LOGISTYKA W BEZPIECZEŃSTWIE KRAJU TOM 1 ROZWIĄZANIA PRAKTYCZNE STOSOWANE W RESORCIE SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
red.MAREK KWIATKOWSKI
Wydawnictwo: SZKOŁA GŁÓWNA SŁUŻBY POŻARNICZEJ
Cena: 29.90 zł
26.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-950547-6-1
137 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2018
Celem powstania monografii jest chęć poprawy efektywności zarządzania logistyką, a tym samym jakości i efektywności działań jednostek nadzorowanych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych i administracji w czasie zdarzeń niekorzystnych. Wybór zagadnień w nim ujętych został podyktowany programem studiów oraz faktem występowania w teorii ogromnej skali dociekań w tym zakresie, jak również wagą problemów związanych z właściwym doborem narzędzi logistycznych i form zarządzania logistycznego w sytuacji zagrożeń o charakterze pozamilitarnym.Spośród zagadnień będących przedmiotem rozważań niniejszego opracowania dotyczących praktyki działania służb, inspekcji i straży resortu spraw wewnętrznych i administracji znalazły się między innymi: zarządzanie logistyczne jako narzędzie optymalizacji i racjonalizacji działań z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa ludności cywilnej w sytuacjach kryzysowych na przykładzie Państwowej Straży Pożarnej: zarządzanie logistyką w MSWiA, system logistyczny MSWiA, zarządzanie logistyczne poza granicami kraju (Host Nations Support), zarządzanie gospodarką żywnościową oraz zabezpieczenie sanitarne w MSWiA obejmujące system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
1. ZARZĄDZANIE LOGISTYCZNE JAKO NARZĘDZIE OPTYMALIZACJI I RACJONALIZACJI DZIAŁAŃ Z ZAKRESU ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA LUDNOŚCI CYWILNEJ W SYTUACJACH
KRYZYSOWYCH NA PRZYKŁADZIE PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ
Streszczenie
1.1. Istota, rola i znaczenie logistyki
1.2. Formy zarządzania logistycznego
1.3. Zarządzanie logistyczne na przykładzie Państwowej Straży Pożarnej
Zakończenie
Bibliografia
2. ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ W MSWIA
Streszczenie
2.1. Wybrane elementy teorii zarządzania
2.2. Uwarunkowania funkcjonowania zarządzania logistyką w MSWiA
Zakończenie
Bibliografia
3. SYSTEM LOGISTYCZNY MSWIA
Streszczenie
3.1. Istota i treść systemu logistycznego MSWiA
3.2. System logistyczny Policji
3.3. System logistyczny Państwowej Straży Pożarnej
3.4. System logistyczny Służby Ochrony Państwa
3.5. System logistyczny Straży Granicznej
Zakończenie
Bibliografia
4. ZARZĄDZANIE LOGISTYCZNE POZA GRANICAMI KRAJU. HOST NATIONS SUPPORT (HNS)
Streszczenie
Wstęp
4.1. Istota sojuszniczej koncepcji (zapisy) HNS
4.2. Finansowanie HNS
4.3. Obowiązki i uprawnienia dowództw NATO
4.4. Obowiązki państwa wysyłającego
4.5. Obowiązki państwa gospodarza
4.6. Proces planowania HNS
4.7. Organizacja narodowego systemu HNS
4.8. Funkcjonowanie podsystemu militarnego w HNS
4.9. Funkcjonowanie podsystemu niemilitarnego w HNS
Zakończenie
Bibliografia
Wykaz skrótów
5. ZARZĄDZANIE GOSPODARKĄ ŻYWNOŚCIOWĄ
Streszczenie
5.1. Przepisy regulujące zasady działania służb żywnościowych, zasady żywienia
i gospodarkę żywnościową w jednostkach MSWiA
5.2. Organizacja żywienia zbiorowego w Państwowej Straży Pożarnej
5.3. Organizacja żywienia zbiorowego w Policji
5.4. Wyżywienie oraz normy wyżywienia funkcjonariuszy Straży Granicznej
5.5. Wyżywienie funkcjonariuszy Służby Ochrony Państwa
5.6. Organizacja punktu czerpania i stacji uzdatniania wody
5.7. Ocena jakości i monitoring wody
Zakończenie
Bibliografia
6. SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI - ANALIZA ZAGROŻEŃ
I KRYTYCZNE PUNKTY KONTROLI (HAZARD ANALYSIS
AND CRITICAL CONTROL POINTS - HACCP)
Streszczenie
6.1. HACCP - system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
6.2. Opracowanie systemu HACCP
6.3. Zasady działania systemu HACCP
6.4. Procedura opracowania systemu HACCP dla zakładu
produkującego, przetwarzającego lub dystrybuującego żywność
6.5. Wprowadzenie opracowanego systemu
6.6. Utrzymanie wprowadzonego systemu
Zakończenie
Bibliografia
Podsumowanie
Spis rysunków i tabel
Kod wydawnictwa: 978-83-950547-6-1
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.