Dodano produkt do koszyka

NOWOŚĆ Promocja

EMERGING POLLUTANTS WYZWANIEM DLA GOSPODARKI WODNO-ŚCIEKOWEJ

EMERGING POLLUTANTS WYZWANIEM DLA GOSPODARKI WODNO-ŚCIEKOWEJ

AGATA ROSIŃSKA

Producent: POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA

Cena: 164.90 zł 148.41 brutto

Koszty dostawy:
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 8.99 zł brutto
  • Poczta Polska - przedpłata 11.50 zł brutto
  • Poczta Polska - pobranie 15.50 zł brutto
  • Kurier DHL - przedpłata 18.00 zł brutto
  • Kurier DHL - pobranie 21.00 zł brutto
  • Kurier GLS - przedpłata 22.00 zł brutto
  • Kurier GLS - pobranie 25.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto

Opis

Opis produktu
ISBN: 978-83-7193-859-7
 
318 stron
format: B5
oprawa: miękka
Rok wydania: 2022
 

Zanieczyszczeniem nazywa się stan środowiska wynikający z nagromadzenia w powietrzu, glebie i w wodzie energii (czynnik fizyczny) lub substancji stałych, ciekłych albo gazowych (czynnik chemiczny) w takich ilościach lub składzie, że może to ujemnie wpływać na zdrowie ludzkie, klimat i przyrodę ożywioną, a także powodować inne szkody środowiskowe (Traczewska, 2011). Zanieczyszczenie może być zarówno pochodzenia naturalnego, jak i antropogenicznego, czyli wynikającego z działalności człowieka. Ekspozycja na zanieczyszczenie gleby, wód i powietrza, hałas czy promieniowanie powiązana jest z szeregiem negatywnych skutków dla zdrowia oraz środowiska i stanowi jeden z głównych problemów we współczesnym świecie. Stan środowiska naturalnego jest jednym z najważniejszych wyznaczników zdrowia ludzkiego i jakości życia. W tym aspekcie dużo uwagi poświęca się trwałym zanieczyszczeniom organicznym (TZO), których angielskim akronimem jest POP {Peristent Organie Pollutants). TZO to szeroka grupa związków chemicznych, w której wyróżnia się m.in. substancje trwałe, toksyczne i ulegające bioakumuiacji określane jako TBT (Persistent Bioaccumulative, Toxic substances - PBTs). TZO są substancjami, które pozostają na stałe w środowisku, gromadzą się w organizmach żywych i stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska. Zanieczyszczenia te mogą być przenoszone za pośrednictwem powietrza, wody lub gatunków wędrownych, docierając do regionów, w których nigdy nie były produkowane lub wykorzystywane. W zależności od skali mobilności w środowisku TZO mogą stanowić problem lokalny, regionalny lub globalny (Vallack i in., 1998).

Obecnie w literaturze jest coraz więcej doniesień dotyczących nowo pojawiających się zanieczyszczeń, tj. Emerging Pollutants (EP), nazywanych przez naukowców również Emerging Contaminants (EC), Contaminants of Emerging Concern (CEC), Micropollutants (MPs), Tracę Organie Compounds (TrOCs), Priority Pollutants (PPs), Persistent Toxic Substances (PTSs) lub Substances ofVery High Concern (SVHC) (Teodosiu i in., 2018; Rout i in., 2021).

Pomimo że EP nazywane są nowo pojawiającymi się zanieczyszczeniami, to ich obecność w różnych elementach środowiska nie jest nowym zjawiskiem, dlatego niektórzy Autorzy substancje te zaliczają do TZO. W związku z tak zróżnicowaną i nieujednoliconą nomenklaturą w zależności od źródła literatury nowo pojawiające się zanieczyszczenia wymienia się jako grupę TZO lub wyróżnia jako oddzielną grupę związków.

