żywności
2.1.1. Konserwanty
2.1.2. Aromaty
2.1.3. Barwniki
2.1.4. Inne dodatki do żywności
2.1.5. Podsumowanie
2.2. Systemy kontroli przetwarzania żywności
2.2.1. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)
2.2.2. Dobra praktyka higieniczna (GHP)
2.2.3. System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP)

3. Przechowywanie żywności

4. Zafałszowaniażywności
4.1. Definicja
4.2. Rodzaje zafałszowań żywności
4.3. Produkt podrobiony

5. Żywność modyfikowana genetycznie

6. Woda

7. Jakość zdrowotna

8. Glosarium

9. Piśmiennictwo
9.1. Definicja żywności
9.2. Przetwarzanie żywności
9.2.1. Dodatki do żywności
9.2.2. Systemy kontroli przygotowywania żywności
9.3. Przechowywanie żywności
9.4. Zafałszowania żywności
9.5. Żywność modyfikowana genetycznie
9.6. Woda
9.7. Jakość zdrowotna
9.8. Glosarium

CZĘŚĆ III

Spis tabel

Spis rycin

Stosowane skróty

Kod wydawnictwa: 978-83-8090-818-5

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

tel. 22 822 90 41

tel. 22 823 64 67

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.