Cena po rabacie to najniższa cena z 30 dni przed obniżką
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI ŻYWIENIOWEJ W PROCESACH TECHNOLOGICZNYCH
red.DOROTA NOWAK
Wydawnictwo: SGGW
Cena: 47.90 zł
43.11 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier FEDEX - przedpłata 16.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7583-279-2
stron: 196
format: B5
oprawa: miękka
rok wydania: 2011
Na przestrzeni ostatnich lat nastąpiły ogromne zmiany na rynku żywnościowym. Współcześnie żywność postrzegania jest nie tylko jako element
zaspokojenia głodu i potrzeb energetycznych ustroju, ale również jako źródło substancji o działaniu fizjologicznym. Dynamicznie rozwija się rynek żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety. Powstają i rozwijają się nowe, dotychczas niestosowane metody produkcji żywności. Coraz częściej receptury produktów spożywczych projektowane są dla poszczególnych grup ludności, zależnie od ich wieku, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego, stylu życia. Żywność jest źródłem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednak coraz częściej przypisuje się produktom spożywczym szczególne właściwości, głównie w obniżaniu ryzyka chorób niektórych chorób dietozależnych. Odpowiednia i zróżnicowana dieta powinna, w normalnych warunkach, dostarczać wszystkich składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia, w ilościach spełniających normy, ustalone i zalecane na podstawie ogólnie
przyjętych danych naukowych. Wadliwy sposób żywienia ludności w Polsce, tak w aspekcie nadmiaru energii i składników odżywczych, jak i niedoboru pewnych składników, to najczęstsze przyczyny większości chorób dietozależnych oraz wielu odchyleń w stanie zdrowia. Do najczęściej występujących chorób zależnych od diety możemy zaliczyć: otyłość, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory żywieniowo zależne, cukrzycę insulinoniezależną oraz osteoporozę. Można by też wymienić wiele innych, o mniejszym rozprzestrzenieniu epidemiologicznym.
Kod wydawnictwa: 978-83-7583-279-2
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.