Dodano produkt do koszyka

Promocja

PORADNIK DOTYCZĄCY NORMY ISO 22000:2006

PORADNIK DOTYCZĄCY NORMY ISO 22000:2006

WIESŁAW ŁADOŃSKI, KATARZYNA SZOŁTYSEK, HALINA TURLEJSKA

Wydawnictwo: PKN

Cena: 59.90 zł 53.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu
ISBN: 978-83-930781-0-3
 
107 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2010
 

Poradnik dla wszystkich organizacji z łańcucha żywieniowego:studentów zainteresowanych tematyką zarządzania jakością,menedżerów jakości,pracowników firm wyznaczonych do wdrażania i nadzorowania funkcjonowania systemów jakości,producentów żywności,producentów surowców i dodatków do żywności,sprzedawców hurtowych i detalicznych żywności,producentów karm,usługodawców w sektorze żywności i żywienia (restauracje, bary,stołówki, firmy cateringowe),firm świadczących usługi sprzątania, transportu, magazynowania i dystrybucji,innych firm pośrednio zaangażowanych w proces produkcji żywności (dostawcy sprzętu, środków czystości, materiałów do pakowania oraz innych materiałów mających kontakt z żywnością).

SPIS TREŚCI

1. Wprowadzenie

2. O normie

3. Punkt 3 normy PN-EN ISO 22000:2006
Terminy i definicje
3.1. Bezpieczeństwo żywności
3.2. Łańcuch żywnościowy
3.3. Zagrożenie bezpieczeństwa żywności
3.4. Polityka bezpieczeństwa żywności
3.5. Wyrób gotowy
3.6. Schemat procesu
3.7. Środek nadzoru
3.8. PRP - program wstępny
3.9. Operacyjny PRP - operacyjny program wstępny (OPRP)
3.10. Krytyczny punkt kontroli (CCP)
3.11. Wartość krytyczna
3.12. Monitorowanie
3.13. Korekcja
3.14. Działania korygujące
3.15. Walidacja
3.16. Weryfikacja
3.17. Aktualizacja
-Definicje zaczerpnięte z Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
-Definicje zaczerpnięte z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania
prawa żywnościowego
- Definicje zaczerpnięte z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 882/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu zgodności z prawem paszowym i żywnościowym
- Definicje wynikające z normy PN-EN ISO 9000:2006

4.Punkt 4 normy PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
4.1. Wymagania ogólne
4.2. Wymagania dotyczące dokumentacji
4.2.1. Postanowienia ogólne
4.2.2. Nadzór nad dokumentami
4.2.3. Nadzór nad zapisami

5. Punkt 5 normy PN-EN ISO 22000:2006
Odpowiedzialność kierownictwa
5.1. Zaangażowanie kierownictwa
5.2. Polityka bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
5.3. Planowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
5.4. Odpowiedzialność i uprawnienia
5.5. Przewodniczący zespołu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
5.6. Komunikacja
5.6.1. Komunikacja zewnętrzna
5.6.2. Komunikacja wewnętrzna
5.7. Gotowość i reagowanie na sytuacje kryzysowe
5.8. Przegląd zarządzania
5.8.1. Postanowienia ogólne
5.8.2. Dane wejściowe do przeglądu
5.8.3. Dane wyjściowe z przeglądu
Punkt 6 normy PN-EN ISO 22000:2006
Zarządzanie zasobami

6.1. Zapewnienie zasobów
6.2. Zasoby ludzkie
6.2.1. Postanowienia ogólne
6.2.2. Kompetencje, świadomość i szkolenie
6.3 Infrastruktura
6.4 Środowisko pracy
Punkt 7 normy PN-EN ISO 22000:2006
Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów

7.1. Postanowienia ogólne
7.2. Programy wstępne
7.3. Etapy wstępne umożliwiające analizy zagrożeń
7.3.1. Postanowienia ogólne
7.3.2. Zespół bezpieczeństwa żywności
7.3.3. Właściwości wyrobu
7.3.3.1. Surowce, składniki i materiały kontaktujące się z wyrobem
7.3.3.2. Właściwości wyrobów gotowych
7.3.4. Zamierzone użycie
7.3.5. Schematy procesu(-ów), etapy procesu(-ów) i środki nadzoru
7.3.5.1 Schematy procesu(-ów)
7.3.5.2 Opis etapów procesu i środków nadzoru
7.4. Analiza zagrożeń
7.4.1. Postanowienia ogólne
7.4.2. Identyfikacja zagrożeń i określenie akceptowalnych poziomów
7.4.3. Ocena zagrożeń
7.4.4. Wybór i ocena środków nadzoru
7.5. Ustanowienie operacyjnych programów wstępnych (OPRP)
7.6. Ustanowienie planu HACCP
7.6.1. Plan HACCP
7.6.2. Identyfikowanie krytycznych punktów kontrolnych (CCP)
7.6.3. Określenie wartości krytycznych dla krytycznych punktów kontroli
7.6.4. System monitorowania krytycznych punktów kontrolnych
7.6.5. Działania podejmowanie, gdy wyniki monitorowania wykazują przekroczenie wartości krytycznych
7.7. Aktualizacja informacji wstępnych oraz dokumentów określających program(-y) PRP i plan HACCP
7.8 Planowanie weryfikacji
7.9. System identyfikowalności
7.10. Nadzór nad niezgodnością
7.10.1. Korekcje
7.10.2. Działania korygujące
7.10.3. Postępowanie z wyrobem potencjalnie niezgodnym
7.10.3.1. Postanowienia ogólne
7.10.3.2. Ocena celem dopuszczenia do obrotu
7.10.3.3. Postępowanie w przypadku produktów niezgodnych
7.10.4. Wycofania

8. Punkt 8 normy PN-EN ISO 22000:2006
Walidacja, weryfikacja i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
8.1. Postanowienia ogólne
8.2. Walidacja kombinacji środków kontroli
8.3. Nadzorowania monitorowania i pomiarów
8.4. Weryfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
8.4.1. Audit wewnętrzny
8.4.2. Ocena poszczególnych wyników weryfikacji
8.4.3. Analiza wyników działań weryfikujących
8.5. Doskonalenie
8.5.1. Ciągle doskonalenie
8.5.2. Aktualizacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

Literatura

Kod wydawnictwa: 978-83-930781-0-3

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl