PROTOKÓŁ DYPLOMATYCZNY, ETYKIETA I ZASADY SAVOIR-VIVRE`U wyd.3
JOANNA MODRZYŃSKA

Producent: WOLTERS KLUWER
Cena: 69.00 zł
62.10 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 8.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 11.50 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 15.50 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.00 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.00 zł brutto
- Kurier GLS - przedpłata 22.00 zł brutto
- Kurier GLS - pobranie 25.00 zł brutto
- Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8246-787-1
298 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Książka jest przewodnikiem po zasadach dobrych manier i savoir-vivre‘u. Autorka w przystępny sposób opisuje zagadnienia z zakresu protokołu dyplomatycznego i etykiety, a także omawia reguły obowiązujące w sytuacjach codziennych. Informacje teoretyczne wzbogacono rysunkami oraz praktycznymi przykładami.
W kolejnym już wydaniu publikacji uwzględniono zmiany we współczesnej etykiecie, będące następstwem nowych sposobów i narzędzi komunikacji, nowych sposobów przemieszczania się oraz różnic międzykulturowych, a także zmiany wprowadzone ustawą z 21.01.2021 r. o służbie zagranicznej.
W opracowaniu przybliżono najbardziej istotne tematy z zakresu protokołu dyplomatycznego, etykiety oraz reguł savoir-vivre‘u, w tym m.in.:
- podstawowe pojęcia stosowane w dyplomacji;
- zasadę precedencji i jej następstwa;
- przygotowanie wizyt na wysokim szczeblu oraz negocjowanie i podpisanie porozumień międzynarodowych;
- podstawy organizacji uroczystości i ceremonii oficjalnych;
- protokół dyplomatyczny w organizacjach międzynarodowych (ONZ, NATO, Unii Europejskiej, Radzie Europy);
- zasady korespondencji dyplomatycznej i oficjalnej oraz netykiety;
- reguły organizacji przyjęć oraz spotkań towarzyskich i etykietę w biznesie.
Publikacja jest przeznaczona dla pracowników szeroko pojętej administracji publicznej, dyplomatów oraz przedstawicieli świata biznesu. Zainteresuje również studentów stosunków międzynarodowych, zarządzania, turystyki i hotelarstwa.
SPIS TREŚCI
Wykaz skrótów
O autorce
Przedmowa
CZĘŚĆ PIERWSZA
PROTOKÓŁ DYPLOMATYCZNY - HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ
Rozdział 1
Geneza, ewolucja i podstawowe pojęcia
Dyplomacja i protokół dyplomatyczny - ewolucja
Znaczenie kongresu wiedeńskiego dla współczesnego protokołu dyplomatycznego
Umowy międzynarodowe regulujące stosunki dyplomatyczne i konsularne
Podstawowe pojęcia
Podstawowe instytucje
Funkcje dyplomatyczne i konsularne w praktyce
Rozdział 2
Protokół dyplomatyczny w działalności wewnętrznych i zewnętrznych
organów państwa
Głowa państwa
Premier i rząd
Parlament
Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Wybrane organy zewnętrzne państwa w stosunkach międzynarodowych
Mianowanie i odwołanie ambasadora oraz członków korpusu dyplomatycznego
i konsularnego
Przywileje i immunitety dyplomatyczne i konsularne
Korpus dyplomatyczny i konsularny
Rozdział 3
Zasada precedencji, pierwszeństwa i starszeństwa oraz ich cel
i następstwa stosowania
Zasady precedencji, pierwszeństwa i starszeństwa a cel ich stosowania
Zasada precedencji i jej stosowanie w Polsce
Stosowanie zasady precedencji, pierwszeństwa i starszeństwa w praktyce
dyplomatycznej
Zasada precedencji a tytulatura oficjalna
Rozdział 4
Zastosowanie reguł protokołu dyplomatycznego w praktyce
Wizyty oficjalne i na wysokim szczeblu
Konferencje i spotkania międzynarodowe
Negocjacje i uroczystości podpisania oficjalnych porozumień
i umów biznesowych
Kolejność przemawiania
Języki dyplomacji
Tłumacze - ich rola i rodzaje
Protokół flagowy i wykorzystanie godła państwowego
Rozdział 5
Wybrane uroczystości i ceremonie oficjalne
Ceremonie z udziałem głowy państwa
Uroczystości i ceremonie, w których uczestniczą najważniejsze osoby
w państwie
Ceremonie wręczania orderów i nominacji
Żałoba narodowa a pogrzeb państwowy
Rozdział 6
Relacje z mediami
Konferencje prasowe
Budowanie wizerunku w mediach społecznościowych
Organizacja spotkania z mediami
Rozdział 7
Protokół dyplomatyczny w organizacjach międzynarodowych
Organizacja Narodów Zjednoczonych
Rada Europy
NATO
Unia Europejska
Rozdział 8
Korespondencja dyplomatyczna, oficjalna i biznesowa
Podstawowe zasady korespondencji oficjalnej
Rodzaje pism dyplomatycznych
Wykorzystanie narzędzi elektronicznych w komunikacji i zasady netykiety
CZĘŚĆ DRUGA
ETYKIETA I SAVOIR-VIVRE
Rozdział 9
Oficjalne przyjęcia oraz spotkania dyplomatyczne i towarzyskie
Rodzaje spotkań, przyjęć i bankietów
Sposoby planowania i zapraszania na spotkania różnego typu
Rozsadzenie przy stole
Przygotowywanie stołów i nakryć
Kolejność spożywania oraz dobór dań i napojów
Rodzaje dań i sposoby ich jedzenia
Zachowanie podczas spotkań towarzyskich
Spotkania poza domem
Charakterystyczne sztućce i tzw. dania trudne
Napoje - dobór i sposób podania
Rozdział 10
Dobre maniery w sytuacjach codziennych
Powitania i pożegnania
Przedstawianie sobie osób
Przemieszczanie się
Rozmowy telefoniczne
Wręczanie kwiatów, prezentów i upominków
Rozdział 11
Dress code
Zasady ogólne
Rodzaje strojów i dodatki
Przydatne wskazówki i najczęściej popełniane błędy
Rozdział 12
Etykieta w biznesie
Oficjalne spotkania biznesowe i poprawne używanie wizytówek
Służbowe lunche i obiady
Rozdział 13
Różnice międzykulturowe
Różnice międzykulturowe - wybrane aspekty
Różnice kulturowe na przykładzie wybranych krajów
Australia
Belgia
Brazylia
Chiny
Francja
Indie
Japonia
Niemcy
Rosja
Stany Zjednoczone
Szwajcaria
Szwecja
Włochy
Literatura przedmiotu
Literatura źródłowa
Indeks
Kod producenta: 978-83-8246-787-1
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.