Dodano produkt do koszyka

Promocja

PODATKI W HOTELARSTWIE

PODATKI W HOTELARSTWIE

MAŁGORZATA DANKOWSKA, ZOJA CHOROMAŃSKA, ANNA SZCZEPANIEC

Wydawnictwo: WOLTERS KLUWER

Cena: 139.00 zł 109.81 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-264-4062-5

305 stron
format: B5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2013

Podatki w hotelarstwie jest pierwszą na rynku wydawniczym publikacją, która w sposób kompleksowy przedstawia podatkowe aspekty funkcjonowania biznesu hotelowego.W opracowaniu omówiono m.in:- wybrane formy strukturalne prowadzenia inwestycji hotelowej ze wskazaniem rodzaju i zakresu odpowiedzialności inwestora oraz najważniejszych kwestii podatkowych-- podatkowe aspekty hotelu jako nieruchomości, zarówno w ujęciu transakcyjnym, jak i bieżącego zarządzania nieruchomością hotelową-- podatkowe zagadnienia operacyjnej działalności hotelowej tj. amortyzacja wyposażenia hotelowego, opodatkowanie podatkiem VAT pakietów hotelowych, ustalanie cen transferowych-- opodatkowanie działalności hotelowej z perspektywy pracodawcy, z uwzględnieniem różnych form zatrudniania personelu oraz płacowego i pozapłacowego wynagradzania pracowników.Książka zawiera wiele praktycznych przykładów, a także omówienie wyroków sądów krajowych i zagranicznych oraz interpretacji prawa podatkowego wydanych przez polskie organy podatkowe. Dzięki temu opracowanie jest przystępne również dla osób, które na co dzień nie zajmują się kwestiami podatkowymi.Jest to praktyczny przewodnik po rozliczeniach podatkowych w hotelarstwie, przeznaczony przede wszystkim dla wewnętrznego personelu finansowo-księgowego przedsiębiorstw hotelowych oraz firm świadczących zewnętrzne usługi finansowo-podatkowe dla branży. Będzie przydatny także właścicielom, inwestorom i operatorom hotelowym.

