PRAWO ŻYWNOŚCIOWE
KATARZYNA LEŚKIEWICZ
Wydawnictwo: C.H.BECK
Cena: 59.00 zł
49.56 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8198-916-9 227 stron |
|
W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie
nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius).
Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych, odpowiedzialności producentów za naruszenie przepisów prawa.
W publikacji uwzględniono bogaty dorobek doktryny prawa rolnego oraz orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Zagadnienia zaprezentowano w sposób przejrzysty i uporządkowany.
Stan prawny: wrzesień 2020 r.
SPIS TREŚCI
Przedmowa
Wykaz skrótów
Bibliografia
Rozdział I. Globalny system prawa żywnościowego
ő 1. Podstawowe kategorie międzynarodowego prawa żywnościowego
I. Bezpieczeństwo żywnościowe (food security)
1. Suwerenność żywnościowa (food sovereignty)
2. Zrównoważony rozwój żywnościowy (food sustainability)
3. Prawo do odpowiedniej żywności (right to adequate food)
II. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)
1. Przedmiot regulacji CA
2. Charakter norm CA
ő 2. Międzynarodowe regulacje dotyczące rolnictwa i handlu
I. Światowa Organizacja Handlu (WTO) i obszary jej aktywności
w zakresie żywności
II. Umowy międzynarodowe
1. Porozumienie w Sprawie Rolnictwa (The Agreement
on Agriculture)
2. Kompleksowa umowa gospodarczo-handlowa (CETA)
między Kanadą i UE
3. Inne umowy
III. Podstawy standardów żywności
Rozdział II. Podstawy prawa żywnościowego Unii Europejskiej
ő 1. Ogólna charakterystyka unijnego prawa żywnościowego
I. Kształtowanie się prawa żywnościowego
1. Etapy rozwoju regulacji bezpieczeństwa żywności
2. Kryzys bezpieczeństwa żywności
II. Podstawy prawa żywnościowego w TFUE
1. Kompetencje UE i krajów członkowskich
2. Regulacja sposobu realizacji polityk unijnych w TFUE
w zakresie dotyczącym żywności
ő 2. Podstawowe regulacje pochodnego prawa żywnościowego
I. Ogólne prawo żywnościowe
1. Pojęcie żywności i pasz
2. Rodzaje żywności
II. Zasady i cele prawa żywnościowego
1. Główne cele
2. Zasady ogólne
2.1. Zasada ostrożności
2.2. Zasada analizy ryzyka
2.3. Zasada śledzenia
2.4. Zasada przejrzystości
III. Instytucje prawa żywnościowego
1. System wczesnego ostrzegania
2. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
Rozdział III. Prawo żywnościowe w Polsce
ő 1. Rozwój prawa żywnościowego w zarysie historycznym
I. Podstawowe regulacje i kategorie pojęciowe z zakresu
bezpieczeństwa żywności w okresie 1919-2001
II. Proces dostosowania polskiego prawa żywnościowego
do wymogów WE
ő 2. Źródła prawa żywnościowego w Polsce po 2004 r.
