KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI ISTOTA I NARZĘDZIA POMIARU wyd.3
MAŁGORZATA Z. WIŚNIEWSKA
Wydawnictwo: CEDEWU
Cena: 60.00 zł
47.40 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-8102-528-7
216 stron
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
Niniejsza monografia, w kolejnym, uzupełnionym wydaniu, uwzględniającym zaistniałe zmiany w prawie, w dokumentach normatywnych oraz mającym na uwadze nowe zagrożenia, takie jak zmiany klimatu oraz pandemia C0VID-19, pozwala na zapoznanie się:
- z podstawami definicyjnymi i założeniami bezpieczeństwa ogólnego i bezpieczeństwa żywności
- ze zjawiskiem food crime (przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch żywnościowy)
- ze zjawiskiem klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także mało jeszcze znanymi i rozpoznanymi w łańcuchu żywnościowym - zjawiskami kultury sprawiedliwego traktowania (just culture) oraz sygnalizowania w dobrej wierze (whistleblowing)
- z czynnikami oraz uwarunkowaniami sprzyjającymi tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności
- z narzędziami pozwalającymi określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary wymagające doskonalenia
- z najnowszą literaturą krajową i zagraniczną dotyczącą opisywanych kwestii.
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1
Bezpieczeństwo żywności i jego uwarunkowania
1.1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary
1.2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle zagrożeń
1.3. Przestępstwa wymierzone w żywność
1.4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności
1.5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności
Rozdział 2
Istota kultury bezpieczeństwa żywności
2.1. Kultura i klimat bezpieczeństwa
2.2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i zależności
2.3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa żywności
2.4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności
2.5. Kultura bezpieczeństwa żywności jako element standardów oraz wymogów prawa
2.6. Zjawisko i potrzeba "just culture" w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności
Rozdział 3
Kształtowanie i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności
3.1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności
3.2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności
3.3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane modele definiowania
3.4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności
3.4.1. Kwestionariusz B. Ball z zespołem
3.4.2. Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem
3.4.3. Matryca oceny M. Wrighta z zespołem
3.4.4. Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi
3.4.5. Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin
3.4.6. Macierz L. Jespersen
3.4.7. Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem
3.4.8. Kwestionariusz M. Zabukoek z zespołem
3.4.9. Inne rozwiązania
3.5. Przykłady pomiaru just culture
Podsumowanie, wnioski i rekomendacje
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Kod wydawnictwa: 978-83-8102-528-7
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.