Cena po rabacie to najniższa cena z 30 dni przed obniżką
NOWOCZESNY INŻYNIER PODSTAWY INŻYNIERII PRODUKCJI
MONIKA KRUSZEWSKA
Wydawnictwo: KaBe
Cena: 69.90 zł
62.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-65382-60-3
format: A5 oprawa: miękka Rok wydania: 2020 |
|
W książce opisano współczesne podstawy inżynierii zarządzania, dążenie do doskonałości jako drogę do poprawy procesów oraz zarządzanie projektami.
Adresatami książki są inżynierowie zatrudnieni w różnych działach gospodarki (w przemyśle, budownictwie, rolnictwie i innych), a także studenci wyższych uczelni odpowiednich kierunków.
SPIS TREŚCI
Wstęp
DZIAŁ I - Podstawy zarządzania. Inżynieria produkcji
1. Historia zarządzania
1.1. Rewolucja przemysłowa
1.2. Klasyczna szkoła zarządzania
1.3. Szkoła behawioralna
1.4. Szkoła ilościowa
1.5. Szkoła systemowa
2. Funkcje zarządzania
2.1. Planowanie
2.2. Organizowanie
2.3. Motywowanie
2.4. Kontrola
3. Współczesne metody zarządzania
3.1. Reenginieering
3.2. Benchmarking
3.3. Outsourcing
3.4. Lean Management
3.5. Zarządzanie przez jakość - Total Quality Management
3.6. Time Based Management
3.7. Organizacja oparta na wiedzy
3.8. Organizacje wirtualne i sieciowe
4. System produkcyjny. Wejścia i wyjścia
4.1. Wejścia i wyjścia systemu produkcyjnego
5. Otoczenie makro i mikro systemu produkcyjnego
5.1. Makrootoczenie
5.2. Mikrootoczenie
6. Klasyfikacja procesów produkcyjnych
6.1. Podstawowy proces wytwórczy - elementy składowe i jego rodzaje
7. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji
8. Planowanie i sterowanie produkcją. Zapasy
8.1. Prognozowanie popytu
8.2. Prognozowanie produkcji
8.3. Sterowanie produkcją
8.4. Zapasy
8.5. Wybrane techniki planowania i sterowania produkcją i zapasami
8.5.1. Planowanie i sterowanie ilościowo-terminowe -CPM
8.5.2. Planowanie i sterowanie zasobami
9. Cykl produkcji
10. Obliczenia produkcyjne
10.1. Obliczenia orientacyjne
10.2. Obliczenia szczegółowe
10.3. Skuteczność i efektywność wykorzystania zasobów
11. Podstawy marketingu
11.1. Analiza SWOT
11.2. Marketing-mix
12. Jakość
13. Przemysł 4.0
Rozdział powstał przy współpracy z mgr inż. Anną Olejnik
DZIAŁ II - LEAN - Dążenie do doskonałości
1. Historia
2. Lean, Six Sigma a może Kaizen? Dążenie do doskonałości nowoczesnych procesów
2.1. Lean Manufacturing
2.1.1. Wartość
2.1.2. Strumień wartości
2.1.3. Ciągły przepływ
2.1.4. Ssanie
2.1.5. Doskonałość - Kaizen
2.2. Six Sigma
2.2.1. Metoda DMAIC
2.2.2. Skuteczność, efektywność, sprawność
2.3. 5S
2.4. TPM
2.5. JIT
2.5.1. Kanban
2.5.2. SMED
2.6. Raport A3
DZIAŁ III - Zarządzanie projektami
1. Wprowadzenie do zarządzania projektami
1.1. Projekt i jego cechy
1.2. Rodzaje projektów
1.3. Triada projektu
2. Etapy zarządzania projektem
2.1. Metodyki zarządzania projektami
2.2. Role w projekcie
2.3. Procesy zarządzania projektem
2.3.1. Cykl życia
2.3.2. Rozpoczęcie
2.3.3. Planowanie
2.3.4. Realizacja i monitorowanie
2.3.5. Zamknięcie
2.3.6. Zasady dobrej współpracy
2.4. Zarządzanie projektem
3. Projekt budowy domu jednorodzinnego - przykład projektu
Podsumowanie
Literatura
Kod wydawnictwa: 978-83-65382-60-3
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.