SPIS TREŚCI

Wykaz skrótów

Wstęp

Rozdział 1Hotel jako inwestycja (perspektywa właścicielska)1.1. Wybór formy prowadzenia działalności1.1.1. Struktura prowadzenia działalności a odpowiedzialność osobista za zobowiązania podatkowe1.1.2. Odpowiedzialność osób trzecich1.1.3. Możliwości ograniczenia odpowiedzialności za zobowiązania podatkowe1.1.4. Indywidualne interpretacje prawa podatkowego1.2. Wehikuły inwestycyjne1.2.1. Hybryda komandytowa1.2.2. Hybryda komandytowo-akcyjna1.2.3. Spółka komandytowo-akcyjna w funduszu inwestycyjnym zamkniętym1.2.4. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością1.3. Nabycie działalności hotelowej1.3.1. Nabycie składników majątkowych (asset deal)1.3.1.1. Pojęcie przedsiębiorstwa i jego zorganizowanej części1.3.1.2. Konsekwencje na gruncie podatków dochodowych1.3.1.3. Konsekwencje na gruncie podatku od towarów i usług1.3.1.4. Konsekwencje na gruncie podatku od czynności cywilnoprawnych1.3.2. Nabycie spółki obiektowej (share deal)1.3.2.1. Konsekwencje na gruncie podatków dochodowych1.3.2.2. Konsekwencje na gruncie podatku od towarów i usług1.3.2.3. Konsekwencje na gruncie podatku od czynności cywilnoprawnych1.4. Rodzaje finansowania inwestycji i ich skutki podatkowe1.4.1. Finansowanie kapitałem własnym1.4.1.1. Skutki w podatkach dochodowych1.4.1.2. Skutki w podatku VAT i od czynności cywilnoprawnych1.4.2. Finansowanie kapitałem obcym1.4.2.1. Skutki w podatkach dochodowych1.4.2.1.1. Moment ujęcia kosztu odsetkowego1.4.2.1.2. Podatek u źródła1.4.2.1.3. Cienka kapitalizacja1.4.2.1.4. Ceny transferowe1.4.2.1.5. Różnice kursowe1.4.2.1.6. Cash pooling1.4.2.2. Skutki w podatku VAT i od czynności cywilnoprawnych1.4.3. Restrukturyzacja finansowania1.4.3.1. Strategia debt push down1.4.3.2. Przejęcie długu1.4.3.3. Refinansowanie z przekazem1.5. Dystrybucja zysków z inwestycji1.5.1. Dywidendy1.5.2. Dystrybucja zysku w spółkach osobowych1.5.3. Dystrybucja zysków zakładu1.6. Wyjście z inwestycji1.6.1. Zbycie przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części1.6.2. Konsekwencje w podatkach dochodowych1.6.2.1. Konsekwencje w podatku VAT i od czynności cywilnoprawnych1.6.3. Zbycie spółki1.6.3.1. Konsekwencje w podatkach dochodowych1.6.3.2. Konsekwencje w podatku VAT i od czynności cywilnoprawnych1.6.4. Jurysdykcje zagraniczne1.6.5. Przygotowanie do wyjścia z inwestycji1.7. Orzecznictwo i interpretacje1.7.1. Podatki dochodowe1.7.2. Podatek VAT i od czynności cywilnoprawnych1.7.3. PozostałeRozdział 2Hotel jako nieruchomość2.1. Amortyzacja i wartość początkowa nieruchomości2.1.1. Wartość początkowa inwestycji nieruchomościowej2.1.1.1. Czym jest podatkowa wartość początkowa?2.1.1.2. Sposoby ustalania wartości początkowej2.1.1.2.1. Koszt wytworzenia2.1.1.2.2. Cena nabycia2.1.1.2.3. Wartość rynkowa2.1.1.3. Wartość początkowa a wydatki przedinwestycyjne2.1.2. Zarządzanie amortyzacją podatkową2.1.2.1. Cost segregation2.1.2.2. Wybór metody amortyzacji2.1.2.3. Ustalanie i zmiana wysokości stawki amortyzacyjnej2.1.2.4. Amortyzacja a wynik podatkowy2.1.3. Rodzaje amortyzacji podatkowej2.1.3.1. Amortyzacja liniowa2.1.3.2. Amortyzacja degresywna2.1.3.3. Amortyzacja indywidualna2.2. Aktualizacja wartości początkowej nieruchomości2.2.1. Pojęcie cichej rezerwy2.2.2. Sposoby aktualizacji wartości początkowej2.3. Rozliczanie dotacji inwestycyjnych2.3.1. Dotacje inwestycyjne w podatkach dochodowych2.3.2. Dotacje inwestycyjne w podatku VAT2.4. Nabycie i zbycie nieruchomości - aspekty podatkowe2.4.1. Nabycie nieruchomości inwestycyjnej2.4.1.1. Podatki dochodowe2.4.1.2. Opodatkowanie podatkiem VAT i od czynności cywilnoprawnych2.4.2. Nabycie od podmiotu w upadłości lub likwidacji2.4.3. Opodatkowanie zbycia nieruchomości inwestycyjnej2.4.4. Zaniechane inwestycje2.5. Modernizacja a remont2.5.1. Pojęcie modernizacji a remontu w podatkach dochodowych2.5.2. Zasady rozliczania modernizacji obiektu2.5.3. Zasady rozliczania usług remontowych2.5.4. Przykłady praktyczne2.6. Podatek od nieruchomości2.6.1. Przedmiot opodatkowania podatkiem od nieruchomości2.6.2. Ustalenie podstawy opodatkowania2.6.3. Sposoby optymalizacji podatkowej2.7. Rozliczanie najmu i leasingu nieruchomości hotelowej2.7.1. Leasing nieruchomości w podatkach dochodowych2.7.2. Leasing nieruchomości w VAT2.7.3. Opodatkowanie najmu nieruchomości2.8. Orzecznictwo i interpretacje2.8.1. Podatki dochodowe2.8.2. Podatek VATRozdział 3Operacyjna działalność hotelowa3.1. Amortyzacja wyposażenia hotelu3.1.1. Przygotowanie do rozpoczęcia amortyzacji podatkowej3.1.2. Kwalifikacja jako składnik majątku podlegający amortyzacji3.1.2.1. Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne będące własnością podatnika3.1.2.2. Aktywa niskocenne - amortyzacja opcjonalna3.1.2.3. Leasing finansowy3.1.3. Ustalenie parametrów amortyzacji3.1.3.1. Wartość początkowa3.1.3.1.1. Cena nabycia3.1.3.1.2. Koszt wytworzenia3.1.3.1.3. Zmiany wartości początkowej3.1.3.2. Metody amortyzacji - środki trwałe3.1.3.2.1. Metoda liniowa przy zastosowaniu podwyższonych stawek amortyzacji3.1.3.2.2. Metoda indywidualnych stawek amortyzacji3.1.3.2.3. Metoda degresywna3.1.3.2.4. Preferencje dla nowych i małych podatników3.1.3.3. Metoda amortyzacji - wartości niematerialne i prawne3.1.3.4. Okres amortyzacji (stawka amortyzacji)3.1.3.5. Moment rozpoczęcia amortyzacji3.1.3.6. Ujawnienie środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej3.1.4. Odpis amortyzacyjny jako koszt podatkowy3.1.5. Weryfikacja ewentualnych różnic pomiędzy amortyzacją podatkową i bilansową3.1.6. Przykłady praktyczne3.1.7. Zestawienie wybranych analogicznych przepisów u.p.d.o.p.i u.p.d.o.f3.2. Opodatkowanie VAT usług hotelowych i gastronomicznych3.2.1. Stawka VAT3.2.1.1. Stawki VAT w Polsce a przepisy unijne3.2.1.2. Wysokość stawek VAT w Polsce3.2.1.3. Ryzyko nieprawidłowej stawki VAT - konsekwencje dla sprzedawcy i nabywcy3.2.1.3.1. System zarządzania ryzykiem podatkowym3.2.1.4. Stawki VAT w hotelarstwie i gastronomii - wybrane problemy3.2.1.4.1. Usługa restauracyjna i cateringowa - prawo stosowania stawki obniżonej3.2.1.4.2. Usługi związane z wyżywieniem a dostawa towarów3.2.1.4.3. Kawa, herbata i napoje mleczne3.2.1.4.4. Lody, gofry, ciastka i pierniczki3.2.1.4.5. Pakiety konferencyjne i inne świadczenia złożone3.2.2. Sprzedaż dla osób fizycznych - kasy fiskalne oraz paragony i faktury3.2.2.1. Wystawianie paragonów i faktur osobom fizycznym3.2.2.2. Wystawianie paragonów i faktur podatnikom VAT3.2.2.3. Informacje umieszczane na paragonach3.2.2.4. Dokumentowanie korekt sprzedaży3.2.2.5. Czas przechowywania dokumentów3.2.3. Miejsce świadczenia usług hotelowych i gastronomicznych3.2.4. VAT marża w hotelarstwie3.2.4.1. VAT marża - ogólne zasady stosowania3.2.4.2. Mechanizm VAT marża w działalności hotelarza3.3. Działalność promocyjno-marketingowa3.3.1. Wydatki na działalność promocyjno-marketingową3.3.1.1. Wydatki uznane za reprezentację3.3.1.2. Składki na rzecz