SPIS TREŚCI

Wstęp

1. Klasyfikacja zanieczyszczeń organicznych
1.1. Wprowadzenie
1.2. Rodzaje emerging pollutants
1.3. Znaczenie EP dla środowiska i zdrowia ludzi
1.4. Problem zanieczyszczania EP środowiska wodnego
1.5. Usuwanie EP w procesach oczyszczania ścieków
1.6. Analityczne wyzwania dla EP w środowisku wodnym
1.7. Przegląd modeli losów i transportu EP w środowisku
1.7.1. Zarządzanie EP w środowisku wodnym
1.7.2. Znaczenie modelowania losu i transportu EP

2. Wybrane zanieczyszczenia organiczne w środowisku wodno-ściekowym
2.1. Farmaceutyki i środki higieny osobistej
2.1.1. Farmaceutyki
2.1.2. Środki higieny osobistej
2.1.2.1. Środki dezynfekujące
2.1.2.2. Syntetyczne środki zapachowe
2.1.1.2. Środki odstraszające owady (repelenty)
2.1.2.4. Konserwanty
2.1.2.5. Filtry UV
2.1.2.6. Inne PCP
2.1.3. Źródła i transport PPCP w środowisku
2.1.4. Degradacja i transformacja PPCP w środowisku
2.1.5. PPCP w środowisku wodno-ściekowym
2.1.5.1. PCP w ściekach
2.1.5.2. PCP w wodach
2.1.5.3. Farmaceutyki w ściekach i środowisku wodnym
2.1.6. Środowiskowe przepisy dotyczące farmaceutyków - porównanie i analiza
2.1.7. Usuwanie PPCP w procesach oczyszczania ścieków i uzdatniania wody
2.2. Prefluorowane związki alifatyczne
2.2.1. Charakterystyka PFC
2.2.2. Źródła, zastosowanie i synteza
2.2.3. Regulacje prawne dotyczące PFC w środowisku wodnym
2.2.4. Drogi transportu PFC w środowisku
2.2.5. Występowanie PFC w środowisku wodnym
2.2.6. Występowanie PFC w ściekach
2.2.7. Losy i usuwanie PFC w procesach biologicznego oczyszczania ścieków
2.2.8. Zastosowanie zaawansowanych technologii do usuwania PFC
2.2.8.2. Praktyczne wykorzystanie adsorpcji i filtracji do usuwania PFC z wody i ścieków
2.2.8.3. Metody AOPs 2.2.9. PFC - wyzwania i perspektywy
2.3. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
2.3.1. Charakterystyka WWA
2.3.2. Źródła WWA
2.3.3.3. Priorytetowe WWA według US EPA
2.3.4. Pochodne WWA 2.3.5. WWA w środowisku wodnym i ich transport
2.3.6. Transformacja i degradacja WWA w środowisku wodno-ściekowym
2.3.7. Metody usuwania WWA ze środowiska wodno-ściekowego
2.3.7.1. Koagulacja 2.3.7.2. Sorpcja 2.3.7.3. Metody AOPs
2.3.7.4. Procesy hybrydowe

3. Wyłaniające się zanieczyszczenia
3.1. Nanozanieczyszczenia
3.1.1. Charakterystyka i źródła emisji
3.1.2. Transport w środowisku
3.1.3. Losy i drogi migracji zanieczyszczeń w środowisku
3.2. Mikroplastik
3.2.1. Charakterystyka, źródła emisji i drogi migracji w środowisku
3.2.2. Aktualna wiedza na temat fragmentacji mikroplastiku
3.2.2.1. Propozycja mechanizmu fragmentacji mikroplastiku
3.2.2.2. Fragmentacja mikroplastiku do nanoplastiku
3.2.3. MP nośnikiem zanieczyszczeń i patogenów
3.2.4. Wyzwania analityczne związane z nano/mikroplastikami
3.2.5. Wpływ na ekosystem i zdrowie ludzi
3.2.6. Występowanie mikroplastiku w środowisku wodno-ściekowym
3.2.6.1. Źródła i występowanie mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi
3.2.7. Wpływ procesów oczyszczania wody i ścieków na losy mikroplastiku
3.2.8. Strategie usuwania mikroplastiku z wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

4. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w wodach i ściekach
4.1. Drobnoustroje lekooporne
4.2. Wirus SARS-CoV-2

5. Koncepcje gospodarki wodno-ściekowej w aspekcie EP
5.1. Wyzwania i problemy EP w gospodarce obiegu zamkniętego
5.2. Gospodarka obiegu zamkniętego tworzyw sztucznych generujących mikroplastiki

Literatura

Kod producenta: 978-83-7193-859-7

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty powiązane

Kontakt

Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki Sp. z o.o.

ul. Grójecka 67

02-094 Warszawa

NIP: 7010414095

 

Tel. 22 822 90 41

www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl

naukowa@ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.