I. Regulacje krajowe dotyczące bezpieczeństwa żywności i pasz
II. Wymogi prawne wprowadzenia na rynek żywności i pasz
1. Wymagania zdrowotne
2. Nakaz rejestracji i uzyskania zatwierdzania zakładów
3. Wymogi dotyczące środków spożywczych oraz żywienia
dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
4. Wymogi dotyczące rolniczego handlu detalicznego
Rozdział IV. Prawna regulacja bezpieczeństwa żywności i pasz
ő 1. Bezpieczeństwo żywności i pasz
I. Pojęcie i kryteria oceny bezpieczeństwa
1. Definicja legalna bezpieczeństwa w prawie krajowym
2. Kryteria oceny bezpieczeństwa
3. Higiena
II. Właściwość regulacji bezpieczeństwa żywności i pasz
w obrocie
1. Żywność i pasze przywożone do UE
2. Żywność i pasze wywożone z UE
III. Szczegółowe wymogi bezpieczeństwa
1. Żywność pochodzenia zwierzęcego
2. Substancje dodatkowe
3. Aromaty i enzymy
4. Pozostałości pestycydów
5. Substancje zanieczyszczające
6. Mikroorganizmy lub substancje
7. Pozostałości substancji farmakologicznie czynnych
8. Skażenia promieniotwórcze
ő 2. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
I. Definicje pojęć
II. Wymogi ogólne dotyczące materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością
III. Szczegółowe regulacje materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością
ő 3. Regulacja informacji o żywności i paszach
I. Ogólne wymogi informacji na temat żywności
1. Podstawowe pojęcia
2. Rodzaje informacji
3. Wymóg rzetelnego informowania o żywności
II. Wymogi dotyczące obligatoryjnych informacji o żywności
1. Informacje podstawowe
2. Wykaz szczegółowych danych
III. Wymogi dotyczące dobrowolnych informacji na temat
żywności
1. Ogólne reguły podawania informacji dobrowolnych
2. Szczegółowe wymogi podawania informacji dobrowolnych
3. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
3.1. Oświadczenia żywieniowe
3.2. Oświadczenia zdrowotne
3.3. Stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
Rozdział V. Prawna regulacja szczególnych kategorii żywności
ő 1. Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych
I. Żywność regionalna i tradycyjna
1. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia
geograficzne
2. Gwarantowane tradycyjne specjalności
3. System określeń jakościowych fakultatywnych
II. Produkty rolnictwa ekologicznego
1. Wymogi produkcji ekologicznej
2. System kontroli rolnictwa ekologicznego
3. Informacja o żywności ekologicznej
ő 2. Żywność nietypowa ze względu na metodę produkcji lub cechy
I. Żywność i pasze genetycznie modyfikowane
1. Definicje legalne
2. Wprowadzanie do obrotu żywności lub pasz GMO
3. Informacja o żywności lub paszy GMO
II. Nowa żywność (novel food)
1. Pojęcie nowej żywności
2. Wprowadzanie na rynek
ő 3. Żywność szczególnego przeznaczenia
I. Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty
do dalszego żywienia niemowląt
II. Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla dzieci
1. Produkty zbożowe przetworzone
2. Żywność dla dzieci
III. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
IV. Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli
masy ciała
V. Suplementy żywnościowe
VI. Żywność wzbogacana
ő 4. Regulacja jakości handlowej żywności i niektórych produktów
I. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych
1. Pojęcie jakości handlowej
2. Wymogi jakości handlowej dotyczące niektórych
produktów
II. Wymogi jakości handlowej dotyczące wybranych produktów
1. Woda
2. Grzyby i przetwory grzybowe
Rozdział VI. Kontrola i nadzór oraz odpowiedzialność w prawie
żywnościowym
ő 1. Urzędowa kontrola żywności i pasz
I. System kontroli
1. Podstawowe pojęcia
2. Podstawowe obowiązki organów urzędowej kontroli
żywności
II. Regulacje szczególne
1. Kontrola żywności pochodzenia zwierzęcego, roślinnej,
GMO
2. Kontrola szczególnych kategorii żywności
ő 2. Urzędowa kontrola żywności i pasz w świetle przepisów krajowych
I. Pomioty realizujące urzędową kontrolę
1. Kompetencje organów administracji publicznej
2. Udział podmiotów prywatnych w realizacji zadań
publicznych
II. Monitoring żywności i pasz, badania
1. Podstawy monitoringu
2. Instytucje badawcze i monitorujące
ő 3. Odpowiedzialność w prawie żywnościowym
I. Odpowiedzialność administracyjna
II. Odpowiedzialność karna
III. Odpowiedzialność cywilna
Indeks rzeczowy
Kod wydawnictwa: 978-83-8198-916-9
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.