Dodano produkt do koszyka

Promocja

HOTELARSTWO CZĘŚĆ III DZIAŁALNOŚĆ RECEPCJI

HOTELARSTWO CZĘŚĆ III DZIAŁALNOŚĆ RECEPCJI

HANNA GÓRSKA-WARSEWICZ, EWA ŚWISTAK, MONIKA ŚWIĄTKOWSKA, BEATA SAWICKA, AGNIESZKA TUL-KRZYSZCZUK, BEATA BLISKA

Wydawnictwo: FORMAT AB

Cena: 43.90 zł 39.51 brutto

Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu

ISBN: 978-83-89184-50-4

312 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2014

Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauki zawodu technik hotelarstwa.

SPIS TREŚCI

PODSTAWY HOTELARSTWA

1. GOŚCIE HOTELOWI
1.1. Misja hotelarstwa - oferowanie gościny. Model gościnności
1.2. Rodzaje i typy gości hotelowych
1.3. Analiza zmian zachodzących w branży
1.4. Potrzeby i oczekiwania gości hotelowych. Dobór oferty hotelowej
1.4.1. Potrzeby gości hotelowych
1.4.2. Oczekiwania gości
1.4.3. Dobór oferty hotelowej do potrzeb gości
1.5. Instrumenty promocji usług hotelarskich

2. BEZPIECZEŃSTWO GOŚCI HOTELOWYCH I ICH MIENIA
2.1. System bezpieczeństwa w obiekcie hotelarskim
2.2. Przepisy prawne zawarte w Kodeksie cywilnym
2.2.1. Odpowiedzialność hotelu za rzeczy wniesione
2.2.2. Przechowanie rzeczy
2.2.3. Parkingi hotelowe i garaże
2.2.4. Przedawnienie roszczeń gościa hotelowego
2.2.5. Umowa hotelowa. Niedotrzymanie umowy hotelowej
2.3. Bezpośrednia ochrona gości i ich mienia
2.4. Ochrona przeciwpożarowa w hotelu
2.4.1. Akty prawne dotyczące ochrony przeciwpożarowej
2.4.2. Systemy i urządzenia przeciwpożarowe w hotelu
2.4.3. Ewakuacja gości hotelowych. Drogi ewakuacyjne i ich oznakowanie
2.5. Ochrona środowiska w hotelarstwie
2.5.1. Przepisy prawa dotyczące ochrony środowiska w hotelarstwie
2.5.2. Proekologiczne rozwiązania w eksploatacji hoteli

3. PERSONEL HOTELOWY
3.1. Osobowość pracownika hotelu
3.2. Wizerunek pracownika hotelowego
3.2.1. Predyspozycje psychofizyczne i intelektualne pracownika
3.2.2. Przyzwyczajenia i nawyki
3.2.3. Sylwetka wzorowego pracownika
3.3. Kierowanie personelem hotelowym
3.3.1. Stosunki międzyludzkie i ich znaczenie w pracy
3.3.2. Wybrane reguły kierowania zespołem pracowniczym
3.3.3. Style kierowania w hotelarstwie
3.4. Stres zawodowy
3.4.1. Definicja i rodzaje stresu
3.4.2. Sytuacje wywołujące stres
3.4.3. Sposoby radzenia sobie ze stresem zawodowym
3.4.4. Skutki stresu zawodowego
3.5. Tajemnica zawodowa i tajemnica przedsiębiorstwa

4. ZESPÓŁ RECEPCYJNY
4.1. Zadania recepcji hotelowej
4.2. Układ funkcjonalny recepcji hotelowej
4.3. Wyposażenie recepcji hotelowej
4.3.1. Urządzenia biurowe
4.3.2. Wyposażenie techniczne recepcji
4.3.3. Oprogramowanie komputerowe wykorzystywane w pracy recepcji
4.4. Miejsce recepcji w strukturze organizacyjnej hotelu i jej współpraca
z innymi działami hotelu

5. SŁUŻBA PARTEROWA W OBIEKCIE HOTELARSKIM
5.1. Organizacja pracy służby parterowej. Rodzaje stanowisk
5.2. Zadania i wyposażenie techniczne pracowników służby parterowej
5.3. Sylwetka pracownika służby parterowej
5.4. Procedury powitania i pożegnania gości
5.5. Czynniki szkodliwe w środowisku pracy służby parterowej

