JEDZENIE I INNE RZECZY. ANTROPOLOGIA ZMIANY W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH
EWA KOPCZYŃSKA
Wydawnictwo: WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU JAGIELLOŃSKIEGO
Cena: 49.90 zł
44.91 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-233-5056-9
format: B5 oprawa: miękka Rok wydania: 2021 |
|
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.
Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory - ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.
Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH
SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1: Jedzenie jako socjologiczny pryzmat
Nie tylko żywność
Jedzenie to konsumpcja
Jedzenie to praktyka
Jedzenie to zrzeszenie
O czym mówią zrzeszenia?
Rozdział 2: Duch i praktyka zmian żywieniowych
Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego
Codzienne praktyki obaw żywieniowych
Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu
Rozdział 3. Opowiadanie o jedzeniu
Co słychać w jedzeniowych narracjach?
Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci
Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem
Rozdział 4: Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie
Problem bezpieczeństwa żywnościowego
Banki żywności jako dystrybucyjny pomost
Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów aktorów
Bankowe instrukcje i scenariusze
Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn
Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy
Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu
Sprawiedliwość: "po równo" i "do woli"
Radzenie sobie z nadmiarem - w niedostatku
Godność praktykowana
Rozproszona praca kolektywu
Rozdział 5: Kwestia skali: produkcja ekologiczna 122
Nieporządek w systemach żywnościowych
Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe?
Z czego składa się ekologiczny kolektyw?
Granice kolektywu: "Ugotuj mi, ja Ci dam jakieś pieniądze"
Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści
Granice kolektywu: rola pieniędzy
Kontrola granic
Kontrola granic: co tu robią opakowania?
Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu
Nowy w sieci: pandemia COVID-19
Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa?
Rozdział 6: Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie
Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia
Kłączowa struktura zrzeszenia
Ścieżki roślinnej zmiany
Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy mięsa
Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia
Kawiarniana swoboda
Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się
Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu
Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym
Dalsze ruchy wahadła
Uwagi końcowe: Poruszenie w systemach żywnościowych
Zmiana społeczna
Na granicach rynku
Polityka
Bibliografia
Kod wydawnictwa: 978-83-233-5056-9
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.