PRODUKCJA ROLNICZA A BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ - WYBRANE ASPEKTY
ELŻBIETA HARASIM, CEZARY KWIATKOWSKI
Wydawnictwo: INSTYTUT NAUKOWO-WYDAWNICZY SPATIUM
Cena: 49.90 zł
44.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-66017-61-0
145 stron
format: B5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2019
W niniejszej książce podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś stosowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych.Przegląd literatury rozpoczęto od przedstawienia uregulowań prawnych związanych z produkcją zdrowej i bezpiecznej żywności. Uwypuklono znaczenie jakości siedliska rośliny uprawnej, odpowiedniego poziomu agrotechniki, niwelowania chemizacji produkcji rolniczej (ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa ekologicznego) dla jakości płodów rolnych. Zaprezentowano możliwość stosowania w uprawach rolniczych i ogrodniczych alternatywnego nawożenia organicznego - produktu odpadowego - podłoża po uprawie pieczarek. Podjęto rozważania dotyczące zalet i wad roślin modyfikowanych genetycznie (transgenicznych) oraz podjęto próbę realnej oceny - czy stanowią one szansę, czy zagrożenie dla rolnictwa i rynku żywności. Ponadto w monografii wykazano bezpośrednie zależności występujące pomiędzy systemem produkcji rolniczej a produktem finalnym - żywnością. Przedstawiono związki pomiędzy zrównoważoną produkcją rolniczą a zdrową dietą oraz przybliżono walory prozdrowotne wybranych roślin. W zakończeniu monografii sprecyzowano konkluzje wynikające z przedstawionych rozważań oraz wysnuto prognozy dotyczące rozwoju sektora rolno-przetwórczego w kraju i na świecie.
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Rozdział 1: Uregulowania prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności w Polsce Rozdział 2: Wytwarzanie żywności - wybrane aspekty2.1. Żywność wytwarzana przez rolnictwo 2.2. Żywność wytwarzana przez przemysł spożywczy 2.3. Żywność tradycyjna 2.4. Bezpieczna żywność - definicja i założenia Rozdział 3: Czynniki kształtujące jakość i bezpieczeństwo żywności3.1. Uwarunkowania siedliskowe a zdrowa i bezpieczna żywność 3.2. Chemizacja rolnictwa i systemy produkcji rolniczej a zdrowa i bezpiecznażywność3.2.1. Pestycydy w rolnictwie oraz ich klasyfikacja 3.2.2. Nawozy jako główny czynnik chemizacji rolnictwa 3.2.3. Zrównoważona (zintegrowana) chemizacja rolnictwa 3.2.4. Szkodliwe substancje chemiczne stosowane w rolnictwie a żywność 3.3. Charakterystyka rolnictwa konwencjonalnego 3.4. Teoretyczne ujęcie rolnictwa zrównoważonego 3.5. Żywność produkowana metodami ekologicznymi a konwencjonalnymi -synteza porównawczaRozdział 4: Rolnictwo ekologiczne jako sposób na zapewnienie zdrowej i bezpiecznej żywności 4.1. Istota i geneza rolnictwa ekologicznego 4.2. Główne pojęcia związane z rolnictwem ekologicznym 4.3. Sposoby gospodarowania oraz systemy uprawy i hodowli zwierząt w rolnictwie ekologicznym 4.4. Certyfikacja żywności w rolnictwie ekologicznym 4.5. Opłacalność ekonomiczna produkcji ekologicznej 4.6. Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego Rozdział 5: Permakultura - nieinwazyjna metoda uprawy roślin Rozdział 6: Wykorzystanie w nawożeniu roślin podłoża po uprawie pieczarek (SM) Rozdział 7: Rośliny transgeniczne (GMO) - szansa czy zagrożenie? Rozdział 8: Rolnictwo a zrównoważona dieta Rozdział 9: Aloes jako przykład prozdrowotnej rośliny "dla każdego" ZakończenieBibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-66017-61-0
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.