EWOLUCJA RYNKÓW PODSTAWOWYCH PRODUKTÓW ROLNYCH W POLSCE DO ROKU 2030
red.nauk.PIOTR SZAJNER
Wydawnictwo: IERiGŻ-PIB
Cena: 74.90 zł
67.41 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-7658-870-4
116 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2021
W związku z dynamicznie zmieniającymi się uwarunkowaniami gospodarczymi, politycznymi, społecznymi i instytucjonalnymi głównym celem pracy jest przedstawienie wariantowej ewolucji rynków (branż) podstawowych produktów rolnych w Polce do roku 2030. Aplikacyjny i utylitarny charakter polega przede wszystkim na możliwości wykorzystania zaprezentowanych tendencji w procesie podejmowania decyzji przez uczestników rynku oraz administrację państwową. Wariantowe ujęcie średniookresowych tendencji rozwojowych może zostać wykorzystane przez gospodarstwa rolne, przemysł spożywczy i administrację oraz doradztwo rolne w przygotowaniu strategicznych dokumentów biznesowych oraz dokumentów dotyczących polityki rynkowej.
SPIS TREŚCI
1. WPROWADZENIE dr inż. Piotr Szajner
2. ZAŁOŻENIA METODYCZNE I ŹRÓDŁA DANYCH EMPIRYCZNYCH
dr inż. Piotr Szajner
3. CZYNNIKI DETERMINUJĄCE UWARUNKOWANIA RYNKOWE W POLSKIM SEKTORZE ROLNO-ŻYWNOŚCIOWYM DO ROKU 2030
dr inż. Piotr Szajner
3.1. Uwarunkowania makroekonomiczne
3.2. Procesy globalizacyjne i integracja krajowego rynku z rynkami zewnętrznymi
3.3. Wspólna Polityka Rolna
3.4. Uwarunkowania agroklimatyczne
3.5. Uwarunkowania demograficzne
4. SYTUACJA PODAŻOWO-POPYTOWA NA RYNKACH PODSTAWOWYCH PRODUKTÓW ROLNYCH W POLSCE
4.1. Rynek zbóż dr inż. Wiesław Łopaciuk
4.2. Rynek roślin oleistych dr inż. Ewa Rosiak
4.3. Rynek cukru dr inż. Piotr Szajner
4.4. Rynek ziemniaków mgr Wiesław Dzwonkowski
4.5. Rynek owoców i warzyw
mgr inż. Łukasz Zaręba
4.6. Rynek mięsa wolowego dr Danuta Zawadzka
4.7. Rynek mięsa wieprzowego dr Danuta Zawadzka
4.8. Rynek mięsa drobiowego dr Dorota Pasińska
4.9. Rynek mleka
dr inż. Piotr Szajner
4.10. Rynek jaj konsumpcyjnych
dr Dorota Pasińska
5. WNIOSKI
dr inż. Piotr Szajner
LITERATURA
Kod wydawnictwa: 978-83-7658-870-4
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.