Dodano produkt do koszyka

Promocja

KULINARIA W POLSKIM PRAWIE WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ

KULINARIA W POLSKIM PRAWIE WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ

PIOTR ŚLĘZAK

Wydawnictwo: WOLTERS KLUWER

Cena: 129.00 zł 101.91 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-8286-279-9

321 stron
format: A5
oprawa: twarda
Rok wydania: 2022

W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory.

W opracowaniu autor omawia w szczególności:
- oznaczenia jakościowe kulinariów;
- wynalazki kulinarne;
- znaki towarowe w obszarze kulinariów;
- możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.

SPIS TREŚCI

Wykaz skrótów

Wprowadzenie

Rozdział I
Kulinaria - zagadnienia podstawowe
1. Ustalenia terminologiczne
1.1. Słowo wstępne
1.2. Gastronomia
1.3. Sztuka kulinarna, kuchnia
1.4. Turystyka kulinarna
1.5. Dietetyka
1.6. Kulinaria - próba sformułowania definicji
2. Kulinaria a własność intelektualna
3. Rys historyczny
4. Kulinaria - warstwa źródłowa i wynikowa

Rozdział II
Oznaczenia jakościowe kulinariów
1. Słowo wstępne
2. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
2.1. Wprowadzenie
2.2. Chronione oznaczenia geograficzne
2.2.1. Uwagi wprowadzające
2.2.2. Produkty rolne i środki spożywcze
2.2.3. Chronione nazwy pochodzenia i chronione
oznaczenia geograficzne
2.2.4. Nazwy wyłączone z rejestracji
2.2.5. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami
towarowymi
2.3. Gwarantowane tradycyjne specjalności
2.4. Jakościowe określenia fakultatywne
2.4.1. Istota określeń fakultatywnych
2.4.2. Produkty górskie
2.4.3. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
2.5. Napoje alkoholowe
2.5.1. Alkohol jako środek spożywczy
2.5.2. Wyroby winiarskie
2.5.3. Napoje spirytusowe
2.6. Wody mineralne i źródlane
3. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
3.1. Zasada ogólna
3.2. Ochrona krajowa zwykłych oznaczeń geograficznych
3.3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń
geograficznych
3.3.1. Produkty rolne i środki spożywcze
3.3.2. Wyroby winiarskie
3.3.3. Napoje spirytusowe
3.3.4. Wody mineralne i źródlane

Rozdział III
Znaki towarowe w obszarze kulinariów
1. Wprowadzenie
2. Zagadnienia podstawowe
2.1. Pojęcie znaku towarowego
2.2. Definicja znaku towarowego
2.3. Rodzaje znaków towarowych
2.4. Postacie normatywne znaków towarowych
2.5. Przeszkody rejestracji
2.5.1. Słowo wstępne
2.5.2. Bezwzględne przeszkody rejestracji
2.5.3. Względne przeszkody rejestracji
2.5.4. Treść prawa z rejestracji
3. Konwencjonalne znaki towarowe
3.1. Istota oznaczenia konwencjonalnego
3.2. Oznaczenia słowne
3.3. Oznaczenia graficzne
3.4. Oznaczenia słowno-graficzne
4. Niekonwencjonalne znaki towarowe
4.1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
4.2. Znaki przestrzenne
4.3. Znaki ruchome
4.4. Hologramy
4.5. Kolor i zestawienie kolorów
4.6. Znaki pozycyjne
4.7. Znaki dźwiękowe
4.8. Gest
4.9. Znaki dotykowe
4.10. Smak
4.11. Zapach

Rozdział IV
Wynalazki kulinarne
1. Wprowadzenie
2. Wynalazek kulinarny
2.1. Istota wynalazku
2.2. Rozwiązanie o charakterze technicznym
2.3. Nowość
2.4. Poziom wynalazczy
2.5. Możliwość przemysłowego zastosowania
2.6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu
2.7. Wynalazki kulinarne
3. Patent na wynalazek kulinarny
3.1. Treść patentu
3.2. Zakres patentu

Rozdział V
Kulinaria jako prawnie chroniona tajemnica
1. Wprowadzenie
2. Kulinaria jako know-how
2.1. Pojęcie
2.2. Zakres know-how
2.3. Kulinarne know-how
3. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
3.1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
3.2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
3.3. Tajemnica przedsiębiorstwa jako prawo podmiotowe
3.4. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
przedsiębiorstwa
3.4.1. Uwagi wprowadzające
3.4.2. Niedozwolone wykorzystanie cudzych przepisów
3.4.3. Niedozwolone ujawnienie cudzego przepisu
3.4.4. Niedozwolone korzystanie z renomy przepisu

Rozdział VI
Kulinaria w prawie autorskim
1. Wprowadzenie
2. Kulinaria jako utwór w rozumieniu prawa autorskiego
2.1. Założenia podstawowe
2.2. Kulinaria jako idea
2.3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
2.3.1. Wstęp
2.3.2. Oryginalność
2.3.3. Indywidualny charakter
2.3.4. Próba rozwiązania problemu interpretacji
zjawiska twórczości w obszarze prawa autorskiego
2.3.5. Ustalenie
2.4. Utwór inspirowany i opracowanie
2.5. "Pokrewieństwo" pomiędzy kulinariami a utworem
muzycznym
2.5.1. Wstęp
2.5.2. Składniki
2.5.3. Proporcje składników
2.5.4. Harmonia składników
2.5.5. Rytm
3. Warstwa źródłowa
3.1. Przepis kulinarny jako utwór
3.2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
3.3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne
audycje telewizyjne
3.3.1. Wstęp
3.3.2. Książki kucharskie
3.3.3. Blogi kulinarne
3.3.4. Cykliczne audycje telewizyjne
3.4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
4. Warstwa wynikowa
4.1. Potrawa jako utwór
4.2. Czy smak może być utworem?
4.3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
4.4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonanie

Zakończenie

Bibliografia

Orzecznictwo

Kod wydawnictwa: 978-83-8286-279-9

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl