Cena po rabacie to najniższa cena z 30 dni przed obniżką
ROZWÓJ RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ A ZACHOWANIA KONSUMENTÓW
JOANNA SMOLUK-SIKORSKA, JULIA WOJCIECHOWSKA-SOLIS, MAGDALENA ŚMIGLAK-KRAJEWSKA, MARIUSZ MALINOWSKI
Wydawnictwo: SCHOLAR
Cena: 39.90 zł
35.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-67450-68-3
stron: 224
format: A5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2024
Większość dotychczasowych badań skupiała się na analizie jednej z dwóch sfer rynku ekologicznego – albo na sektorze produkcji rolnictwa ekologicznego, albo na sektorze konsumpcji żywności ekologicznej. W tej monografii znalazły się oba aspekty, co pozwala na holistyczne spojrzenie na rynek ekologiczny. (…) Dzięki połączeniu teoretycznych podstaw i aspektów praktycznych książka może służyć jako przewodnik dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć ten rynek i efektywnie na nim działać. Może dać im wgląd w trendy konsumenckie, strategie marketingowe, kwestie regulacyjne i inne czynniki wpływające na rozwój sektora żywności ekologicznej.
dr hab. Aneta Wysokińska, prof. ASzWoj
Autorzy opracowania dokonali gruntownego przeglądu literatury i aktów prawnych, a omawiając poszczególne zagadnienia, bogato zilustrowali je danymi empirycznymi (…).
W omawianej monografii zaprezentowano zatem cenne, ciekawe i – co bardzo ważne – kompleksowe podejście do kwestii uwarunkowań funkcjonowania rynku żywności ekologicznej, którego rola będzie rosła nie tylko ze względu na wzrost zamożności społeczeństw, lecz także na wdrażanie koncepcji Europejskiego Zielonego Ładu i towarzyszących jej strategii.
dr hab. inż. Tomasz Wojewodzic, prof. URK
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1. Rola sfery konsumpcji we współczesnej
gospodarce
1.1. Pojęcie i istota zachowań konsumpcyjnych
1.2. Współczesne wzorce konsumpcji
1.3. Rosnące znaczenie zrównoważonej konsumpcji
1.4. Ekokonsument w świetle dotychczasowych badań
Rozdział 2. Znaczenie i rozwój rolnictwa ekologicznego
2.1. Pojęcie rolnictwa ekologicznego, jego cele i dotyczące
go regulacje prawne
2.2. Miejsce i znacznie rolnictwa ekologicznego
w polityce rolnej UE
2.3. Zmiany ilościowe w rolnictwie ekologicznym w UE
i na świecie
2.4. Światowy i europejski rynek żywności ekologicznej
Rozdział 3. Rolnictwo ekologiczne i rynek jego produktów
w Polsce
3.1. Przesłanki i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego
3.2. Procesy rozwojowe w polskim rolnictwie
ekologicznym
3.3. Stan i rozwój rynku żywności ekologicznej
3.4. Perspektywy rynku ekożywności
Rozdział 4. Konsumpcja żywności ekologicznej
jako stymulanta rozwoju rynku żywności ekologicznej –
wyniki badań
4.1. Struktura i charakterystyka badanej próby
4.2. Zachowania konsumentów na rynku żywności
ekologicznej
4.3. Bariery zakupu żywności ekologicznej
4.4. Cechy demograficzne konsumentów a nabywanie
żywności ekologicznej – analiza współzależności
4.5. Czynniki determinujące decyzje zakupowe na rynku
żywności ekologicznej – analiza kanoniczna
Podsumowanie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel
Kod wydawnictwa: 978-83-67450-68-3
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.