6. RECEPCJA WŁAŚCIWA
6.1. Struktura organizacyjna recepcji
6.2. Stanowiska pracy i zakres obowiązków pracowników recepcji właściwej
6.3. Dodatkowe stanowiska pracy w recepcji hotelowej
6.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy oraz zasady ergonomii w recepcji właściwej
6.4.1. Zasady BHP, wybrane elementy ochrony przeciwpożarowej i ochrony
środowiska w recepcji
6.4.2. Przygotowanie stanowisk pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa
i higieny pracy oraz wymaganiami ergonomii
6.4.3. Zagrożenia związane z wykonywaniem pracy w recepcji
6.4.4. Rozwiązania zmniejszające uciążliwość pracy

7. REZERWACJA USŁUG HOTELARSKICH
7.1. Rezerwacje bezpośrednie i pośrednie. Zasady przyjmowania rezerwacji
od gości indywidualnych
7.2. Rezerwacje dla grup
7.2.1. Rodzaje umów pomiędzy hotelami a biurami podróży
7.2.2. Kodeks postępowania praktycznego
7.3. Internet jako medium służące do rezerwacji usług
7.3.1. Znaczenie intemetu na rynku usług hotelarskich
7.3.2. Witryna intemetowa przedsiębiorstwa hotelarskiego
7.3.3. Elektroniczne systemy rezerwacyjne usług hotelarskich
7.4. Nazwy handlowe pokoi. Zasady ustalania przydziału pokoi
7.5. Dokumentacja związana z rezerwacją usług hotelarskich
7.6. Overbooking

8. WYBRANE ZASADY OBSŁUGI GOŚCI
8.1. Etyka zawodowa
8.1.1. Odpowiedzialność etyczno-moralna
8.1.2. Kodeks etyki hotelarza
8.2. Kultura zawodowa
8.2.1. Kultura osobista i savoir-vivre
8.2.2. Kultura obsługi gości. Empatia
8.3. Etykieta. Protokół dyplomatyczny
8.4. Zasady komunikowania się z gośćmi hotelowymi. Komunikacja werbalna
i niewerbalna
8.5. Zasady obsługi klienta na przykładzie hoteli Ritz-Carlton i hoteli Hyatt
8.6. Konflikty międzyludzkie
8.6.1. Sposoby rozwiązywania konfliktów międzyludzkich
8.6.2. Zasady postępowania w trudnych i nadzwyczajnych sytuacjach
zawodowych

9. PROCEDURY OBSŁUGI GOŚCI PRZYJEŻDŻAJĄCYCH I WYJEŻDŻAJĄCYCH
9.1. Standardy obsługi i procedury związane z obsługą gości w recepcji
9.2. Regulamin hotelowy
9.3. Procedura obsługi przez telefon
9.4. Procedury w trakcie przyjęcia gości do hotelu (check-in)
9.5. Procedury w czasie pobytu gości w hotelu
9.6. Obsługa gości specjalnych
9.6.1. Procedura obsługi VIP {Very Important Person)
9.6.2. Obsługa gości niepełnosprawnych
9.7. Udzielanie informacji turystycznej
9.8. Procedury udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym
9.9. Procedura zakończenia pobytu (check-out)
9.10. Obsługa grup turystycznych, współpraca z pilotami i przewodnikami
oraz przedsiębiorstwami przewozowymi
9.11. Dokumentacja związana z obsługą gości

10. ZASADY ROZLICZANIA KOSZTÓW POBYTU GOŚCI W OBIEKTACH
HOTELARSKICH
10.1. Rodzaje cen usług hotelarskich
10.2. Charakterystyka rodzajów rabatów stosowanych w działalności
hotelarskiej
10.3. Płatności stosowane w sprzedaży usług hotelarskich
10.3.1. Formy płatności
10.3.2. Przyjmowanie płatności
10.3.3. Dokumentacja transakcji sprzedaży
10.4. Rachunek hotelowy gości i ich obsługa finansowa
10.4.1. Gwarancja rezerwacji oraz rozliczanie przedpłat
10.4.2. Rozliczanie kosztów pobytu gościa i rachunek hotelowy
10.4.3. Obsługa finansowa

BIBLIOGRAFIA

Kod wydawnictwa: 978-83-89184-50-4

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

Tel. 22 822 90 41

www.24naukowa.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl