NAJNOWSZE TRENDY W ZARZĄDZANIU RYZYKIEM APETYT NA RYZYKO RYZYKO PERSONALNE RYZYKO W PROCESACH BIZNESOWYCH
ANNA KOROMBEL, AGNIESZKA BITKOWSKA, JOANNA MOCZYDŁOWSKA
Wydawnictwo: POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Cena: 74.90 zł
67.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-65179-64-7
114 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2016
Analiza definicji ryzyka pozwala na wyodrębnienie kilku ich grup. Pierwsza z nich definiuje ryzyko w kategoriach decyzji podejmowanych dla osiągnięcia określonych celów (ryzyko jako niepewność związana z wynikami określonych decyzji). Druga grupa definicji zwraca uwagę na informacyjny charakter przyczyn powstawania ryzyka (ryzyko oznacza, że wskutek niepełnej informacji podejmowane są decyzje, które nie są optymalne z punktu widzenia przyjętego celu). Trzecia grupa konkretyzuje zasadnicze przejawy ryzyka w działalności przedsiębiorstw (ryzyko jako niepewność co do rozkładu prawdopodobieństwa przyszłego dochodu). Często można też spotkać się z definicjami utożsamiającymi ryzyko z jego probabilistycznymi lub statystycznymi miarami (ryzyko jako odchylenie standardowe strumieni pieniężnych netto generowanych przez dany podmiot gospodarczy). Wskazujemy na tę różnorodność definicji, by uzasadnić, że możliwe, a nawet konieczne jest analizowanie ryzyka z wielu różnych perspektyw. W tej publikacji jest to perspektywa apetytu na ryzyko, ryzyka personalnego oraz zarządzania ryzykiem w ujęciu procesowym.
SPIS TREŚCI
Wstęp Rozdział 1.Rola i znaczenie apetytu na ryzyko w funkcjonowaniu przedsiębiorstw 1.1 Ryzyko i jego pojęcie 1.2. Najczęściej występujące ryzyka w praktyce gospodarczej przedsiębiorstw 1.3. Apetyt na ryzyko elementem zarządzania ryzykiem 1.4. Znaczenie apetytu na ryzyko w zarządzaniu ryzykiem przedsiębiorstwa 1.5. Apetyt na ryzyko w praktyce przedsiębiorstw Rozdział 2.Ryzyko personalne na tle koncepcji ryzyka 2.1. Istota, źródła i rodzaje ryzyka personalnego 2.2. Ocena czynników ryzyka personalnego 2.3. Zarządzanie ryzykiem personalnym2.3.1. Pula kadry rezerwowej jako narzędzie zarządzania ryzykiem personalnym 2.3.2. Zarządzanie lojalnością pracowników 2.3.3. Zarządzanie relacjami z pracownikami jako najważniejszyelement profilaktyki ryzyka personalnego Rozdział 3.Zarządzanie ryzykiem w organizacjach procesowych3.1. Funkcjonowanie współczesnych organizacji procesowych3.2. Podejście do ryzyka w zarządzaniu organizacjami procesowymi 3.3. Zarządzanie ryzykiem we współczesnych organizacjach- analiza przypadków 3.3.1. Zarządzanie ryzykiem w mieście stołecznym Warszawie 3.3.2. Zarządzanie ryzykiemw Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych Zakończenie Bibliografia Spis rysunków i wykresów Spis tabel Załączniki Załącznik 1. Informacja o zarządzaniu ryzykiem w Urzędzie MiastaWarszawy Załącznik 2. Informacja o istotnych incydentach w systemiezarządzania ryzykiem w Urzędzie Miasta Warszawy Załącznik 3. Plan postępowania z ryzykiem bardzo wysokimw Urzędzie Miasta WarszawyZałącznik 4. Wytyczne do oszacowania prawdopodobieństwawystąpienia i siły oddziaływania ryzykaw mieście stołecznym Warszawie Załącznik 5. Etapy i fazy wdrożenia zarządzania procesowegow Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych
Kod wydawnictwa: 978-83-65179-64-7
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.