OCENA EFEKTYWNOŚCI EKONOMICZNEJ PRZEDSIĘBIORSTW MIĘSNYCH W POLSCE
ANNA ZIELIŃSKA-CHMIELEWSKA
Wydawnictwo: UNIWERSYTET EKONOMICZNY W POZNANIU
Cena: 49.90 zł
44.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8211-017-3
263 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020
Podjęty temat jest istotny zarówno od strony naukowej, jak i dla praktyków prowadzgcych działalność w obszarze sektora mięsnego, ale także szerzej w całej gospodarce żywnościowej. W warunkach globalizacji współczesnej gospodarki i stale zaostrzajgcej się konkurencji na rynkach rolnych i żywnościowych jest to temat ważny i wymagajgcy uwagi.
Nie ulega wątpliwości, że Autorka posiada rozległą wiedze, empiryczną na temat analiz i ocen efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw sektora mięsnego w Polsce, popartą znajomością dorobku naukowego. Zakres zgromadzonej wiedzy i przeprowadzanych badań zasługuje na uznanie. Temat pracy i planowane analizy zostały nakreślone ambitnie.
z recenzji dr hab. inż. Anny Olszańskiej
Autorka podjęła ważny problem dotyczgcy efektywności ekonomicznej podmiotów w gospodarce żywnościowej, w szczególności przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Efektywność ekonomiczną przedstawiła w kontekście efektywności finansowej, technicznej, organizacyjnej i środowiskowej. W monografii można wyróżnić część teoretyczną i analityczną. W części teoretycznej jest nawiązanie do literatury krajowej i zagranicznej przedmiotu badań. Wyniki badań w części analitycznej wnoszą wkład w rozwój nauki w dyscyplinie ekonomia i finanse.
z recenzji prof. dr. hab. Stanisława Stańko
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1. Efektywność we współczesnej myśli ekonomicznej
1.1. Interpretacje efektywności w naukach ekonomicznych
1.2. Koncepcje efektywności w naukach ekonomicznych
1.2.1. Efektywność w paradygmacie teorii neoklasycznej
1.2.2. Efektywność w nurcie nowej teorii instytucjonalnej
1.2.3. Efektywność w teorii kapitału społecznego
1.2.4. Efektywność w teorii grup interesu
1.2.5. Efektywność dynamiczna w teoriach wzrostu gospodarczego
1.2.6. Efektywność w paradygmacie trwałego i zrównoważonego rozwoju
1.3. Zjawisko nieefektywności w teorii ekonomii
Rozdział 2. Efektywność w agrobiznesie. Rodzaje i pomiar
2.1. Efektywność finansowa, techniczna, organizacyjna i środowiskowa - interpretacja i metody pomiaru
2.1.1. Efektywność finansowa
2.1.2. Efektywność techniczna
2.1.3. Efektywność organizacyjna
2.1.4. Efektywność środowiskowa
2.2. Pojęcie i szacowanie efektywności w agrobiznesie
Rozdział 3. Współczesny sektor mięsny w Polsce
3.1. Uwarunkowania historyczne rynku mięsa
3.2. Produkcja, handel zagraniczny i spożycie mięsa na świecie
3.3. Produkcja, handel zagraniczny i spożycie mięsa w Polsce
3.4. Działania Agencji Rynku Rolnego na rynku mięsa
Rozdział 4. Efektywność ekonomiczna przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach
2010-2017
4.1. Metoda badań
4.2. Charakterystyka badanych przedsiębiorstw
4.3. Poziom i zróżnicowanie efektywności finansowej przedsiębiorstw mięsnych
4.4. Stosowane polityki efektywności finansowej przedsiębiorstw mięsnych
4.5. Efektywność techniczna analizowana przy użyciu modelu NR-DEA VRS zorientowanego na nakłady przedsiębiorstw mięsnych
4.6. Efektywność organizacyjna przedsiębiorstw mięsnych w Polsce
4.7. Efektywność środowiskowa przedsiębiorstw mięsnych w Polsce
4.8. Ocena efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017
Podsumowanie i wnioski
Załączniki
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Evaluation of economic efficiency of meat processing enterprises in Poland
(Summary)
Kod wydawnictwa: 978-83-8211-017-3
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.