EUROPEJSKI RYNEK CUKRU W WARUNKACH GLOBALIZACJI
ANNA BUDZYŃSKA
Wydawnictwo: UMCS
Cena: 37.90 zł
34.11 zł brutto
- Paczkomaty InPost 14.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 9.99 zł brutto
- Poczta Polska - przedpłata 15.99 zł brutto
- Poczta Polska - pobranie 19.99 zł brutto
- Kurier DHL - przedpłata 18.99 zł brutto
- Kurier DHL - pobranie 21.99 zł brutto
- Odbiór osobisty - UWAGA - uprzejmie prosimy poczekać na informację z księgarni o możliwości odbioru zamówienia - 0.00 zł brutto
Opis
ISBN: 978-83-227-9439-5
203 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2020
Uważam, że przedstawione opracowanie stanowi wartościową pozycję, która ma potencjał, aby wzbogacić polski dorobek dotyczący tego ważnego rynku. Autorka porusza w pracy sprawy ważne i dotąd nieczęsto analizowane w kontekście rynku cukru, takie jak: konkurencyjność międzynarodowa krajowych i unijnych producentów, procesy globalizacyjne i ich wpływ na ten rynek, zmiany w strukturze światowej produkcji i in. Autorka identyfikuje źródła konkurencyjności unijnych producentów cukru oraz wskazuje na słabe strony tego rynku, które sprawiają, że traci on swoją pozycję na światowym rynku. Przeprowadzona analiza obejmuje długi okres oraz wszystkie etapy łańcucha podaży, od produkcji surowca, po przerób i handel cukrem, co świadczy o kompleksowości tego opracowania i stanowi wartościowy wkład do obecnego stanu wiedzy na poruszany temat. Monografia zawiera ciekawe wnioski i rekomendacje praktyczne przydatne dla interesariuszy rynku cukru.
Z recenzji dr hab. Agaty Malak-Rawlikowskiej, SGGW
SPIS TREŚCI
Wstęp
1. Wpływ zmian globalizacyjnych na rynek cukru
1.1.Trendy i˙wyzwania światowego rynku cukru
1.1.1. Globalizacja gospodarki światowej
1.1.2. Liberalizacja wymiany międzynarodowej
1.1.3. Wzrost znaczenia państw rozwijających się
1.2. Ewolucja rynku cukru w˙Unii Europejskiej
1.2.1. Integracja i˙tworzenie rynku wewnętrznego
1.2.2. Rola Wspólnej Polityki Rolnej w˙tworzeniu unijnego rynku
cukru
1.3. Podsumowanie
2. Czynniki kształtujące światowy rynek cukru
2.1. Tendencje na światowym rynku cukru
2.1.1. Charakterystyka zasobów surowcowych
2.1.2. Potencjał produkcyjny
2.1.3. Czynniki kształtujące samowystarczalność i˙bilansowanie
2.2. Charakterystyka unijnego rynku cukru
2.2.1. Zaplecze surowcowe producentów cukru
2.2.2. Przemysł cukrowniczy w˙UE
2.2.3. Czynniki wpływające na samowystarczalność i˙bilansowanie
2.3. Podsumowanie
3. Konkurencyjność rynku cukru na świecie
3.1. Kwantyfikacja źródeł konkurencyjności unijnego rynku cukru na
arenie międzynarodowej
3.1.1. Rola przewagi zasobowej w˙budowaniu konkurencyjności na
rynku cukru
3.1.2.Źródła konkurencyjności potencjału produkcyjnego przemysłu
cukrowniczego
3.1.3.Mierniki konkurencyjności międzynarodowej
3.2. Perspektywy i˙kierunki rozwoju rynku cukru
3.2.1. Analiza słabych i˙mocnych stron oraz warunków przyszłej
działalności na unijnym rynku cukru
3.2.2. Zestawienie mocnych i˙słabych stron oraz szans i˙zagrożeń rynku
cukru na świecie
3.3. Podsumowanie i˙wnioski praktyczne
Zakończenie
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Kod wydawnictwa: 978-83-227-9439-5
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.