organizacji3.3.1.3. Dokumentacja usług reklamowych o charakterze niematerialnym3.3.2. Prezenty i gadżety reklamowe3.3.3. Konkursy i loterie jako narzędzia działań promocyjnych3.3.3.1. Aspekty podatkowe akcji promocyjnych3.3.3.2. Opodatkowanie konkursu i loterii3.3.3.2.1. Loteria - opodatkowanie podatkiem od gier3.3.3.2.2. Opodatkowanie na gruncie u.p.d.o.f3.3.3.3. Strategia organizatora akcji promocyjnej3.3.3.4. Zezwolenie na organizację loterii i konsekwencje jego braku3.3.4. Sponsoring jako forma reklamy3.3.5. Bony i vouchery a podatek VAT3.4. Podatek u źródła - usługi nabywane od zagranicznych kontrahentów3.4.1. Podstawowe zasady dotyczące podatku u źródła3.4.2. Odpowiedzialność karna skarbowa3.4.2.1. Płatnik nieskładający w terminie deklaracji CIT-10Z lub IFT3.4.2.2. Zaniedbanie informacji podatkowej3.4.2.3. Niepobieranie podatku oraz niewpłacenie pobranego podatku3.4.3. Przykłady praktyczne3.4.3.1. Należności w walutach obcych - kurs przeliczenia3.4.3.2. Opłaty za używanie lub użytkowanie programów komputerowych3.4.3.3. Wdrożenie systemu komputerowego a podatek u źródła3.5. Podmioty powiązane3.5.1. Ustalanie ceny na gruncie u.p.t.u3.5.1.1. Definicja podmiotów powiązanych na gruncie u.p.t.u3.5.1.2. Określenie wysokości obrotu przez organ podatkowy3.5.2. Ustalanie ceny na gruncie u.p.d.o.p3.5.2.1. Definicja podmiotów powiązanych na gruncie u.p.d.o.p.3.5.2.2. Transakcje pomiędzy podmiotami powiązanymi3.5.2.3. Dokumentacja cen transferowych3.5.2.4. Przypadki praktyczne3.5.2.4.1. Ustalanie wartości transakcji3.5.2.4.2. Stawka 50% a transakcje o wartości nieprzekraczającej progu3.5.2.4.3. Stosowanie limitu 100 000 euro3.5.2.4.4. Wartość pożyczki jako szczególnego rodzaju transakcji3.6. Orzecznictwo i interpretacje3.6.1. Amortyzacja wyposażenia hotelu3.6.2. Opodatkowanie VAT usług hotelowych i gastronomicznych3.6.3. Działalność promocyjno-marketingowa3.6.4. Opłaty za zarządzenie i opłaty licencyjne3.6.5. Podmioty powiązaneRozdział 4Hotel jako pracodawca4.1. Rodzaje umów zawieranych z pracownikami i podwykonawcami, ich opodatkowanie i oskładkowanie4.1.1. Umowa o pracę4.1.2. Zatrudnienie twórców - prawa autorskie4.1.3. Umowa zlecenia4.1.4. Umowa o dzieło4.1.5. Skierowanie na staż4.1.6. Praktyka absolwencka4.1.7. Samozatrudnienie4.1.8. Kontrakt menedżerski4.1.9. Uchwała zgromadzenia wspólników4.2. Obowiązki pracodawcy z tytułu zatrudnienia pracowników4.2.1. Obowiązki wobec inspektora sanitarnego i inspektora pracy4.2.2. Obowiązki wobec Urzędu Pracy4.2.3. Obowiązki wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych4.2.4. Obowiązki wobec Urzędu Skarbowego - pracodawca jako płatnik4.2.5. Obowiązki wobec pracowników4.2.5.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy4.2.5.2. Dodatkowe obowiązki organizacyjne pracodawcy4.2.5.3. Obowiązek informowania - rada pracownicza4.3. Rozliczanie świadczeń na rzecz pracowników4.3.1. Karty sportowe4.3.2. Samochód służbowy wykorzystywany do celów prywatnych4.3.3. Uczestnictwo w szkoleniach finansowanych przez pracodawcę4.3.4. Odzież robocza dla pracowników4.3.5. Abonamenty medyczne4.3.6. Imprezy integracyjne4.3.7. Prezenty okolicznościowe4.3.8. Zapewnienie pracownikom dojazdu do pracy4.4. Orzecznictwo i interpretacje4.4.1. Podatki dochodowe4.4.2. Rozliczenia socjalneSuplementBibliografiaSpis ilustracjiSpis tabelSpis przykładówO autorkachO TPA Horwath

Kod wydawnictwa: 978-83-264-4062-5

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl