PRAWO W TURYSTYCE I HOTELARSTWIE
URSZULA LEGIERSKA
Wydawnictwo: EKONOMIK
Cena: 27.90 zł
25.11 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7735-068-3
196 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2017
Książka jest przeznaczona dla uczniów techników i słuchaczy szkół policealnych, zdobywających zawody: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz technik turystyki wiejskiej.Książka może być wykorzystywana przez:1) słuchaczy oraz nauczycieli szkół policealnych kształcących w zawodach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik turystyki wiejskiej-2) studentów szkół wyższych na kierunkach związanych z turystyką i hotelarstwem-3) osoby, których praca zawodowa jest związana z turystyką i hotelarstwem lub które chciałyby taką pracę zdobyć.Liczne ramki zatytułowane Wiedza w praktyce oraz Ciekawostka mają za zadanie ubarwić treść i zwrócić uwagę czytelnika na kwestie praktyczne, które mogą przydać mu się na co dzień. Po każdym rozdziale zostało zamieszczone kilka stron ćwiczeń (teoretycznych i praktycznych), które mają na celu przede wszystkim powtórzenie i utrwalenie omówionych treści, ale także - poszerzenie wiedzy czytelnika na dany temat. Na końcu książki znajduje się krótki słownik, zawierający definicje lub wyjaśnienia najważniejszych pojęć.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Wykaz skrótów
1. Wprowadzenie do prawa wúturystyce i hotelarstwie
1.1. Podstawowe pojęcia związane z turystyką i hotelarstwem
1.2. Źródła prawa turystycznego
1.3. Obsługa ruchu turystycznego
Ćwiczenia
2. Podstawy prawne świadczenia usług turystycznych
2.1. Wymagania związane z prowadzeniem działalności gospodarczej jako organizator turystyki iúpośrednik turystyczny
2.2. Przewodnicy turystyczni i piloci wycieczek
Ćwiczenia
3. Podstawy prawne świadczenia usług hotelarskich
3.1. Ogólne zasady działalności hotelarskiej
3.2. Kategoryzacja obiektów hotelarskich
3.3. Wymagania prawne dla hoteli
3.4. Wymagania prawne dla moteli
3.5. Wymagania prawne dla pensjonatów
3.6. Wymagania prawne dla kempingów (campingów) i pól biwakowych
3.7. Wymagania prawne dla domów wycieczkowych
3.8. Wymagania prawne dla schronisk młodzieżowych
3.9. Wymagania prawne dla schronisk
3.10. Wymagania prawne dla obiektów innych niż hotelarskie
3.11. Wymagania prawne w zakresie dostosowania obiektów hotelarskich dla osób
niepełnosprawnych
3.12. Ewidencja obiektów hotelarskich
3.13. Regulaminy w obiektach hotelarskich
3.14. Wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne, dotyczące świadczenia usług hotelarskich
Ćwiczenia
4. Ochrona klienta
Ćwiczenia
5. Transport w turystyce
5.1. Informacje ogólne
5.2. Prawo przewozowe
5.3. Transport powietrzny
5.4. Parkowanie
Ćwiczenia
6. Paszporty i wizy
6.1. Paszporty
6.2. Wizy
Ćwiczenia
7. Ubezpieczenia w turystyce
Ćwiczenia
8. Gastronomia
8.1. Rodzaje placówek gastronomicznych
8.2. Wymagania prawne względem usług gastronomicznych prowadzonych wúobiektach
hotelarskich
8.3. Charakterystyka usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich
8.4. Systemy zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności
8.5. Wymagania prawne dotyczące lokali gastronomicznych
Ćwiczenia
Słownik najważniejszych pojęć
Wykaz najważniejszych aktów prawnych
Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-7735-068-3
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.